Kuva 1. Ancho Poblano pensas. |
On hyvä muistaa että lajike on kotoisin Meksikosta ja nimi Poblano tulee maan etelä-osan Pueblan mukaan. Poblano on kaupassa myytävien paprikoiden eräitä esisi-isiä joista sitten on jalostettu kaupan tuttu paprika. En ole varma tästä asiasta, mutta ymmärtääkseni tämä lajike kypsyy punaiseksi ja sitten tumman ruskeaksi ollen siis 'Mulato [1]'.
Poblano lienee yksi chiliharrastajien tunnetuimpia chilejä ja sitä useimmiten myydään kaupoissa savustettuna, kuivattuna tai sitten jauhettuna. Itse olen esim. Vantaan Tammiston kaupoista löytänyt sitä kuivattuna ja savustettuna sekä Hakaniemen Kauppahallin mausteosastolta kotimaisen tuottajan valmistamana jauheena jota voin suositella lämpimästi muillekin. Poblano on usein miltei tuleton.
Pisin Poblanon raakile pensaassa on nyt yli 10 cm pitkä mutta ehdottomasti massiivisin paprika on noin 8-9 cm ja sillä on runsaasti leveyttä (kts. kuva 2).
Kuva 2. C. annuum 'Ancho Poblano' |
Viitteet:
1. Jukka Kilpinen et al. "Chilikirja", Gummerus 2015, 158 sivua
------------
Hi! I am updating at this point C. annuum 'Ancho Poblano' chilis news. Ancho Poblano has began its harvest season carrying over 12 chilipeppers per bush and I do have two pushes so at minimum I am good to expect some 24 Poblanos. Bushes have remained compact, about 60-80 cm tall and reasonably bushy( ref. kuva 1).
It is good to remember that the variety is from Mexico and the name Poblano comes according to the name of lands south area Puebla. Poblano is one of the forefathers of the bellpeppers which are cultivated to the bell peppers sold in stores. I am not sure about this, but for my understanding this variety matures to red and then to dark brown being 'Mulato' [1].
Poblano might be one of the most known chilis of the hobbyist and it is often sold in stores as smoked, dried and then powdered. I have, f. ex. found it from the stores of Tammisto of Vantaa as dried & smoked and from the Marked hall of Hakaniemi's spice stores manufactured by finnish producer as a powder which I can recommend warmly to everyone. Poblano is almost non-pungent.
The talles raw Poblano in the bush is now over 10 cm tall but definitely most massive pepper is about 8-9 cm and it has plenty of thickness (ref. kuva 2).
The raw pods grow most versatile ways in different shapes from broad and short to curved and longish. Ancho is also pretty fast to grow, enjoys warmth and apparently strongly of sunlight but enjoys also in shadows.
References:
1. Jukka Kilpinen et al. "Chilikirja", Gummerus 2015, 158 sivua
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti