tiistai 2. heinäkuuta 2019

C. annuum 'Purira' ja 'Barak' / C. annuum 'Purira' and 'Barak'

Se on moro. Tänään kirjoitan lyhyesti tarinan C. annuum 'Purira':sta ja siihen kylkiäisenä hieman tarinaa C. annuum 'Barak':sta. Siis, Barak paketeissa usein väärin mainitaan se frutescensiksi vaikka se on annuum ja olen tästä ilmoittanut siemententoimittajallekin. Heiltä sainkin kuulla että tämä on virhe paketeissa - ei ihan pieni virhe olekkaan, sillä sen että lajike ei ole frutescense saakin todeta lopulta vasta kukintavaiheessa elikkä useamman kuun työn tuloksena pahimmassa tapauksessa.  No, siis, Barak:a olen sadottanut hieman aiemmin keinovalolla 2017 joulukuussa ja samoihin aikoihin sadotin myöskin Puriraa mutta valitettavasti kirvat tulivat ja tekivät tehtävänsä. Nykyään en talvisaikoihin tuholaisia sietäisi, sillä silloin ovat chilit kaikkein arimmillaan. Erityisesti, Purira ei selvinnyt viimevuoden mosaiikistä ja kirvoista mutta tänä vuonna olen onnistunut viimein kunnolla ja kauniita luodin muotoisia ja noin 5 cm:n pituisia podeja kasvaa kasvista kauniisti, kuten kuvasta 1 näette.

Kuva 1. C. annuum 'Purira' raakileita. / Purira raw pods.
 Tänä vuonna kasvatan Barak:a suoraan Puriran rinnalla ja Barak on hieman myöhäisempi ja on vasta avaamassa kukintojaan, mutta ehtinee loistavasti tuottamaan hyvän sadon tälle vuodelle. Barakia kutsutaan 'Puriralike' nimityksellä, joka on melkoisen selvää miksi erityisesti sen podien muodon, kasvutavan ja värityksen tähden kuten kuvasta 2. näkyy.

Kuva 2. C. annuum 'Barak' podi / C. annuum 'Barak' pod.
 Lisäksi, koska kasvatan tämän vuotisia pensaita hyvin lähellä toisiaan niin niitä on helpompi vertailla. Ne toki muistuttavat toisiaan mutta kyllä Barak kasvaa selvästi eri tavoin kuin Purira ja omaa erilaiset tai erikokoluokan lehdet, kuten kuvasta kolme näkyy. Kun kukinta alkaa, siirrän ne hieman kauemmaksi toisistaan että ei ristiinpölyttymistä tapahtuisi turhaan, vaikkapa pelko siitä on vähäinen ja yleensä sen mahdollisuus on melko pientä satunnaisuuden aikaansaamana 

Kuva 3. Purira keskellä, Barak oikealla / Purira at the middle and Barak at the right.
Barak on selvästi vaaleampi kuin Purira ja sen lehdet ovat hieman erilaiset kooltaan. Samoin varsien väritys vaihtelee: Purira omaa voimakkaasti syvän violettia viiruitusta kauttaaltaan varsissa mutta Barak vain lehtien tyvissä. Puriran uskotaan olevan kotoisin Meksikosta, kun taas Barak:sta en ole aivan varma mutta nimi Barak on Swahilia ja tarkoittaa Siunausta mitä kasvin podit kyllä ovatkin tulisuudeltaan ja maultaan chilipäälle. Voi hyvin olla, että Barak on alueelta missä Swahilia puhutaan peräisinkin ja jokin Puriran sukulainen. Swahilia puhutaan mm. Afrikan alueilla ja tietenkin voi hyvinkin olla että lajike on kotoisin sieltä päin, on nimittäin lukuisia lajeja ja lajikkeita jotka ovat kulkeutuneet Afrikkaan ja joita kutsutaan yhteisnimellä Piri-Piri tai Pili-Pili.

