Heippa! Tämä päivitys syntyikin nopeasti ja varmaankin syntyy tämän jälkeen uusia tekstejä vastaavalla tavalla sillä tässä on paljon tapahtumia ja niitä elintärkeitä pähkäilyitä chili- ja hyötykasvien harrastajille jälleen.
Eilen pohdiskelin C. baccatum 'Aji Cito':n kohtaloa: sisätila vs. ulkotila ja päätin tänään että sadotan sen ulkona koska siellä riittää auringonvalo paremmalle satosuhteelle. Satosuhteella tarkoitan lukua:
Hr=100 x (Pa/Fa ), jossa
Fa = Kukintojen määrä (flower rate)
Pa = Hedelmien, podien määrä (pod rate)
Tässä käyttämäni luku Hr on oma kehittämäni ja johtamani suure ( en tiedä onko vastaavaa ) ja sitä voisi tarkastella, niin että kuinka suuri hyötysuhde seuraa esimerkiksi siitä että kuinka monesta kukinnosta kasvaa hedelmä kulloisissakin olosuhteissa. Sisätiloissa, vain auringonvalolla, huolimatta suuresta sadosta, on tuo suhde huono mutta hyvällä auringonvalolla viimevuonna esim. C. chinense 'Pili-Pili' tavoitti helposti 80-90% elikä 8-9 podia 10 kukasta ( Kuva 1) tuottoon.
![]() |
´Kuva 1: C, chinense 'Pili-Pili' |
Jos sitten kehittelisin edelleen pientä teoriaa yllä, niin olisi mielenkiintoista miettiä esimerkiksi jotakin standardisuhdetta sadon koolle ja hedelmän koolle, jonka tunnusluku saataisiin esimerkiksi ekvivalentista sadonmäärästä, tilavuudesta tai painosta johonkin tiettyyn mallipodiian nähtynä ja sitten otettaisiin niiden suhde:
Sr = 100x(Ps/Sd)
Sd = Standard size
Ps = podin koko
HO = 100x(Pa/Shd)
Shd = Standard harvest amount
Pa = Podien määrä
Edelliset indikaattorit antaisivat mielenkiintoista dataa sadon kehittymisestä, jos pidettäisin tarkkaa kirjoa olosuhteista kuten lämpötilasti, ilmankosteudesta ja auringontehosta esimerkiksi. Suomessa suhde Sr ei varmaankaan valtaosalle kuumimpien ja lämpimien ilmastonjen maiden tuloksiin ulkotiloissa pääse.
Takasiin C. baccatum 'Aji Cito':n. Siis, päätin saman tien että kasvi pääsee uuteen isoon ruukkuun (kuva 2).
![]() |
Kuva 2: Aji Cito uudessa ruukussa / In a new pot. |
![]() |
Kuva 3: Juuret / Roots |
Tuon tuostakin pääsee lukemaan kommentteja eri foorumeilla kasvien taimien ulosviemisestä ja keskustelemaan aiheesta, erityisesti chilien. Eräs merkittävä asia, joka unohtuu helposti on että sisällä kasvatettu kasvi ei ole tottunut ulkona paahtavan auringon valtavan tappavaan UV-säteilyyn, vaan kaipaa totuttamista. Strategioita on monia, joista mainitsen kaksi: 1) totuttaa aurinkoon varjoisassa paikassa ja 2) totuttaa aurinkoon käyttämällä suojaharsoa (kuva 4).
![]() |
Kuva 4: suojan alla / under protective cover |
Itse käytän kumpaakin ja strategia 1. johtaa usein siltikin siihen, että chilin lehdet lerpattavat hetken aikaa - tämä ei yleensä ole vaarallista vaan normaalia, mutta pahimmassa tapauksessa johtaa kasvin kuolemaan. Strategia 2. taas johtaa siihen, että lehdet harvemmin lerpattavat, koska harso suodattaa UV sen verran että kasvi tottuu aurinkoon, kun esim. useamman päivän aikana altistaa sen suoralle valolle vain hetkittäin.
Hello! This update was born fast and surely will many update text be coming like that because here are lots of events and about those vital thinkings for the chili- and beneficial plant hobbyist again.
Yesterday I was thinking about the fate of 'Aji Cito': indoors vs. outdoors and decided today that I will make it produce outdoors since there is more sunlight for better harvestrate. By harvest rate I mean the number:
Hr=100 x (Pa/Fa), where
Fa = Amount of flowers (flower rate)
Pa =Amount of fruits (pod rate).
Here used number Hr is my developed and introduced quantity (I do not know if there is such before) and one could look it as how large beneficial rate follows from, for example, so that from how many of flowers produce fruit in the conditions given. Indoors, with only sunlight, regardless of great harvest, that rate is low but with good sunlight, for example, last year the C. chinense 'Pili-Pili' reached easily 80-90% meaning 8-9 pods of 10 flowers production ( Kuva 1).
If I then would develope again a little theory above, then it would be interesting to think about some standard ratio to the harvested pods size and amount of harvest and where we would take their rations as:
Sr = 100x(Ps/Sd)
Sd = Standard size
Ps = pod size
Sd = Standard size
Ps = pod size
HO = 100x(Pa/Shd)
Shd = Standard harvest amount
Pa = Amount of Pods
Shd = Standard harvest amount
Pa = Amount of Pods
The previous indicators would give interesting data about the developing of harvesting if we would take accurate book keeping about conditions like temperature, moisture of air and power of sunlight, for example. In Finland the ratio Sr might not get to the levels for majority of hot and warm climate countries at outdoors. Back to the C. baccatum 'Aji Cito'. Hence, I decided at once that the plant gets to new latge pot (kuva 2).
The roots of the plants are good to be good, because then it grows and produces essentially more better. As one can see (kuva 3), its roots are thick and well being. From there and now one gets to read comments from different forums about taking the plants outdoors and to have converstation about the topic, especially chilis. One remarkable thing, which easily gets forgotten is that plant grown indoors has not got accustomed to the lethad UV of the sunlight and needs to be accustomed to it. There are different strategies and I mention atleas two: 1) to accustom to the sunlight in shady place and 2) to accustom to the sunlight using protective cover (kuva 4). I do use both and the strategy 1. is leading very often to that the leaves of chilis will be softened for a moment but this is not dangerous but normal, but in most worst scenario leads to the death of the plant. Strategy 2. again leads to that the leaves very rarely will soften because the cover filters that much of the UV that the plant gets used to the sunlight, when one alters the plant during several days only to few hours daily.
The roots of the plants are good to be good, because then it grows and produces essentially more better. As one can see (kuva 3), its roots are thick and well being. From there and now one gets to read comments from different forums about taking the plants outdoors and to have converstation about the topic, especially chilis. One remarkable thing, which easily gets forgotten is that plant grown indoors has not got accustomed to the lethad UV of the sunlight and needs to be accustomed to it. There are different strategies and I mention atleas two: 1) to accustom to the sunlight in shady place and 2) to accustom to the sunlight using protective cover (kuva 4). I do use both and the strategy 1. is leading very often to that the leaves of chilis will be softened for a moment but this is not dangerous but normal, but in most worst scenario leads to the death of the plant. Strategy 2. again leads to that the leaves very rarely will soften because the cover filters that much of the UV that the plant gets used to the sunlight, when one alters the plant during several days only to few hours daily.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti