perjantai 29. kesäkuuta 2018

Aji Cito ja Turbo Pube satokaudelle / Aji Cito and Turbo Pube to harvest season

Hei taas! Jostakin syystä on minulla kokemus, että C. baccatum lajikkeet sadottuvat peräjälkeen paljon paremmin sisätiloissa kuin ulkotiloissa joka on on varsin toista kuin esim. annuum tai chinense. Se johtuu varmaan lämmöstä, sillä olen näet havainnut lämmön olevan baccatumeille hyvin tärkeä tekijä, jopa tärkeämpi kuin suuri määrä valoa. Suuri määrä valoa saa aikaan sen että usein baccatumit tuottavat runsaammin satoa kuin hämärässä mutta jatkuva korkea lämpötila saa aikaan nopeamman kasvun ja sadon tuotannon.
No, C. baccatum 'Aji Cito' (kuva 1) ei ole poikkeus.
Kuva 1: C. baccatum 'Aji Cito'
Se viimein päätyi satokaudelle. Aji Citon kukinnot pölytin myöskin sormipelillä ( kuva 2).  Aji Citon on kotoisin Perusta, sen pitäisi olla tulisimmasta päästä baccatum lajikkeista ja sitä onkin väitetty maailman tulisimmaksi baccatum lajikkeeksi.  
Kuva 2. C. baccatum 'Aji Cito' kukinto tuottaa podia  
C. baccatum 'Aji Cito' flower is producing a pod.
Aji Cito kypsyy oranssin väriseksi.  Se on myös melkoisen vaivaton kasvatti: kosteus ei sitä haittaa paljoa, se kouliintuu aurinkoon nopeasti sekä kasvaa kauniin puumaiseksi ennen kuin pensasmaiseksi. Jos se muistuttaa pensasta, niin karviaspensas on lähellä sen ulkonäköä. Se on myös hyvä lajike kasvattajille, jotka kärsivät kirvoista: se vetää kirvoja jonkin verran puoleensa, mutta ei ole erityisen herkkä kirvoille.
 
C. pubescens 'Turbo Pube' rocoto lähti viimein sadottamaan (kuva 3). Ei yhtään hetkeä liian myöhään, sillä nyt sen podit ennättävät hyvin elokuun tai syyskuun tietämille kypsiksi.
Kuva 3: C. pubescens 'Turbo Pube'
 Viime vuonna (2017) kasvatin erityisesti C. pubescens 'Manzano Red' rocotoa ja se alkoi kukkia vasta elokuussa. Tarpeetonta varmaankin kertoa, että kypsää hedelmää sain vasta marraskuussa tai joulukuussa.   Manzano on maultaan todella herkullinen lajike, mutta sen kukinta on laukaistava aikaisemmin tai muuten ei ole sen sadon saamisesta aikaisin mitään takeita vaan pikemminkin toisin päin. Manzano Red on tosin hyvin satoisa ja tuottaa muhkean kokoisia ja mehukkaita rocotoja (kuva 4) aivan parvekkeellaakin puolivarjossa.  
Kuva 4:  yksi Manzano Red saaliistani 2017
one of the game of Manzano Red 2017
Kaikki Turbo Pube:n kukinnot pölytin keinotekoisesti sormellani. Tämän päiväisen laskuni mukaan noin 30 kukintoa vaikuttaa aloittaneen sadontuotannon. Uskoisin, että kasvi jaksaa tuottaa niistä valtaosan isokokoiseksi rocotoksi saakka. Mitäkö se vaatii ? No ei sen kummempia, vaan mitä aina toistan: ravinteita, auringonvaloa (puolivarjoinen riittää), vettä ja kärsivällisyyttä. Lisäksi, rocotot nauttivat suuresti hämäräntullen vesisumuttelusta. Sitä se vaatii ja aimo annoksen rakkautta sekä intohimoa asiaan kuten mikä tahansa Nainen.
 
------------------------------------------------------

Hello again! By some reason I have the experience, that the C. baccatum varieties are being transfered into the production mode much more better indoors than outdoors which is pretty much different than with, for example, annuum or chinense. It is, propably, because of the heat, since I have noticed that the heat is very important factor to the baccatums, even more important than plentiness of light. Plentiness of light causes that the baccatums produce more plentyfull crop than in the more darker conditions but a continous high temperature causes them to grow fast and to produce fast.
Well C. baccatum 'Aji Cito' (kuva 1) is not an exception.
It finally began its harvest season. Aji Cito's flowers I did pollinate with my finger ( kuva 2). Aji Cito is from Peru and its should be of the most pungent of the baccatum varieties if not the most heat bearing.
Aji Cito matures to the color of orange. It is also pretty humble to grow: moisture doesn't make much difference, it gets used to direct sunlight fastly and grows to beautifully treelike morelikely than to bushlike. If it reminds some bush, then the goose berry bush is close to its look. It is also a good variety to growers that are suffering of the aphids: it draws them somewhat towards, but it is not especially sensitive to aphids.
C. Pubescens 'Turbo Pube' rocoto began at last to produce ( kuva 3). It is not one momement too late since now its pods will manage to ripe well to august or septemper.
Last year (2017) I grew especially C. pubescens 'Manzano Red' rocoto and it began flowering not before august. Needless to tell that I got the ripe pods not until 11 or  12 month. Manzano is really delicious variety by its taste, but its flowering has to be launched earlier or othervicely there is no guarantees of getting its harvest more earlier but rather just the opposite. Manzano Red is very productibe and produces large sized and juice rocotos (kuva 4) just in the balcony at half shade.
All of my Turbo Pube's flowers I pollinated artificially with my finger. By todays count about 30 flowers seems to have began production. I believe, that the plant has the strenght to produce most of them to large sized rocotos. What does it demand ? Well, not much more than what I usually repeat: nutritions, sunlight (halfshade is plenty enough), water and patience. In addition, rocotos enjoy of the water spraying when its getting dark. That is what it demands and ample amounts love and passion to the thing like any woman.
 
 

tiistai 26. kesäkuuta 2018

Herne Kelvedon's Wonder onnistuu ruukussa ja C. pubescens 'Locato':n keinopölytyksestä / Pea Kelvedon's Wonder succeeded in the pot and of artificial pollination of C. pubescens 'Locato'

Heippa! Tänään oli taas aika hieman tukea ja laitella kasveja ja ensimmäisenä hoisin ruukuissa kasvavia herneitäni. Laitellessani herneitä huomasin että nyt on alkaneet herneet parvekkeellani siirtyä satomoodiin. Hernelajike, jota kasvatan, on tarhaherne ja sillä on valkea kaunis, herneelle tyypillinen, kukinto(kts. kuva 1).. 
Kuva 1: Herne/pea 'Kelvedon's Wonder'
 Silpoydinherne 'Kelvedon's Wonder' aloitti ensimmäisen palkonsa tekemisen, joten kehtaan väittää onnistuneeni hernelajikkeen kasvattamisessa ruukussa kohtuudella ajatellen tarkoitusperää (kts. kuva 2).  Jos se oli ensimmäinen, niin viherpeukalo vaistoni sanoo että seuraa muutkin herneet kohta perässä. Sama pätee yleensä chileihin: jos yksi aloittaa kukinnan tai sadottamisen, niin sitten lähtee muutkin perässä. Kasvit aistivat kasvun ja kommunikoivat kemiallisesti toistensa kanssa.
Kuva 2: Kelvedon's wonder pod
 Koska minulle jäi jotenkin huono omatunto kirjoitelmastani, jossa kirjoitin keinopölyttämisestä mutta näytin ainostaan Orianalle kuvaa, enkä chileistä, niin päätin laittaa tähän loppuun vielä kaksi muuta kuvaa. Ensimmäisessä kuvassa (kts. kuva 3) on siitepölyä jo sormeni täynnä, sillä olen käynyt C. pubescens 'Locato' chilini kukinnot halki sormellani vieden siitepölyn luotteihin.
Kuva 3: Locaton siitepöly / Pollen of Locato
 Toisessa kuvasa (kts. kuva 4)  on itse kasvi nuppuineen ja kukkineen. Rocatolla on iso vesisäiliö, mutta vain noin 5 l ruukku. Isokokoiset chilit vaativat ruukkutilaa, mutta tärkeintä niille on oikea määrä aurinkoa, vettä ja ravinteita. Uskon tämän ruukun riittävän tarpeisiini aivan hyvin.
Kuva 4: C. pubescens 'Locato'

keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Herne 'Kelvedons Wonder' ja yleistä / Pea 'Kelvedons Wonder' and some general stuff

Heippa! Tänään ruukkukasvatuksessa alkoi uusi vaihe, nimittäin silpoydinherne (pisum sativa) 'Kelvedons Wonder' aloitti kukintansa (kuva 1). Silpoydinherne tarkoittaa että sillä on eräänlainen sitkeä kalvo palon suojakuoren sisällä, minkä takia palko avautuu helpoiten saumoja myöten. Erikoista tässä on lukijalle korkeintaan se, että se kasvaa keskellä Helsinkiä kerrostalon parvekkeella ruukussa (kuva 2).


Herneen kukinnon väri on valkoinen joka tarkoittaa sen olevan tarhaherne. Itse-asiassa, valtaosa herneistä joita kasvatetaan ovat tarhaherneitä. On olemassa erikseen peltoherne, jolla on punertavaa väriä omaavat kukinnot, mutta käytännössä tämän päivän maanviljelyksessä taitaa hyvin suuri osa olla tarhahernettä. Ruukussa herneen tai härkäpavun kasvattaminen ei ole sen erikoisempaa kuin maatilkkuun istuttaminenkaan, erona on vain juuritila ja saatavan valon määrä. Esimerkiksi, oma parvekkeeni ei nauti suoraa auringonpaahdetta juuri ollenkaan mutta riittävästi kasvattamaan erilaisia hyötykasveja.
 Luonnonmukaista tässä on se, että se kasvaa näihin olosuhteisiin nähtynä luonnonmukaisesti. Tämä on tulevaisuutta väkiluvun ja väkiluvun tiheyden kasvaessa suurkaupungeissa ja tätä konseptia on jo toteutettu ympäri maailman useissa eri kaupungeissa. Suomi, kuten aina, tulee perässä totaalisen tietämättömänä maailman tapahtumista. Se ei tietenkään ole huonokaan asia, nimittäin ei meillä Suomessa ole samoja ilman puhtauden ongelmia tai ympäristöongelmiakaan. Ilma on hengitettävää - tulevaisuudessa puutarhat puhdistavat ilmaa ja vettä. Meillä Suomessa on toki ympäristöongelmana maaperän heikko oma puhdistus ja puskurointikapasiteetti, mutta ehkäpä kirjoitan erikseen tieteellisemmän artikkelin aiheesta, jossa esittelen maaperän kemiaa ja geologiaa tarkemmin.

tiistai 19. kesäkuuta 2018

Eräiden chililajikkeitten kukkimisia / Of some chilivarieties fllowering

 Heippa! Nyt sitten on uusia lajikkeita päättänyt aloittaa nuputtamisen & kukkien avaamisen joka tarkoittaneen että niiden satokausi on alussa. Ensiksikin, C. baccatum 'Aji Cito' (kuva 1, 2) joka kuuluu jälleen keltaisiin baccatum-lajikkeisiin. Tämä on ensimmäinen kerta kun kasvatan sitä ja mielenkiintoni nouseekin lähinnä sen tulisuuden ja maun takia. Sen kukinto (kuva 1) on tyypillinen C. baccatumeille: valkoinen kukinto, jossa on keltaisia kuvioita.

