tiistai 2. heinäkuuta 2019

C. annuum 'Purira' ja 'Barak' / C. annuum 'Purira' and 'Barak'

Se on moro. Tänään kirjoitan lyhyesti tarinan C. annuum 'Purira':sta ja siihen kylkiäisenä hieman tarinaa C. annuum 'Barak':sta. Siis, Barak paketeissa usein väärin mainitaan se frutescensiksi vaikka se on annuum ja olen tästä ilmoittanut siemententoimittajallekin. Heiltä sainkin kuulla että tämä on virhe paketeissa - ei ihan pieni virhe olekkaan, sillä sen että lajike ei ole frutescense saakin todeta lopulta vasta kukintavaiheessa elikkä useamman kuun työn tuloksena pahimmassa tapauksessa.  No, siis, Barak:a olen sadottanut hieman aiemmin keinovalolla 2017 joulukuussa ja samoihin aikoihin sadotin myöskin Puriraa mutta valitettavasti kirvat tulivat ja tekivät tehtävänsä. Nykyään en talvisaikoihin tuholaisia sietäisi, sillä silloin ovat chilit kaikkein arimmillaan. Erityisesti, Purira ei selvinnyt viimevuoden mosaiikistä ja kirvoista mutta tänä vuonna olen onnistunut viimein kunnolla ja kauniita luodin muotoisia ja noin 5 cm:n pituisia podeja kasvaa kasvista kauniisti, kuten kuvasta 1 näette.

Kuva 1. C. annuum 'Purira' raakileita. / Purira raw pods.
 Tänä vuonna kasvatan Barak:a suoraan Puriran rinnalla ja Barak on hieman myöhäisempi ja on vasta avaamassa kukintojaan, mutta ehtinee loistavasti tuottamaan hyvän sadon tälle vuodelle. Barakia kutsutaan 'Puriralike' nimityksellä, joka on melkoisen selvää miksi erityisesti sen podien muodon, kasvutavan ja värityksen tähden kuten kuvasta 2. näkyy.

Kuva 2. C. annuum 'Barak' podi / C. annuum 'Barak' pod.
 Lisäksi, koska kasvatan tämän vuotisia pensaita hyvin lähellä toisiaan niin niitä on helpompi vertailla. Ne toki muistuttavat toisiaan mutta kyllä Barak kasvaa selvästi eri tavoin kuin Purira ja omaa erilaiset tai erikokoluokan lehdet, kuten kuvasta kolme näkyy. Kun kukinta alkaa, siirrän ne hieman kauemmaksi toisistaan että ei ristiinpölyttymistä tapahtuisi turhaan, vaikkapa pelko siitä on vähäinen ja yleensä sen mahdollisuus on melko pientä satunnaisuuden aikaansaamana 

Kuva 3. Purira keskellä, Barak oikealla / Purira at the middle and Barak at the right.
Barak on selvästi vaaleampi kuin Purira ja sen lehdet ovat hieman erilaiset kooltaan. Samoin varsien väritys vaihtelee: Purira omaa voimakkaasti syvän violettia viiruitusta kauttaaltaan varsissa mutta Barak vain lehtien tyvissä. Puriran uskotaan olevan kotoisin Meksikosta, kun taas Barak:sta en ole aivan varma mutta nimi Barak on Swahilia ja tarkoittaa Siunausta mitä kasvin podit kyllä ovatkin tulisuudeltaan ja maultaan chilipäälle. Voi hyvin olla, että Barak on alueelta missä Swahilia puhutaan peräisinkin ja jokin Puriran sukulainen. Swahilia puhutaan mm. Afrikan alueilla ja tietenkin voi hyvinkin olla että lajike on kotoisin sieltä päin, on nimittäin lukuisia lajeja ja lajikkeita jotka ovat kulkeutuneet Afrikkaan ja joita kutsutaan yhteisnimellä Piri-Piri tai Pili-Pili.

--------------------------------------


Hi to Everyone! Today I write shortly a story about C. annuum 'Purira' and about C. annuum 'Barak' as a sidewing. So, in the Barak seed packets often is wrongly mentioned frutescense eventhought it is annuum and I have noticed the seed packer too. I got to hear from them that this is an error in the packets - and it ain't a little mistake since that the variety is not frutescense one can observe in the worst case, after months of growing, from the  flowers. Well, I have made the Barak produce using plant lights at 2017 christmas and at the same times I tried to make Purira to produce but unfortunately the aphids came and did their deeds. Now-a-days, I will not suffer any pests during wintertime since the chilis are at most sensiteve stage during that time. Especially, Purira did not survive last years mosaic and aphids but hist year I have succeeded atlast properly and beautifully bullet shaped and about 5 cm tall pods grow beautifully from the plant, as you see from the photo 1.

 This year I grow Barak directly side by Purira and Barak is little more late and is only now opening its flowers, but I believe it shall brilliantly produce I good harvest to this year. Barak is called 'Puriralike' name, which is pretty clear why especially because of its pods ashape, growing habit and coloring as one sees from photo 2.

In addition, since I grow this years bushes real close to each other then these are easier to be compared. They surely remind of each of the others but, yes, Barak grows clearly differently than Purira and has different or different size class of leaves as one can see from the photo three. When the flowering begins, I will move them little farer from each others so that the propability of crosspollination and hybridization lowers but it is actually normally pretty low factor.

Barak is clearly more lighter in color than Purira and its leaves are different by size. Samevicely, the trunks coloring changes: Purira has strongly deep violet streaks all over the trunks but Barak only at the leaves connection point. Purira is believed to originate from Mexico and about Barak I am not that sure but the name Barak is Swahilian and means Blessings which is what the plants pods definitely are for the chilehead by their taste and heat. It might well be, that the Barak is from the areas where Swahilian is spoken and is some relative to Purira. Swahili is spoken f. ex. at the African areas and ofcourse it might well be that the variety is originating from somewhere there, there are namely numerous varieties and specieses which have been transported to Africa and which are called commonly Piri-Piri or Pili-Pili.

maanantai 1. heinäkuuta 2019

Lyhyesti: Goat's Weed, Lombardo ja Ancho Poblano / Shortly: Goat's Weed, Lombardo and Ancho Poblano

Heippa Kaikki! Tässä on taas sopiva tovi blogittaa. Ensinnäkin, mitäpä kuuluu tämän Chilipään kesään ? Kiitoksia, oikein hyvää. Olen kesälomalla Myyntitoimistolta, jossa tällä hetkellä työskentelen Vuorovastaavana ja Myyjänä kokoaikaisena, mutta siirrän itseni osa-aikaiseksi sillä jatkan yliopisto-opintojani seuraavaan tutkintonimikkeeseen. Oli puhetta että minusta tulisi toimistopäällikkö siellä, mutta koska nyt olen osa-aikaiseksi siirtymässä niin ei se tietenkään onnistu. Aion jatkaa väitöskirjaan, mutta tarkoitukseni on työllistää itseni  tutkijana, opettajana jne. sekä lisätä omaa yrittäjyyttä sillä olen monilahjakkuus.
 Lisäksi, jos olette SOME:n ystäviä, erityisesti FB:n, niin liittykää Chili Club Worldwide ryhmään! Olen siellä adminina ja meillä on parhaillaan 563 chilipäätä. Ryhmässä saa reilusti esitellä ja postata kasvatustuloksiaan tai harrastuksiaan, mainostaa sekä myydä chilituotteitaan ja kaikki ovat tervetulleita. Ryhmässä on kaikenkarvaisia päiväreitä ja mainostajia myös Suomalaisista, Jukka Fataliista harrastelijoihin, joten tosiaan sopii liittyä ja uskaltaa olla äänessä.

