keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Kuulumisia, nuputtajia: Chenzo, Lombardo ja podittajia / News, buttons: Chenzo, Lombardo and pods

Heippa kaikki! Taasen päivitys tähän Chiliblogiini. En olekkaan päivittänyt kuulumisia hetkiseen, sillä olen odottanut hyvää tovia. Lajikkeita on tulossa jälleen 20-30 kpl jossa on uusia lajikkeita sekä vanhoja klassikoitani. Sen lisäksi kasvatan jälleen myös eksoottisia kasveja ja puutarhuroin joista mm. Tomatillot (Physalis philadelphica, syn. Physalis ixocarpa) ovat uusia tulokkaita sekä kasvatan kauneuden vuoksi muutamia unikoita kuten opium unikkioa (Papaver somniferum) 'Hungarian Blue' sekä silkkiunikkoa (Papaver rhoeas) 'Shirley' sekä muutamaa joista toinen esiintyy myös villinä Suomen Pohjois-Lapissa. Tomatillot kuuluvat karviaskoisokasveihin. No, alkuvuosi on melko viileä enkä ole vielä pistänyt chilejä ulos ja viime vuoden mosaiikista tarpeeksi saaneena, en aio kiirehtiäkään. Chiliharrastuksissani ja puutarhuroinnissani kuuluu kylläkin todella hyvää on sekä uusia tulokkaita ja vanhoja minun perinteisiäni, niin nuputtavia taimia kuin podittavia isoja chilejä. Aloitetaan tämän vuoden kahdella nuputtajalla, C. annuum 'Chenzo' ja C. annuum 'Lombardo'.

Kuva 1. C. annuum 'Chenzo'
  C. annuum 'Chenzo' on minulle uusi lajike taloudessani. Sen sain Fataliilta liikelahjana ja minähän olen niin tulisten habanerojen sekä Naga Morichin ystävä kuin myöskin erityisesti annuumien ystävä, vaikka baccatumeja kasvaakin aika paljon minulla. Chenzon pitäisi tuottaa perinteikkäitä punaisia podeja, jotka ovat joko A) paksuhkoja mutta kohtuu lyhyitä tai B) pitkulaisia, lyhyitä. Lajiketta kehutaan hyvin tuottavaksi sekä ilmeisesti sen maku on hyvin pidetty - kummastakaan en omaa vielä kokemuksia tämän lajikkeen kanssa. Lajikkeen alkuperämaata en myöskään tiedä. Kasvatettavana se on kuitenkin kiitollinen, kasvaa vaivatta ja melko nopeasti sekä vaikuttaa olevan aikainen nuputtuja - - - tämä ei vielä kerro mitään kasvista, sillä Naga Morich alkoi minulla nuputtamaan 10-15 cm myöskin, samoin kuin monet muutkin Chinenset sekä tätä on tehnyt moni 'myöhäinen' lajike.
 
Kuva 2. C. annuum 'Lombardo'

C. annuum 'Lombardo' on lajike josta pidän suuresti. Eräiden lähteiden mukaan sen alkuperä on Italiasta. Kasvatin sitä viimeksi 2017.  Lombardo on hyvin mieto tulisuudeltaan, tuottaa jopa yli 20 cm pitkiä kohtuullisen paksuhkoja pitkulaisia erittäin käyriä podeja ja maku on maukas kuin mikä. Lombardo on ollut, ainakin omassa kasvatuksessani, todella tuottelias ja helppohoitoinen kasvi, joka viihtyy jopa vähässä valaistuksessa. Se on eriomainen salaatti chili jopa niille, jotka eivät chilistä pidä sekä erinomainen säilöttävä sekä vaikkapa kebabin tai tai leivän väliin melko tulettomaksi vaihtoehdoksi. Alla on vielä arkistokuva Lombardosta tuottamassa podeja - se on melko kompakti, tuuhea ja jaksaa kantaa kerralla tuettuna kymmeniä podeja ja isommassa ruukussa varmastikin satoja podeja.

Kuva 3. C. annuum 'Lombardo' 2017
--------------------------------------------

Hello all! Again an update to this chiliblog. According to some sources it originates from Italy. I have not updated news for a moment, since I have waited for good place. Again, I have some 20-30 pcs varieties growing of which some are new varieties and some are my old classics. In addition to that, I grow also exotic plants and do some gardening of which f. ex. Tomatillos (Physalis philadelphica, syn. Physalis ixocarpa) are new comers and I do grow for beauty few poppies like opium poppy (Papaver somniferum) 'Hungarian Blue' and red poppy (Papaver rhoeas) 'Shirley' also some other of which the another one grows also as a wild in the Finlands Nort-Lapland.  Tomatillos belong to physalises. Well, the beginning of the year has been pretty cool and I haven't yet put the chilis outdoors and as I had enought of the mosaic of last year, I do not intend to hurry. In my chilihobbies and gardening I have only good news and I have button production as well as pod production already. Let's begin with the button producers: , C. annuum 'Chenzo' and C. annuum 'Lombardo'.

 C. annuum 'Chenzo' is a newcomer in my house. I got it from Fatalii as a business gift and I am as much a lover of habaneros also Naga Morichs friend as well as especially friend of annuums, even though I do have plenty of baccatums growing. Chenzo should produce traditional red pods, which are either A) thick but pretty short or B) short and thin. The variety is mentioned as well productive and apparently its taste is much liked - of both I have not previous experince with this variety. As a growing plant it is pretty thankfull, grows easily and seems to be an early button maker - - - this does not yet tell about anything of the plant, since Naga Morich began button making while was about 10-15 cm as well as many other chinense and this has been done many 'late' variety too.

C. annuum 'Lombardo' is a variety that I like much. I grew it previously in 2017. Lombardo is pretty mild by its heat, produces even over 20 cm long feasibly thick long and wrinkled pods and is tasty as ever. Lombardo has been, at least in my own growing, really productive and easy care plant, which is satisfied even in small amounts of light. It is excellent salad chili even to those who do not like chili and is excellent for preserving also f. ex. with kebab or just to sandwich as a pretty non-heat bearing option.Below is an archive photo of Lombardo producing pods - it is pretty compact, thick and manages to carry tenths of pods if supported and in bigger pot even hundreds, surely.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...