tiistai 5. kesäkuuta 2018

Härkäpapu 'Threefold White' / Horse bean 'Threefold White'

Heippa! Taasen hieman käytännön asiaa ja aiheena on tänään härkäpavun kasvatus ruukussa. Tämä saattaa kuulostaa hieman oudolta, mutta ei tämä nyt sen kummallisempaa ole kuin herneenkään kasvatus ruukussa ja näinhän on minulla silpoydinlajike 'Kelvedon's Wonder' (kuva 1).
Kuva 1: Herne / pea 'Kelvedon's Wonder'
Jotta papu tai herne menestyisi parhaiten ruukussa on, tietenkin, muutaman käytännön ehto toteuduttava: riittävä juuritila ja riittävästi valoa, muuten ovat herneet ja pavut melkoisen vaatimattomia kasvatteja mikäli vain pölyttäjiä riittää. Jos pölyttäjiä ei ole, niin sitten on turvauduttava keinopölytykseen eli esimerkiksi desinfioituun omaan sormenpäähän tai pumpulipuikkoon. Esimerkiksi Oriana (Calemondian Citrina) nautti sormenpäästäni, että jokainen kukka pölyttyi ja pieniä Sitruksia kasvaa hitaasti mutta varmasti sen oksilla ( nyt härskit ajatukset vähemmälle, hyvät lukijani! ).
Siis, Härkäpapu on, kuten tiedättekin, hyvinkin kookas, vaatii tuentaa ja sen syöminen edellyttää keittämällä kypsentämistä ensin. Lajike, jonka juuri multasin on 'Threefold White'. Jälleen, sopiva aika laittaa härkäpapu ruukkuun on, kun sillä on hyvä juuri ja esimerkiksi vähän vihertävää vartta jo olemassa ( Kuva 2).
Kuva 2: 'Threefold White' pavut ennen istusstamista
Beans before transplanting.
Multaaminen on parhaiten tehty, kun multa on ensiksi mullatessa kosteaan multaan. Herneet ja pavut nauttivat runsaasta vedestä, mutta varovaisuutta pitää olla että ei pilaannuta juuria. Altakasteluruukkua käyttäen ei juuria useimmiten onnistu pilaamaan raskaallakaan kastelulla saati sitten näin satokaudella.  Kaikkiaan kolme ruukullista istutin, joista kaksi oli umpiruukkuja ( kuva 3).
Kuva 3: Härkäpavut istutettu. / Horse beans transplanted.
Sitten vain huolehditaan riittävästä veden saannista sekä tarvittaessa ravinteista. Tavallinen multa on usein riittävän ravintorikas, että ei yhden satokauden aikana tarvitse juuri ravinteita lisätä mutta runsaasti sadottavat kasvit kyllä käyttävät paljon ravintoa maaperästä.
 


 
Hello! Again a little practical discussion and topic is today the horse beans growing in a pot. This might sound little strange, but this is no more strange than growing a pea in a pot and so I have the 'Kelvedon's Wonder' growing in a pot (kuva 1).
So that the bean or pea would success bestly in the pot have to, ofcourse, couple of practical condition to be reached: enough of rootspace and  enough light, othervicely are peas and beans pretty easy to grow, if only there is enough pollinators. If there are no pollinators, then one has to artificially pollinate them meaning that, for example, using disinfected finger tip or brush. For example, Oriana (Calemondian Citrina) enjoyed so much of my fingertup that every flower was pollinated and little Citruses are growing slowly but surely at its branches ( now let the pervert thoughts aside, my good readers!).
The horse bean is, like you know, pretty large, needs some support and its eating requires to cook it first. The variety, that I just transplanted is 'Threefold White'. Again, the proper time to transplant horse bean into pot is, when it has a good root and, for example, little of green stem already existing (Kuva 2).
Transplanting is bestly done when the soil is moist. The peas and beans enjoy plenty of water, but caution should be taken that one does not rot the roots. The below watering pot is best for protecting the roots since the roots are not easily rotted even with hard watering and not easily while it is harvest season. Overall three pots I made of which two was above-watering pots (kuva 3).
Then to care of the plenty enough water and if needed the nutritions. The common soil is often plenty nutricious and one doesn't need to add much fertilizers in one harvest season but plenty producing plants use lots of minerals from the soil.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...