Chiliasiaan: C. annuum 'Goat's Weed' on aloittanut tuotannon. Kun olen lukenut että keskimäärin Goat's Weedin podit ovat 2 x 0,5 tuumaa kooltaan, eli noin 5 x 1,25 cm, niin voisi sanoa että pisimpien raakileiden kanssa ollaankin sitten puolivälissä kasvatusta, kuten kuvasta 1 saattaa havaita. 

Kuva 1: Goat's Weed raakile on noin 1 in = 2,54 cm. / Goats Weed raw pod is about 1 in = 2,54 cm
Muuten Goat's Weed on melkoisen helppo kasvatti ja haaroittuu luonnostaan voimakkaasti, mutta pruunaamattomana kasvaa kokoa kuin villikortti. Se on tiheästi lampaanvillan pehmeyden omaavan karvan peitossa, jonka takia sen varret näyttävät hopeisilta  Itse en ole leikannut chiliä, se on siksikin että lajikkeella on tapana kasvattaa yksi kukinto per haarautumiskohta eikä lehtien tyvestä joten ensikertaa kasvattaessani lajiketta katson miten se kasvaa - seuraavalla kerralla yritän saada sen pysymään kompaktimpana, mutta se ei välttämättä ole helppoa sillä tämäkin haarautui jo 10 cm kokoisena, mutta varsi jatkoi kasvuaan.  Mainitsemisen arvoista on lajikkeen tuuheus ja runsas kukkiminen kuten kuva 2 kertonee.

Kuva 2: Goat's Weedin profiili / Goat's weed's profile

 C. annuum 'Lombardo' onkin pitkin vuosia minulle tuttu kasvatti. Ensimmäisen kerran tutustuin lajikkeeseen, kun ostin sen taimena ja kasvatin C. annuum 'Hot Banana' lajikkeen kanssa joskus vuoden 2014 tienoilla. Sen jälkeen olen sitä itse siemenestä lähtien kasvattanut useampana vuonna, mutta viimeksi vuonna 2017 ja tuota aiemmin jotakin sen hybridiä jonka takia vaihdoin siemenet puhtaampiin kaupallisiin lajikkeisiin 2017. Nyt sitten on Lombardo sen näköinen kuin pitääkin: ryppyinen ja kasvaa kokoa (kuva 3).

Kuva 3: C. annuum 'Lombardo'
Oma ennätykseni on 20 cm suoraan viivoittimella mutta oikaistuna olisi noin 22-25 pitkä, kuten kuvassa 4.  Lajikkeen tyypilliset podin koot ovat väliltä 12-15 cm tietojeni mukaan. Saahan nähdä että mikä on sato tänä vuonna. Lombardoa voin suositella nille, jotka nauttivat miedosta tulisuudesta tai lähes tulettomuudesta. Lombardo on lajike, jonka voi huoletta laittaa kebabin väliin, pizzaan tai salaattiin. Maku on hyvä, raikas ja tyypillinen punaisen chilin maku.



Kuva 4: Lombardo pituusennätys / Lombardo the length record
C. annuum 'Ancho Poblano', tuo perinnechili ja herkkujen herkku. Anchot ovat lähimpänä perinteistä paprikaa mielestäni olemukseltaan ja maultaan mielestäni. Toki vaihtelua on ja viimeksi kasvatin itse C. annuum 'Ancho Grande' lajiketta (kuva 5), joka parhaissa mahdollisissa olosuhteissa tuottaa helposti  20-30 cm kokoisia isoja paprikoita mutta kasvukausi jäi 2017 lyhyeksi ja Anchot olisi pitänyt saada kukkimaan ja tuottamaan viimeistään kesäkuun aikana. Kuitenkin, kohtuullisesti kokoa niille tuli ja Ancho Granden maku oli mitä hurmaavin. Usein Anchoon törmää savustettuna, myös suomalaisia tuottajia on jotka ovat valmistaneet savustettuna ja jauhettuna, mutta kyllä tätä lajiketta kehtaa raakanakin syödä! On todellista herkkua - saahan nähdä miten Ancho Poblano pärjää siinä.