Kuva 1: Aji Cito kukkii / Aji cito flowers.
 Kasvi tuntuu pärjäävän oikein hyvin ulkosalla eikä olevan aivan kirvoja pelkääväkään. Kasvissa näyttää vierailevan, erityisesti sen kukinnoissa, kirvoja. Kukinnoissa saattaa kirvoista olla odottamaton hyötykin: voi näet olla että kirvat auttavat pölytyksen kanssa.
Kuva 2: Aji Cito
 Muuten kasvi on pensasmainen ja oikeastaan aika kaunis kasvi (kuva 2).
C. annuum 'Venezuelan Purple' on kasvi, jonka siemenet olen saanut syntymäpäivälahjaksi ystävältäni. Se tuottaa runsaasti nuppuja (Kuva 3). On mielenkiintoista kokea, että minkälainen kasvi on. Sen tulisi tuottaa marjan kaltaisia podeja.
Kuva 3: C. annuum 'Venezuelan Purple' nuppuja/ buttons
 Kasvina se muistuttaa hieman C. annuum 'Bolivian Rainbow':ta ulkonäöllisesti. Sen lehdet tummumat mustan-violeteiksi ja varsi samoin (kuva 4).
Kuva 4: C. annuum 'Venezuelan Purple'
 Nimi Venezuelan Purple viittaa sekä chilin alkuperämaahan (Venezuela) ja toisaalta myöskin väriin joka on nimeltään "Venezuelan purppura". Väri on erityisen silmiinpistävän hohdokas ja kasvi tuottaa kypsyessään välivaiheena tuon purppuran värisiä raakileita josta nimikin on peräisin.
 
C. pubescens 'Turbo Pube' on kukkinut hyvän aikaa ja on täynnä kukintoja (kuva 5). Rocotot kukkivat varsin kauniilla violetilla kukalla, mikä voi olla varsinkin sinänsä koristekasveista pitäville mielenkiintoa herättävä ominaisuus. Rocoto ei tietenkään ole kovinkaan koristeellinen missään muussa mielessä.
Kuva 5: C. pubescens 'Turbo Pube' kukkii / flowers
Tänä vuonna on ollut runsaasti kirvoja se voi heikentää sadottamista, sillä kesäiset kelit ovat kylläkin olleet hyvät sadottamisen kannalta. Turbo Pube on kookas pensasmainen kasvi ja sen kypsyttäessä hedelmiä se vaatinee vielä enemmän tuentaa kuin parhaimmillaan (kuva 6).
 
Kuva 6:  C. pubescens 'Turbo Pube'
 

sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Keinopölyttämisestä. / Of artificial pollination

Heippa! Tänään kirjoitan eräästä aiheesta, joka on useimmille harrastelijoille vieras ja useimmille asialla rehenteleville jotenkin rakettitiedettä, vaikka siitä on kasvin pölyttäminen kaukana. Käsittelen tänään aihetta ja erityisesti hieman haastavammasta päästä, nimittäin Orianan keinopölytyksestä. Chileille keinopölytys toimii ihan samoin, mutta on myös olemassa kasveja joidenka kukinto ei ole ihan samanlainen, vaan pölytys töytyy järjestää muuten.
Oriana (Calemondian Citrina) on siis minisitrushedelmä, jota löytää varsin yleisesti myynnissä kasvitaloissa ja kukkakaupoissa. Se elää kotona ikkunalautakasvina monivuotiseksi ja oma tämän hetkinen Orianani on nyt kolmatta vuotta kotonani. Sillä on kauniit valkoiset kukinnot ja pölytys onnistuu yleensä jokaisen kukinnon kohdalla aikaan saaden noin golfpallon kokoisen hedelmän hitaan kasvun. Tänä keväänä Oriana kukki vain kolmella kukalla (kuva 1),
Kuva 1: Oriana kukkii (15.4.2018) /
 Oriana Flowers (15.04.2018)
 mutta sitä rohkeammin siirryin sen pölyttämiseen. Kun sen heteet ovat auenneet, niin puhdistettu sormenpää painetaan kevysti kukinnon keskelle (kuva 2) koskettamaan heteitä ja kevyesti pyöritellään sormea. Sama voidaan tehdä pumpulipuikoilla, siveltimellä tai vaikkapa järjestämällä sopiva ilmanpuhallin asialle.
Kuva 2: Oriana kukinto / Oriana flower
Orianan saa hyvin valoa Suomen kesässä ja sen hedelmien kasvu ja kypsyminen on hyvin hidasta, joten on oltava kärsivällinen. Aikaa vierähtää 2-4 kuukautta kunnes hedelmä on täysikasvuinen ja kypsä.  Kuvassa 3 näkyykin tilanne, jossa kasvaa ja kypsyy tämän hetkisiä raakileita. Jokainen kukinto hedelmöityi.
Kuva 3: Oriana raakile
Sama menetelmä toimii myöskin chileille ja useille muillekin kukkiville kasveille, mutta kuten mainitsin niin on olemassa myöskin hyvinkin eksoottisia kukintoja joidenka hedelmöityminen ei toimi aivan samoin.
 