--------------------------------------


Hi to Everyone! Today I write shortly a story about C. annuum 'Purira' and about C. annuum 'Barak' as a sidewing. So, in the Barak seed packets often is wrongly mentioned frutescense eventhought it is annuum and I have noticed the seed packer too. I got to hear from them that this is an error in the packets - and it ain't a little mistake since that the variety is not frutescense one can observe in the worst case, after months of growing, from the  flowers. Well, I have made the Barak produce using plant lights at 2017 christmas and at the same times I tried to make Purira to produce but unfortunately the aphids came and did their deeds. Now-a-days, I will not suffer any pests during wintertime since the chilis are at most sensiteve stage during that time. Especially, Purira did not survive last years mosaic and aphids but hist year I have succeeded atlast properly and beautifully bullet shaped and about 5 cm tall pods grow beautifully from the plant, as you see from the photo 1.

 This year I grow Barak directly side by Purira and Barak is little more late and is only now opening its flowers, but I believe it shall brilliantly produce I good harvest to this year. Barak is called 'Puriralike' name, which is pretty clear why especially because of its pods ashape, growing habit and coloring as one sees from photo 2.

In addition, since I grow this years bushes real close to each other then these are easier to be compared. They surely remind of each of the others but, yes, Barak grows clearly differently than Purira and has different or different size class of leaves as one can see from the photo three. When the flowering begins, I will move them little farer from each others so that the propability of crosspollination and hybridization lowers but it is actually normally pretty low factor.

Barak is clearly more lighter in color than Purira and its leaves are different by size. Samevicely, the trunks coloring changes: Purira has strongly deep violet streaks all over the trunks but Barak only at the leaves connection point. Purira is believed to originate from Mexico and about Barak I am not that sure but the name Barak is Swahilian and means Blessings which is what the plants pods definitely are for the chilehead by their taste and heat. It might well be, that the Barak is from the areas where Swahilian is spoken and is some relative to Purira. Swahili is spoken f. ex. at the African areas and ofcourse it might well be that the variety is originating from somewhere there, there are namely numerous varieties and specieses which have been transported to Africa and which are called commonly Piri-Piri or Pili-Pili.

maanantai 1. heinäkuuta 2019

Lyhyesti: Goat's Weed, Lombardo ja Ancho Poblano / Shortly: Goat's Weed, Lombardo and Ancho Poblano

Heippa Kaikki! Tässä on taas sopiva tovi blogittaa. Ensinnäkin, mitäpä kuuluu tämän Chilipään kesään ? Kiitoksia, oikein hyvää. Olen kesälomalla Myyntitoimistolta, jossa tällä hetkellä työskentelen Vuorovastaavana ja Myyjänä kokoaikaisena, mutta siirrän itseni osa-aikaiseksi sillä jatkan yliopisto-opintojani seuraavaan tutkintonimikkeeseen. Oli puhetta että minusta tulisi toimistopäällikkö siellä, mutta koska nyt olen osa-aikaiseksi siirtymässä niin ei se tietenkään onnistu. Aion jatkaa väitöskirjaan, mutta tarkoitukseni on työllistää itseni  tutkijana, opettajana jne. sekä lisätä omaa yrittäjyyttä sillä olen monilahjakkuus.
 Lisäksi, jos olette SOME:n ystäviä, erityisesti FB:n, niin liittykää Chili Club Worldwide ryhmään! Olen siellä adminina ja meillä on parhaillaan 563 chilipäätä. Ryhmässä saa reilusti esitellä ja postata kasvatustuloksiaan tai harrastuksiaan, mainostaa sekä myydä chilituotteitaan ja kaikki ovat tervetulleita. Ryhmässä on kaikenkarvaisia päiväreitä ja mainostajia myös Suomalaisista, Jukka Fataliista harrastelijoihin, joten tosiaan sopii liittyä ja uskaltaa olla äänessä.

Chiliasiaan: C. annuum 'Goat's Weed' on aloittanut tuotannon. Kun olen lukenut että keskimäärin Goat's Weedin podit ovat 2 x 0,5 tuumaa kooltaan, eli noin 5 x 1,25 cm, niin voisi sanoa että pisimpien raakileiden kanssa ollaankin sitten puolivälissä kasvatusta, kuten kuvasta 1 saattaa havaita. 

Kuva 1: Goat's Weed raakile on noin 1 in = 2,54 cm. / Goats Weed raw pod is about 1 in = 2,54 cm
Muuten Goat's Weed on melkoisen helppo kasvatti ja haaroittuu luonnostaan voimakkaasti, mutta pruunaamattomana kasvaa kokoa kuin villikortti. Se on tiheästi lampaanvillan pehmeyden omaavan karvan peitossa, jonka takia sen varret näyttävät hopeisilta  Itse en ole leikannut chiliä, se on siksikin että lajikkeella on tapana kasvattaa yksi kukinto per haarautumiskohta eikä lehtien tyvestä joten ensikertaa kasvattaessani lajiketta katson miten se kasvaa - seuraavalla kerralla yritän saada sen pysymään kompaktimpana, mutta se ei välttämättä ole helppoa sillä tämäkin haarautui jo 10 cm kokoisena, mutta varsi jatkoi kasvuaan.  Mainitsemisen arvoista on lajikkeen tuuheus ja runsas kukkiminen kuten kuva 2 kertonee.

Kuva 2: Goat's Weedin profiili / Goat's weed's profile

 C. annuum 'Lombardo' onkin pitkin vuosia minulle tuttu kasvatti. Ensimmäisen kerran tutustuin lajikkeeseen, kun ostin sen taimena ja kasvatin C. annuum 'Hot Banana' lajikkeen kanssa joskus vuoden 2014 tienoilla. Sen jälkeen olen sitä itse siemenestä lähtien kasvattanut useampana vuonna, mutta viimeksi vuonna 2017 ja tuota aiemmin jotakin sen hybridiä jonka takia vaihdoin siemenet puhtaampiin kaupallisiin lajikkeisiin 2017. Nyt sitten on Lombardo sen näköinen kuin pitääkin: ryppyinen ja kasvaa kokoa (kuva 3).

Kuva 3: C. annuum 'Lombardo'
Oma ennätykseni on 20 cm suoraan viivoittimella mutta oikaistuna olisi noin 22-25 pitkä, kuten kuvassa 4.  Lajikkeen tyypilliset podin koot ovat väliltä 12-15 cm tietojeni mukaan. Saahan nähdä että mikä on sato tänä vuonna. Lombardoa voin suositella nille, jotka nauttivat miedosta tulisuudesta tai lähes tulettomuudesta. Lombardo on lajike, jonka voi huoletta laittaa kebabin väliin, pizzaan tai salaattiin. Maku on hyvä, raikas ja tyypillinen punaisen chilin maku.



Kuva 4: Lombardo pituusennätys / Lombardo the length record
C. annuum 'Ancho Poblano', tuo perinnechili ja herkkujen herkku. Anchot ovat lähimpänä perinteistä paprikaa mielestäni olemukseltaan ja maultaan mielestäni. Toki vaihtelua on ja viimeksi kasvatin itse C. annuum 'Ancho Grande' lajiketta (kuva 5), joka parhaissa mahdollisissa olosuhteissa tuottaa helposti  20-30 cm kokoisia isoja paprikoita mutta kasvukausi jäi 2017 lyhyeksi ja Anchot olisi pitänyt saada kukkimaan ja tuottamaan viimeistään kesäkuun aikana. Kuitenkin, kohtuullisesti kokoa niille tuli ja Ancho Granden maku oli mitä hurmaavin. Usein Anchoon törmää savustettuna, myös suomalaisia tuottajia on jotka ovat valmistaneet savustettuna ja jauhettuna, mutta kyllä tätä lajiketta kehtaa raakanakin syödä! On todellista herkkua - saahan nähdä miten Ancho Poblano pärjää siinä.

Kuva 5. C. annuum 'Ancho Grande'
Siis, minulla on tänä vuonna 3x Ancho Poblano:a kasvamassa ja ilmeisesti 2x niistä aloitti podien tuotannon, kuten kuvasta 6 havaitsette! Tämä tarkoittaa että niillä on 3-4 kk kypsymisaikaa ja ennättäneen kasvaa loppuun saakka.

Kuva 6. C. annuum 'Ancho Poblano' raakile / raw pod
 Yllätyksekseni Poblano pysyy ilmeisemmin melko kompaktina, nyt sillä on korkeutta ehkäpä 70 cm (kuva 7). Tämä Ancho lajike on kaiketi pikimusta, eli sen pitäisi kai olla Negro- tai Mulatto lajikkeita, mutta ei ole tietoa siitä että mikä erityinen poblano lajike on kyseessä. Tämä ei menoa haittaa, sillä musta paprika on kyllä sitä itseään: aitoa ja varmaa Poblanoa!


Kuva 7. C.annuum 'Ancho Poblano' pensas / The bush.

 ------------------------------------------------------------------------

Hello All! Here is, again, suitable place to blog. Firstly, what's up to this Chiliheads summer ? Thanks, very fine. I am now on summer vacation from SalesOffice, where I am currently acting as a Shiftchief and as a Salesman as wholetime, but I am transferring myself to part-timer since I am continuing with my University studies to next title. There was some talks that I would be the Officechief there, but now since I am part-timer soon it will not budge that way. I am going to continue to Doctorate, but my purpose is to employ myself as a scientist, teacher etc. and also add more entrepreneur to my incomes since I am a multitalented person.

In addition, if you are friends of SOME, especially FB, then join the Chili Club Worldwide group! I am admin there and we have at best some 563 chiliheads there. The group is for everyone, and you can post your growing results or hobbies, advertise and market your own chiliproducts and everyone are welcome. The group has all kinds of updates and marketers and form Finnish, from Jukka Fatalii to hobbyist, so really it is well to join and use your voice.

To Chilibusiness: C. annuum 'Goat's Weed' has began its production. When I have read that the average of Goat's Weed pods size are 2 x 0,5 in by size, meaning 5 x 1,25 cm,  then I could say that we are with the longest raw pods at the halfway growing, like one sees from the photo 1.

Othervicely Goat's Weed is pretty easy to grow and branches strongly by nature, but without pruning it grows size as a wildcard. It is thickly covered in furry which is soft as lambs wool which causes its branches seem like silvery in color. I haven't cut the chili, it is partly because the variety is tending to grow one flower per braching point and not from the leaves connection point so as I am growing the variety first time I will see how it grows - next time I am trying to get it to stay compact, but it might not prove easy task since this one branched already at 10 cm tall but the trunk just kept growing. Worth mentioning is the thickness and plenty of flowering of variety as the photo 2 might tell. 

C. annuum 'Lombardo' is a known to me during the years. I got to know the variety first time, when I bought it as a seedling and grow it with the C. annuum 'Hot Banana' variety due to the year 2014. Afterwards, I have grown it from seed during several years, but last time 2017 and before that some of its hybrid which is the reason I changed the seeds into more pure commercial variety 2017. Now then, the Lombardo is already looking as it shoud: wrinkled, curved and grows in size (photo 3). 

My own record was 20 cm straight with ruler, but I guess it would be some 22-25 long when straightened, as in the photo 4. The  typical size of the varietys pods are 12-15 cm according to my knowledge. Let's see, that how is the harvest this year. I can recommend the variety to those who enjoy mild heat or almost non-heat bearing chilis. Lombardo is a variety, which one can put between kebab, pizza or salad without any worries. The taste is good, fresh and typical red chili taste.

 C. annuum 'Ancho Poblano', that traditional chili and delicate of the delicates. I think that Anchos are closer to traditional bellpepper by their appearance and taste. Sure there is variance and last time I grew C. annuum 'Ancho Grande' variety (photo 5), which in the most best situation produces easily some 20-30 cm size of peppers but the growing season of 2017 got short and the Anchos should have flowered already during june. However, I got reasonably size in them and the taste of Ancho Grande was most charming. Often one meets the Anchos as smoked, also Finnish producers have produced it smoked and grinded, but one loves to eat this as raw too! It is a real delicate - lets see how the Ancho Poblano will endure.

I have 3x Ancho Poblano bushes growing this year and most obviously 2x of them began pod production, as from photo 6 you might see! this means that they have 3-4 months to get ripe and I guess they have plenty of time to grow till maturation. 

As for my suprise, Poblano stays relative compact  having now maybe 70 cm of tallness (photo 7). This Ancho variety is a pinch black, presumably, so it should be Negro or Mulatto varieties, but there is no information on which variety of poblano this is. This doesn't slow down anyhow, since the black pepper is its own self: original and sure Poblano!

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...