Kuva 5. C. annuum 'Ancho Grande'
Siis, minulla on tänä vuonna 3x Ancho Poblano:a kasvamassa ja ilmeisesti 2x niistä aloitti podien tuotannon, kuten kuvasta 6 havaitsette! Tämä tarkoittaa että niillä on 3-4 kk kypsymisaikaa ja ennättäneen kasvaa loppuun saakka.

Kuva 6. C. annuum 'Ancho Poblano' raakile / raw pod
 Yllätyksekseni Poblano pysyy ilmeisemmin melko kompaktina, nyt sillä on korkeutta ehkäpä 70 cm (kuva 7). Tämä Ancho lajike on kaiketi pikimusta, eli sen pitäisi kai olla Negro- tai Mulatto lajikkeita, mutta ei ole tietoa siitä että mikä erityinen poblano lajike on kyseessä. Tämä ei menoa haittaa, sillä musta paprika on kyllä sitä itseään: aitoa ja varmaa Poblanoa!


Kuva 7. C.annuum 'Ancho Poblano' pensas / The bush.

 ------------------------------------------------------------------------

Hello All! Here is, again, suitable place to blog. Firstly, what's up to this Chiliheads summer ? Thanks, very fine. I am now on summer vacation from SalesOffice, where I am currently acting as a Shiftchief and as a Salesman as wholetime, but I am transferring myself to part-timer since I am continuing with my University studies to next title. There was some talks that I would be the Officechief there, but now since I am part-timer soon it will not budge that way. I am going to continue to Doctorate, but my purpose is to employ myself as a scientist, teacher etc. and also add more entrepreneur to my incomes since I am a multitalented person.

In addition, if you are friends of SOME, especially FB, then join the Chili Club Worldwide group! I am admin there and we have at best some 563 chiliheads there. The group is for everyone, and you can post your growing results or hobbies, advertise and market your own chiliproducts and everyone are welcome. The group has all kinds of updates and marketers and form Finnish, from Jukka Fatalii to hobbyist, so really it is well to join and use your voice.

To Chilibusiness: C. annuum 'Goat's Weed' has began its production. When I have read that the average of Goat's Weed pods size are 2 x 0,5 in by size, meaning 5 x 1,25 cm,  then I could say that we are with the longest raw pods at the halfway growing, like one sees from the photo 1.

Othervicely Goat's Weed is pretty easy to grow and branches strongly by nature, but without pruning it grows size as a wildcard. It is thickly covered in furry which is soft as lambs wool which causes its branches seem like silvery in color. I haven't cut the chili, it is partly because the variety is tending to grow one flower per braching point and not from the leaves connection point so as I am growing the variety first time I will see how it grows - next time I am trying to get it to stay compact, but it might not prove easy task since this one branched already at 10 cm tall but the trunk just kept growing. Worth mentioning is the thickness and plenty of flowering of variety as the photo 2 might tell. 

C. annuum 'Lombardo' is a known to me during the years. I got to know the variety first time, when I bought it as a seedling and grow it with the C. annuum 'Hot Banana' variety due to the year 2014. Afterwards, I have grown it from seed during several years, but last time 2017 and before that some of its hybrid which is the reason I changed the seeds into more pure commercial variety 2017. Now then, the Lombardo is already looking as it shoud: wrinkled, curved and grows in size (photo 3). 

My own record was 20 cm straight with ruler, but I guess it would be some 22-25 long when straightened, as in the photo 4. The  typical size of the varietys pods are 12-15 cm according to my knowledge. Let's see, that how is the harvest this year. I can recommend the variety to those who enjoy mild heat or almost non-heat bearing chilis. Lombardo is a variety, which one can put between kebab, pizza or salad without any worries. The taste is good, fresh and typical red chili taste.

 C. annuum 'Ancho Poblano', that traditional chili and delicate of the delicates. I think that Anchos are closer to traditional bellpepper by their appearance and taste. Sure there is variance and last time I grew C. annuum 'Ancho Grande' variety (photo 5), which in the most best situation produces easily some 20-30 cm size of peppers but the growing season of 2017 got short and the Anchos should have flowered already during june. However, I got reasonably size in them and the taste of Ancho Grande was most charming. Often one meets the Anchos as smoked, also Finnish producers have produced it smoked and grinded, but one loves to eat this as raw too! It is a real delicate - lets see how the Ancho Poblano will endure.

I have 3x Ancho Poblano bushes growing this year and most obviously 2x of them began pod production, as from photo 6 you might see! this means that they have 3-4 months to get ripe and I guess they have plenty of time to grow till maturation. 

As for my suprise, Poblano stays relative compact  having now maybe 70 cm of tallness (photo 7). This Ancho variety is a pinch black, presumably, so it should be Negro or Mulatto varieties, but there is no information on which variety of poblano this is. This doesn't slow down anyhow, since the black pepper is its own self: original and sure Poblano!

lauantai 22. kesäkuuta 2019

C. baccatum 'Omnicolor' satoa / harvest

Moro. Tänään kirjoitan lyhyesti C. baccatum 'Omnicolor' chilistä ja sen sadosta(kuva 1). Lajike on alkujaan Perusta ja on jalostettu koristekäyttöön johtuen sen podien kauniista värileikistä johon sisältyy raakana kerman keltainen ja siitä valkoisen ja violetin sävyn kautta oranssista punaiseen (kuva 2). Sen podit ovat kynttilän muotoisia ja vaihtelevan kokoisia. Aivan tavanomainen ei Omnicolor ole kuitenkaan maultaan vaan omaa raikkaan ja lievähkösti imelän, hieman C. baccatum 'Naranga':a muistuttavan maun.

Kuva 1. C. baccatum 'Omnicolor'

Lisäksi, Omnicolor:n tulisuus hyökkää nopeasti mutta polttaa lämmittäen useita minuutteja ja podin maku on todella melkos herkullinen. Podien seinämät ovat kohtuullisen ohuet ja podit sisältävät runsaasti siemeniä. Podit ovat rapeita syödä. Kasvatuksessa Omnicolor saattaa villiintyä ja olla kaikkea muuta kuin kompakti pensas kuten omassa tapauksessani. Toisaalta, se kukkii valtavasti joten siltä saattaa helposti odottaa 100-200 podia satokauden kuluessa ihan vain kotikasvattinakin parvekkeella.

Kuva 2. Omnicolor kaikissa kypsyysasteissaan / Omnicolor in all matrity states
Omnicolorin podit sopivat tuoreeltaan vaikkapa salaattiin tuomaan makua. Jos haluaa lajikkeen, joka kestää hyvin kirvoja ja mosaiikkiä niin tämä läjike ei ole sellainen. Kasvatin Omnicolorin alun perin viime vuonna, mutta kirvat tartuttivat siihen mosaiikin ja se oli kuolla eikä tuottanut satoa. Päätin kuitenkin pelastaa ja talvettaa sen sisätiloissa ja nyt pensas kiittää minua kasvullaan sekä valtavalla sadollaan.

---------------------------------------------------------------------------------------

Hi. Today I write shortly on C. baccatum 'Omnicolor' chili and about its harvest (kuva 1). The variety originates from Peru and is being cultivated for ornamental usage due to its beautiful play of colors which contain cream yellow as raw and from that throught white and violet hue to throught orange to red (kuva 2). Its pods are shaped as candles and vary in size. Omnicolor is not a common altogaether but has a fresh and mildly sweet, little like C. baccatum 'Naranga' kind of taste.

