lauantai 14. lokakuuta 2017

C. chinense 'Pili-Pili' sadonkorjuu / harvest

Tässä onkin kulunut aikaa viime tekstistä kiireiden takia, mutta olen toki ollut aktiivinen eri chiliryhmissä. Tapani mukaan kirjoitan useamman tapahtuman kerralla.
 
C. chinense 'Pili-Pili' #1 habaneron sadonkorjuu aika saapui viimein 30.09.2017 ja viimeisiä keräilen tänä viikonloppuna 14.10.2017. On mielenkiintoista huomata, että Pili-Pili on yksi niistä lajikkeista, joille ei pelkkä kesä riitä koko sadotukseen sillä pensaassa roikkuu lukemattomia raakileita myöskin. Pili-Pili on afrikkalainen habanero ja sen maku on todella raikas verrattuna yleisempiin habaneroihin mutta hyvin vähäarominen ja se on viiltävän polttava vaikka se rankataankin useimmiten 9/10 klassisella tulisuusasteikolla. Minusta se poltti kylläkin melkein kuin C. chinense 'Safi'. Maku oli myös jokseenkin lähelle tätä lajiketta, mutta ei ollut sama. Safi on vieläkin tulisempi afrikkalainen habanero (450 000 SHU mitattuja arvoja) ja todella kurkkua viiltävä kokemus. Pili-Pili:stä pidin niin paljon, että päätin että tämä habanero kasvaa seuraavanakin kesänä ulkosalla luonani. Toki kasvatan ja sadotan ympäri vuoden, mutta habanerot ovat usein hieman vaikeampia tapauksia ja vaativat kyllä koko kesän valon tehon mikäli ei halua laittaa todellä suuria tehoja lamppuihin. Koko vaihteli sadollani noin 3-5 cm väliltä, mikä on useimmiten sadon kokoa ilman kasvihuonekasvatusta ja tehokkaita valoja.

Kuva tyypillisestä Pili-Pili pensaan habanerosta
Pohto of typical habanero of Pili-Pili bush

Pili-Pili

Some time has passen since the last text because of the rushtimes I have had, but I have ofcourse been active in different chiligroups. By my casual habit I shall be writing several event at the time.
 
C. chinense 'Pili-Pili' #1 habaneros harvest time came at last at 30.09.2017 and the last ones I shall be picking this weekend 14.10.2017. It is interesting to notice that the Pili-Pili is one of those varieties for which the just summer won't be enought for the whole crop since the bush has numerous raw pods hanging there. Pili-Pili is african habanero and its taste is really fresh when compared to most general habaneros but not very aromatical and it is slashingly burning by its burn even though it is ranked as 9/10 in classical heat scale. I think, that it burned almost like C. chinense 'Safi'. Taste is somewhat closer to this variety, but it is not the same. Safi is still more heat bearing african habanero (450 000 SHU measured values) and really throath slashing experience. I liked Pili-Pili that much that I decided that this variety grows at my place next year too. Sure I grow chilis and make them to produce throught the whole years seasons, but habaneros are seldom more difficult cases and demand surely whole summers light power if one doesn't care of investing into lights. The size varied from 3 to 5 cm which is usually the crops size without greenhouse and powerful lights.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...