tiistai 5. kesäkuuta 2018

Härkäpapu 'Threefold White' / Horse bean 'Threefold White'

Heippa! Taasen hieman käytännön asiaa ja aiheena on tänään härkäpavun kasvatus ruukussa. Tämä saattaa kuulostaa hieman oudolta, mutta ei tämä nyt sen kummallisempaa ole kuin herneenkään kasvatus ruukussa ja näinhän on minulla silpoydinlajike 'Kelvedon's Wonder' (kuva 1).
Kuva 1: Herne / pea 'Kelvedon's Wonder'
Jotta papu tai herne menestyisi parhaiten ruukussa on, tietenkin, muutaman käytännön ehto toteuduttava: riittävä juuritila ja riittävästi valoa, muuten ovat herneet ja pavut melkoisen vaatimattomia kasvatteja mikäli vain pölyttäjiä riittää. Jos pölyttäjiä ei ole, niin sitten on turvauduttava keinopölytykseen eli esimerkiksi desinfioituun omaan sormenpäähän tai pumpulipuikkoon. Esimerkiksi Oriana (Calemondian Citrina) nautti sormenpäästäni, että jokainen kukka pölyttyi ja pieniä Sitruksia kasvaa hitaasti mutta varmasti sen oksilla ( nyt härskit ajatukset vähemmälle, hyvät lukijani! ).
Siis, Härkäpapu on, kuten tiedättekin, hyvinkin kookas, vaatii tuentaa ja sen syöminen edellyttää keittämällä kypsentämistä ensin. Lajike, jonka juuri multasin on 'Threefold White'. Jälleen, sopiva aika laittaa härkäpapu ruukkuun on, kun sillä on hyvä juuri ja esimerkiksi vähän vihertävää vartta jo olemassa ( Kuva 2).
Kuva 2: 'Threefold White' pavut ennen istusstamista
Beans before transplanting.
Multaaminen on parhaiten tehty, kun multa on ensiksi mullatessa kosteaan multaan. Herneet ja pavut nauttivat runsaasta vedestä, mutta varovaisuutta pitää olla että ei pilaannuta juuria. Altakasteluruukkua käyttäen ei juuria useimmiten onnistu pilaamaan raskaallakaan kastelulla saati sitten näin satokaudella.  Kaikkiaan kolme ruukullista istutin, joista kaksi oli umpiruukkuja ( kuva 3).
Kuva 3: Härkäpavut istutettu. / Horse beans transplanted.
Sitten vain huolehditaan riittävästä veden saannista sekä tarvittaessa ravinteista. Tavallinen multa on usein riittävän ravintorikas, että ei yhden satokauden aikana tarvitse juuri ravinteita lisätä mutta runsaasti sadottavat kasvit kyllä käyttävät paljon ravintoa maaperästä.
 

sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Joistakin Hyötykasveista ja ruukkukasvatuksesta / Of some beneficial plants and pot growing

Heippa! Tänään puhutaan kuinka parvekkeesta saadaan kukoistava puutarha vähällä rahalla aikaan ja en aiokaan kirjoittaa intohimostani chileihin, vaan hyötykasveista yleisesti. Hyötykasvit; voiko niitä kasvattaa ruukussa ja parvekkeella, vaikkapa vain muovisessa laatikossa joka on jäänyt jostakin yhteydestä ? Vastaus on: tietenkin voi. Se ei, periaatteessa, sen monimutkikkaampaa ole: riittävä veden saanti, sekä ravinteiden saanti ja jonkin verran multaa (kuva 1, osa kuvassa).
Kuva 1: Hyötykasveja
 Kaikki hyötylajikkeeni olen yleensä kasvattanut idättämällä siemenet ja uusin tulokas iti juuri, nimittäin Kessu (Nicotiana Rustica) Amerfors (kuva 2). Amerforsia kylvin 4 päivää sitten 5 siementä ja niistä näyttää 4 itäneen tähän mennessä. Minulla on fantasia omista sikareistani ja tässä on unelman alun kalpeita ituja.
Kuva 2: Nicotiana Rustica 'Amerfors'
Tuon lisäksi valmistaudun härkäpapujen istuttamiseen isoihin ruukkuihin ( kuva 3 ) joihin laitan ehkäpä 2-3 papua kasvamaan.
Kuva 3: Härkäpapu/Horse bean 'Threefold White'

 Että minkälainen sato sitten on näin kasvatettuna ? No, se on monen tekijän summa ja kyllä tässä on odotettavissa kohtuullista satoa. Eräs suurimmista rajoittavista tekijöistä on auringon valon määrä ja sen jälkeen juuritila. Ruukkukasvatuksessa paras tulos saavutetaan, kunhan esim. idätetään pienemmässä astiassa ja annetaan hieman juurien kasvaa ennen ruukkuun istuttamista.
 
Minttu, joka on nyt itämässä, on hyvä esimerkki yrttien kasvattamisesta ruukussa: viime vuonna idätin mintun siemenistä myöskin ja sain tulokseksi sadonkorjuun aikaan tuuheita Minttu lyhteitä (kuva 4) ja
Kuva 4: Viherminttu / Mentha spicata

 voisin sanoa että todella hyvin sekin kasvaa vähälläkin mullalla, kunhan vain on vettä, aurinkoa ja ravinteita. Astiana käytin vanhaa kanankoipimuovilaatikkoa ja vain vähän multaa.Siis, puheen ollen kierrättämisestä ja muovijätteiden hyötykäytöstä! Tuholaisina ovat tyypillisimmin kirvat. Kirvoja voi torjua esimerkiksi vesisumuttelulla, veden ja 2% mäntysuovan liuoksella tai esimerkiksi Neudorfin Sprutz-It kasvin suojeluaineellla, joka on tarkoitettu luonnonmukaiseen puutarhaan. Varoaika Sprutz-It:llä on 1 päivä hedelmille jne. mutta 7 päivää yrteille ja maustekasveille.

lauantai 2. kesäkuuta 2018

C. baccatum 'Aji Cito', tiedettä ja kouliinnuttamisesta / C. baccatum 'Aji Cito', science and about getting accustomed to sunlight

Heippa! Tämä päivitys syntyikin nopeasti ja varmaankin syntyy tämän jälkeen uusia tekstejä vastaavalla tavalla sillä tässä on paljon tapahtumia ja niitä elintärkeitä pähkäilyitä chili- ja hyötykasvien harrastajille jälleen.
Eilen pohdiskelin C. baccatum 'Aji Cito':n kohtaloa: sisätila vs. ulkotila ja päätin tänään että sadotan sen ulkona koska siellä riittää auringonvalo paremmalle satosuhteelle. Satosuhteella tarkoitan lukua:
Hr=100 x (Pa/Fa ), jossa
Fa = Kukintojen määrä (flower rate)
Pa = Hedelmien, podien määrä (pod rate)

Tässä käyttämäni luku Hr on oma kehittämäni ja johtamani suure ( en tiedä onko vastaavaa ) ja sitä voisi tarkastella, niin että kuinka suuri hyötysuhde seuraa esimerkiksi siitä että kuinka monesta kukinnosta kasvaa hedelmä kulloisissakin olosuhteissa. Sisätiloissa, vain auringonvalolla, huolimatta suuresta sadosta, on tuo suhde huono mutta hyvällä auringonvalolla viimevuonna esim. C. chinense 'Pili-Pili' tavoitti helposti 80-90% elikä 8-9 podia 10 kukasta ( Kuva 1) tuottoon.
 
´Kuva 1: C, chinense 'Pili-Pili'
Jos sitten kehittelisin edelleen pientä teoriaa yllä, niin olisi mielenkiintoista miettiä esimerkiksi jotakin standardisuhdetta sadon koolle ja hedelmän koolle, jonka tunnusluku saataisiin esimerkiksi ekvivalentista sadonmäärästä, tilavuudesta tai painosta johonkin tiettyyn mallipodiian nähtynä ja sitten otettaisiin niiden suhde:
Sr = 100x(Ps/Sd)
Sd = Standard size
Ps = podin koko
 
HO = 100x(Pa/Shd)
Shd = Standard harvest amount
Pa = Podien määrä

 
Edelliset indikaattorit antaisivat mielenkiintoista dataa sadon kehittymisestä, jos pidettäisin tarkkaa kirjoa olosuhteista kuten lämpötilasti, ilmankosteudesta ja auringontehosta esimerkiksi. Suomessa suhde Sr ei varmaankaan valtaosalle kuumimpien ja lämpimien ilmastonjen maiden tuloksiin ulkotiloissa pääse.
Takasiin C. baccatum 'Aji Cito':n. Siis, päätin saman tien että kasvi pääsee uuteen isoon ruukkuun (kuva 2).
Kuva 2: Aji Cito uudessa ruukussa / In a
new pot.
  Kasvin juurien on syytä olla hyvät, koska silloin se kasvaa ja sadottaa olennaisesti helpommin. Kuten näkyy (kuva 3) , on sen juuret paksut ja hyväkuntoiset.


Kuva 3: Juuret / Roots

Tuon tuostakin pääsee lukemaan kommentteja eri foorumeilla kasvien taimien ulosviemisestä ja keskustelemaan aiheesta, erityisesti chilien. Eräs merkittävä asia, joka unohtuu helposti on että sisällä kasvatettu kasvi ei ole tottunut ulkona paahtavan auringon valtavan tappavaan UV-säteilyyn, vaan kaipaa totuttamista. Strategioita on monia, joista mainitsen kaksi: 1) totuttaa aurinkoon varjoisassa paikassa ja 2) totuttaa aurinkoon käyttämällä suojaharsoa (kuva 4). 
 
Kuva 4: suojan alla / under protective cover 
 Itse käytän kumpaakin ja strategia 1. johtaa usein siltikin siihen, että chilin lehdet lerpattavat hetken aikaa - tämä ei yleensä ole vaarallista vaan normaalia, mutta pahimmassa tapauksessa johtaa kasvin kuolemaan. Strategia 2. taas johtaa siihen, että lehdet harvemmin lerpattavat, koska harso suodattaa UV sen verran että kasvi tottuu aurinkoon, kun esim. useamman päivän aikana altistaa sen suoralle valolle vain hetkittäin.
 

perjantai 1. kesäkuuta 2018

Kauden 2018 avajaisia / The season 2018 openings

Heippa! Siitä on hetki kun olen kirjoittanut blogia mutta kuten sanoinkin, niin odotan vähän pidempään. Tänä vuonna on asiat hieman laajemmin kuin viime vuonna. Minulla kasvaa chilien lisäksi myös erilaisia hyötykasveja enemmän ja tulee vielä muutamia lisää. Siis, kirjoitelmani käsittelee hyötykasveja niin kaupunki asunnon parvekkeella kuin ylipäätänsäkin esim. maalla, missä hieman myös harrastan moista toimintaa. Ensiksikin, osa näkymästä parvekkeellani on seuraavanlainen (Näkymä 1):


Näkymä 1 / View 1
 
Tässä asetelmassa (Näkymä 1) on hyötykasvit oikealla reunalla pääsääntöisesti valkoista seinää lähellä, jotta valon sironta ja sitoutuva lämpö voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Vasemmalle ja ylhäälle oikealle jää valtaosa ulkona olevasti chileistä.   Kuvassa siis ei ole kaikki ulko- tai sisächileistäni.  Joitakin kasveja, joita kasvatan hyötykasveina ovat:
1. Avomaankurkku 'Rhensk Druv'
2. Tomaatti 'St. Pierre'
3. Herne (silpoydin)  'Kelvedons Wonder
4. Härkäpapu 'Threefold White'
5. Mansikka 'Rhügen'
6. Ananaskirsikka
7. Minttu
8. Tupakka, Kessu Amerfors (Nicotiana Rustica)
9. Oriana (Calemondian Citrina) eli minisitrus.
10. Pinaatti (Uuden Sealandin)
ja noista lajikkeina kaikki paitsi 9. ja 8. ovatkin näkyvillä kuvassa seinustalla, joista muutama on vielä pientä tainta ja osa itää. Kessusta, eli Amerfors:sta sellainen lisäys että se kaiketi on yksi näitä alkuperäisimpiä vuoden 1492 lajikkeita joita intiaanit tapasivat poltella. Itse en tupakoi, mutta sikarin nautin muutaman kerran vuodessa ja yksi fantasiani on ollut harjoitella käärimään myös omia tuhtia, kookkaita ja muhevia sikareita.
Chililajikkeita, joita on tällä hetkellä ja josta ulkosalla ovat (+)  lajikkeet:
1. C. annuum 'Catarina' (+)
2. C. annuum 'Barak' (+)
3. C. annuum 'Purira' (+)
4. C. annuum 'Serrano, Huasteco' (+)
5. C. annuum 'Short Yellow Tabasco' (+)
6. C. annuum 'Malawi Birds Eye' (+)
7. C. annuum 'Birds Eye Baby' (+)
8. C. annuum 'Hungarian Hot Wax' (+)
9. C. annuum 'Venezuelan Purple' (+)
10. C. baccatum 'Aji Amarillo' (+)
11. C. baccatum 'Criolla Sella' (+)
12. C. baccatum 'Dedo De Moca' (+)
13. C. baccatum 'Birgits Locoto' (+)
14. C. baccatum 'Aji Omnicolor' (+)
15. C. baccatum 'Aji Blondy'
16. C. baccatum 'Aji Cito'
17. C. baccatum 'Aji Benito'
18. C. baccatum 'Lemon Drop'
19. C. chacoënse '4932'  (+)
20. C. chinense 'Petenero'  (+)
21. C. chinense 'Charapita'  (+)
22. C. frutescens 'Cabai Burung Ungu'  (+)
23. C. pubescens 'Turbo Pube'  (+)
24. C. pubescens 'Locato' (+)
25. C. pubescens 'Orange Locoto' (+)
26. C. pubescens 'Peruvian Red'
ja lisää on tulossa, mutta niistä lajikkeista hieman myöhemmin lisää. Trademarkikseni on nousemassa ruukkukasvatus, mitä myös mielelläni harrastan hyötykasvien suhteen mutta olen harkinnut myöskin pienten hydro- ja bubbler kokeiluittten tekemistä tämän lisäksi. Uskon kuitenkin pitäiytyväni niin ruukku kuin perinteisessä pelto- ja kasvihuonekasvatuksessa. Sadon puolesta on kaiketi hyvä sanoa sananen tai kaksi. Ensinnäkin: C. baccatum 'Lemon Drop' on antanut ensimmäisen satonsa ja tällä hetkellä kypsyy minimissään 60 kpl podia mutta max 80 kpl, joten tänä vuonna uskon että viimevuotinen noin 80 podia jää pieneksi määräksi, sillä olemme vasta kesäkuun alussa. Satoa tulisi rutkasti enemmän, mutta valoa ei riitä sille oloissani, kuten kuvasta näette jossa on ainakin 11 podia näkyvillä ja on pieni osa pensaasta (kuva 3). C. baccatum 'Aji Benito' tuottaa viimein sellaisia podeja, joidenka koko on mieleeni (kuva 2.). Kasvihan on nyt toisella kaudellaan, viimevuosi oli ensimmäinen, mutta nykyään Benito on monsterikasvin kokoinen.
Kuva 2. C. baccatum 'Aji Benito'/ alkaa tuottaa sopivan kokoisia podeja
Photo 2. is beginning to produce proper size pods.
Kuva 3. C. baccatum 'Lemon Drop'/ eräs pieni oksa ja 11 podia
Photo 3. one little branch and 11 pods.
Seuraava podittaja lienee C. baccatum 'Aji Cito' josta juuri parhaimmillani pähkäilen, että sadotanko ulkona vaikko sisällä. Aji Cito on täynnä nuppuja kuten näkyy, mutta valitettavasti myös kirvoja on tänä vuonna enemmän. Ei hätiä mitiä, tänä vuonna käytän kyllä ajoissa kasvien suojelu ja tuholaisten torjunta-aineita, jotka sopivat luonnonmukaiseen puutarhurointiin.
Photo 4. C. baccatum 'Aji Cito' on nupuillaan / is making buttons
 

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...