In addition, Omnicolors heat attacks quickly but burns warmingly several minutes and the taste of the pod is pretty delicious. Pods walls are pretty thin and contain lots of seeds. Pods are crunchy to eat. Omnicolor might turn wild when growing and it might be everything else than a compact bush as in my case. Otherhandedly, it flowers enourmously so one can expect easily some 100-200 pods during harvest season even in homegrowing.

Omnicolors pods suit as a fresh to salads to bring some taste. If one wants a variety that is durable towards aphids and mosaic then this is not like. I grow Omnicolor originally last year, but aphids caused mosaic to it and it was about to die and did not produce. I decided to save the plant, however, and overwinter it indoors and now the bush is thanking me with its grow and enourmous harvest.





maanantai 27. toukokuuta 2019

Purira ja Goats Weed / Purira and Goats Weed

Heippa kaikki! Tänä vuonna on minulla 5 lajiketta chileistä sisäkasvatuksessa ja  loput ulkokasvatuksessa. Erityisesti annuum-lajin kasvit ovat vallanneet myös sisätilat - ei kai tämä chilipää pääse eroon rakkaudestaan niihin punaisiin, tulisiin paprikoihin. Kummatkin näistä kasveista saavat 2x30W Nelson Garden ES E27 kasvatusvaloja ja kylpevät noin 30-35 C asteen mikroilmastossa saaden sen lisäksi luonnollista valoa ikkunasta. Lannoitteena olen käyttänyt Nelson Gardenin Chiliravinnetta.

Erityisesti tässä kirjoitelmassa esitän kahta minulle mieluista lajiketta, joista toinen on täysin uusi minulle nimittäin C. annuum 'Goats Weed' jonka laitoin itämään 16.2.2019 ja joka sai minut juuri äsken hymyilemään sillä sen latvusto on täynnä nuppuja (kuva 2).

Kuva 1: C. annuum 'Goats Weed'
Goat's Weed:ä muistuttaa jokseenkin ulkonäöltään Black Cobra:a mutta mitä ilmeisemmin kysymys ei ole vain saman lajikkeen eri kauppanimestä vaan olen lukenut myös että ne eroaisivat toisistaan vaikka ovatkin hyvin saman kaltaisia. Voi hyvin ollakin, itse en ole Black Cobra:a kasvattanut.

Kuva 2. C. annuum 'Goats Weed'
 Goats Weed on kaikin tavoin erikoinen annuum-lajike: se on ensinnäkin vähintään yhtä tiheästi karvainen kuin pubescensit ja saakin sen lehdet ja varren omaamaan jännän hopeisen sävyn johtuen karvoista. Lajikkeen podien tulisi kypsyä ensin vihreästä mustaksi ja siitä punaiseksi ja lajike on tunnettu viiltävästä tulisuudestaan sekä mausteisuudestaan.

C. annuum 'Purira' menehtyi viime vuonna mosaiikkiin ja päätinkin että tänä vuonna en ota sen kanssa minkäänlaisia riskejä ja kasvatan sen sisätiloissa sekä sadotan ainakin ensimmäisn sadon sisätiloissa. Puriran (Kuva 3) laitoin itämään 16.2.2019 ja nyt mennäänkin sitten nuppujen tuotto vaiheessa (Kuva 4) jo ja pian siis se avaa kukkansa ja siirtyy satomoodiin. Sen vieressä kasvaa C. annuum 'Barak' saaden täsmälleen samanlaista hoitoa ja lisävalaistusta kuin Purira tai Goats Weed .

Kuva 3. C. annuum 'Purira'
 Purira tulee Meksikosta ja sen pitäisi olla kohtuullisen tulinen annuum sekä lisäksi hyvässä valossa ja lämmössä tulisi sen podien käydä läpi melkoisen erikoiset värivaihdokset peruskeltaisesta-violettiin ja sitten punaiseen. Barak on minulla verrokkina, koska sen podeilla pitäisi ilmentyä hyvässä valossa jotakin samanlaista, mutta ainakaan viimeksi sitä sadotettuani en huomannut selllaista, mutta olikin keskellä joulua ja siis talvea. Barak:a on virheellisesti siemenpaketteina frutescensina, mitä se ei edusta vaan annuumia ja sen voi tarkastaa sen kukinnoistakin. Barakia on sanottu puriratypeksi, mikä kiinnostaa, että ollako vai eikö olla kauppanimike samalle vai onko kyseessä tosiaan type. En ole vieläkään tyytyväinen testituloksiini eli kasvattamaan uudelleen vain.

