tiistai 2. heinäkuuta 2019

C. annuum 'Purira' ja 'Barak' / C. annuum 'Purira' and 'Barak'

Se on moro. Tänään kirjoitan lyhyesti tarinan C. annuum 'Purira':sta ja siihen kylkiäisenä hieman tarinaa C. annuum 'Barak':sta. Siis, Barak paketeissa usein väärin mainitaan se frutescensiksi vaikka se on annuum ja olen tästä ilmoittanut siemententoimittajallekin. Heiltä sainkin kuulla että tämä on virhe paketeissa - ei ihan pieni virhe olekkaan, sillä sen että lajike ei ole frutescense saakin todeta lopulta vasta kukintavaiheessa elikkä useamman kuun työn tuloksena pahimmassa tapauksessa.  No, siis, Barak:a olen sadottanut hieman aiemmin keinovalolla 2017 joulukuussa ja samoihin aikoihin sadotin myöskin Puriraa mutta valitettavasti kirvat tulivat ja tekivät tehtävänsä. Nykyään en talvisaikoihin tuholaisia sietäisi, sillä silloin ovat chilit kaikkein arimmillaan. Erityisesti, Purira ei selvinnyt viimevuoden mosaiikistä ja kirvoista mutta tänä vuonna olen onnistunut viimein kunnolla ja kauniita luodin muotoisia ja noin 5 cm:n pituisia podeja kasvaa kasvista kauniisti, kuten kuvasta 1 näette.

Kuva 1. C. annuum 'Purira' raakileita. / Purira raw pods.
 Tänä vuonna kasvatan Barak:a suoraan Puriran rinnalla ja Barak on hieman myöhäisempi ja on vasta avaamassa kukintojaan, mutta ehtinee loistavasti tuottamaan hyvän sadon tälle vuodelle. Barakia kutsutaan 'Puriralike' nimityksellä, joka on melkoisen selvää miksi erityisesti sen podien muodon, kasvutavan ja värityksen tähden kuten kuvasta 2. näkyy.

Kuva 2. C. annuum 'Barak' podi / C. annuum 'Barak' pod.
 Lisäksi, koska kasvatan tämän vuotisia pensaita hyvin lähellä toisiaan niin niitä on helpompi vertailla. Ne toki muistuttavat toisiaan mutta kyllä Barak kasvaa selvästi eri tavoin kuin Purira ja omaa erilaiset tai erikokoluokan lehdet, kuten kuvasta kolme näkyy. Kun kukinta alkaa, siirrän ne hieman kauemmaksi toisistaan että ei ristiinpölyttymistä tapahtuisi turhaan, vaikkapa pelko siitä on vähäinen ja yleensä sen mahdollisuus on melko pientä satunnaisuuden aikaansaamana 

Kuva 3. Purira keskellä, Barak oikealla / Purira at the middle and Barak at the right.
Barak on selvästi vaaleampi kuin Purira ja sen lehdet ovat hieman erilaiset kooltaan. Samoin varsien väritys vaihtelee: Purira omaa voimakkaasti syvän violettia viiruitusta kauttaaltaan varsissa mutta Barak vain lehtien tyvissä. Puriran uskotaan olevan kotoisin Meksikosta, kun taas Barak:sta en ole aivan varma mutta nimi Barak on Swahilia ja tarkoittaa Siunausta mitä kasvin podit kyllä ovatkin tulisuudeltaan ja maultaan chilipäälle. Voi hyvin olla, että Barak on alueelta missä Swahilia puhutaan peräisinkin ja jokin Puriran sukulainen. Swahilia puhutaan mm. Afrikan alueilla ja tietenkin voi hyvinkin olla että lajike on kotoisin sieltä päin, on nimittäin lukuisia lajeja ja lajikkeita jotka ovat kulkeutuneet Afrikkaan ja joita kutsutaan yhteisnimellä Piri-Piri tai Pili-Pili.

--------------------------------------


Hi to Everyone! Today I write shortly a story about C. annuum 'Purira' and about C. annuum 'Barak' as a sidewing. So, in the Barak seed packets often is wrongly mentioned frutescense eventhought it is annuum and I have noticed the seed packer too. I got to hear from them that this is an error in the packets - and it ain't a little mistake since that the variety is not frutescense one can observe in the worst case, after months of growing, from the  flowers. Well, I have made the Barak produce using plant lights at 2017 christmas and at the same times I tried to make Purira to produce but unfortunately the aphids came and did their deeds. Now-a-days, I will not suffer any pests during wintertime since the chilis are at most sensiteve stage during that time. Especially, Purira did not survive last years mosaic and aphids but hist year I have succeeded atlast properly and beautifully bullet shaped and about 5 cm tall pods grow beautifully from the plant, as you see from the photo 1.

 This year I grow Barak directly side by Purira and Barak is little more late and is only now opening its flowers, but I believe it shall brilliantly produce I good harvest to this year. Barak is called 'Puriralike' name, which is pretty clear why especially because of its pods ashape, growing habit and coloring as one sees from photo 2.

In addition, since I grow this years bushes real close to each other then these are easier to be compared. They surely remind of each of the others but, yes, Barak grows clearly differently than Purira and has different or different size class of leaves as one can see from the photo three. When the flowering begins, I will move them little farer from each others so that the propability of crosspollination and hybridization lowers but it is actually normally pretty low factor.

Barak is clearly more lighter in color than Purira and its leaves are different by size. Samevicely, the trunks coloring changes: Purira has strongly deep violet streaks all over the trunks but Barak only at the leaves connection point. Purira is believed to originate from Mexico and about Barak I am not that sure but the name Barak is Swahilian and means Blessings which is what the plants pods definitely are for the chilehead by their taste and heat. It might well be, that the Barak is from the areas where Swahilian is spoken and is some relative to Purira. Swahili is spoken f. ex. at the African areas and ofcourse it might well be that the variety is originating from somewhere there, there are namely numerous varieties and specieses which have been transported to Africa and which are called commonly Piri-Piri or Pili-Pili.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...