Kuva 4. C. annuum 'Purira'

-----------------

Hello All! This tear I have 5 different varieties of chiles at indoors growing and the rest at outdoors. Especially The annuum-species plants have taken over the indoors also - I guess that this chilihead never gets rid of his love to those red, pungent peppers.

Both of these plant get 2x30W Nelson Garden ES E27 plantlights and bath therefore in some 30-35 C degrees microclimate and getting in addition to that natural light from the window. As the fertilizer I have used Nelson Gardens Chilinutrient.

Especially on this essay I shall present two varieties that I like and of which one is totally new to me, namely the C. annuum 'Goats Weed' which I sow at 16.2.2019 and which made me just to smile since its top is full of buttons (kuva 2).
Goat's Weed reminds somewhat of Black Cobra by the appearance but it seems that this is not the same varietys different sale name but I have read that these two differ from each others eventhought they are much like. Might well be, I haven't grown Black Cobra myself.
Goats weed is all the way pretty special annuum-variety: it is, first of all, at least as thickly haired as are pubescenses and it makes its leaves and stem to have faschinating silvery hue due to the hairs. The varietys pods should mature from green to black to red and the variety is known of its ripping pungency and spicyness.

C. annuum 'Purira' died last year due to mosaic and I decided that this year I do not take any risks with it and I grow it indoors and also make it produce atleast to first harvest at indoors. I sow the Purira (Kuva 3) in 16.2.2019 and now we go at the button making stage (Kuva 4) and soon it will open its flowers and will transfer to harvest mode. By its side is growing C. annuum 'Barak' which gets exactly the same kind of care and additional lights as Purira or Goats Weed.
Purira comes from Mexico and its should be reasonably pungent annuum and should, in good light and heat, its pods go throught color changes from yellow-purple and then to red. Barak is here as a comparison since its should have the samekind of  color play as Purira in good light but atleast at the last time I did not notice that but nowonder - it was at the middle of christmas and hence middle of winter. Barak has been errornously labeled sometimes as frutescens in seed packets of which it does not represent but annuum and it can be cheched from the flowers. Barak has been said to be puriratype, which is interesting, that to be or not to be a salename for the same variety or is it just a type. I am not yet satisfied with my test results so to grow again.

maanantai 6. toukokuuta 2019

Omnicolor ja Blondy / Omnicolor and Blondy

Heippa! Viimeksi mainitsinkin C. baccatum 'Omnicolor':n ja C. baccatum 'Blondy':n. Erityisesti Blondy tuli tunnetuksi viime vuonna runsaalla sekä hyvän kokoisella sadotuksellaan. Ei varmasti olekkaan mikään ihme, varsinkaan baccatumeiden kasvattajille, että Blondy on aloittanut vuotuisen tuotantonsa.
Kuva 1. C. baccatum 'Blondy'
 Koska vuosi on ollut melko kylmä, ei minulla ole vielä chilejä ulkona, vaan kasvatan niitä toistaiseksi sisätiloissa. Tähän saattaa arvata että sadonkoko ei välttämättä ole optimaalinen verrattuna ulkotilojen auringonpaistetta sekä lievää tuulenvirettä nauttiviin chileihin. Niinpä vaikuttaisi sille että toistaiseksi kypsyvä sato ei ainakaan Blondyn suhteen ole niin muhkeaa kuin viimevuoden paahteessa, josta kuva alempana. Blondy on kylläkin hyvä sadottaja ja viimevuonnakin 100 kookkaan podin tienoilla mentiin yhdne pensaan kohdalla.
Kuva 2. C. baccatum 'Blondy' 2018.
C. baccatum 'Omnicolor' kärsi kirvoista ja niiden aiheuttamasta mosaiikkiviruksesta niin voimakkaasti viime vuonna että se ei tuottanut lainkaan satoa. Syksyn tullen tein kuitenkin päätöksen: Omnicolor saa jäädä talvehtimaan ja selviämään. Kirvahuolet hoisin lopulta Provado Care puikoilla ja kirvat kuolivat kaikista kotitalouden kasveista 2-3 päivään. Varoaika on 8 viikkoa ja vaikuttaa sille että vähintään 2-3 kertaa se aika ennättää mennä joten eiköhän nämä ole varsin syötävissä olevia - samoja tehoaineita käytetään ammattilaistuhotorjunta-aineissa kuin Provado Caressa. Tämä vuosi on Omnicolor:lle juhlaa: se viheriöi, on täynnä kukkia ja nuppuja sekä raakileita joten saan ensimmäisen kosketuksen tämän limetin tai sitruunan hajua antavaan kasvin hedelmiin viimein - sitruunan haju tulee hieroessa kukkia keinopölytyksen yhteydessä.

Kuva 3. C. baccatum 'Omnicolor'
Odotan siis innolla että mitä tästä kehutusta lajikkeesta nyt sitten tulee, sitruunan haju kukinnolta on taannut tähän saakka eräät kiintoisimmista podeista kantavimmista lajikkeista.

----------------------------


Hello! Last time I mentioned C. baccatum 'Omnicolor' and C. baccatum 'Blondy'. Especially Blondy became known last year due to its plenty and good sized harvest. It is surely not any wonder then, especially for the growers of baccatums, that Blondy began its annual production.

Because the year has been pretty cold, I have not yet taken any chiles outdoors, but grow them indoors currently. To this one might guess that the crop size is not necessarily as optimal when compared to outdoors plants that enjoy sunlight and light wind. So, it would seem, that for now riping harvest is not atleast for Blondy so large as last years sun bath, of which photo added. Blondy is a great producer and last year I got some 100 large pods from one bush.

C. baccatum 'Omnicolor' suffered due to aphids and their caused Mosaic-virus so largely that is did not produce at all last year. When autumn came I made an decisision: Omnicolor will overwinter and to survive.

The aphids problems I solve finally with Provado Care sticks and the aphids died from every household plants in 2-3 days. The caution time is 8 weeks and it seems that atleas 2-3 times that time goes so I guess that these are pretty edible - the same pesticides are used in professional pesticides as in Provado Care.

This year is a fest for Omnicolor: it is green, blossoming and full of raw pods so I can have my first touch to this plants fruits which releases scent of lime or citron when one rubs their flowers while pollinating them.

I am, thus, waiting that what is going to come form this most well speaken variety, the citron scent bearing blossoms have prooved to bear most enjoyable pods thus far.


keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Kuulumisia, nuputtajia: Chenzo, Lombardo ja podittajia / News, buttons: Chenzo, Lombardo and pods

Heippa kaikki! Taasen päivitys tähän Chiliblogiini. En olekkaan päivittänyt kuulumisia hetkiseen, sillä olen odottanut hyvää tovia. Lajikkeita on tulossa jälleen 20-30 kpl jossa on uusia lajikkeita sekä vanhoja klassikoitani. Sen lisäksi kasvatan jälleen myös eksoottisia kasveja ja puutarhuroin joista mm. Tomatillot (Physalis philadelphica, syn. Physalis ixocarpa) ovat uusia tulokkaita sekä kasvatan kauneuden vuoksi muutamia unikoita kuten opium unikkioa (Papaver somniferum) 'Hungarian Blue' sekä silkkiunikkoa (Papaver rhoeas) 'Shirley' sekä muutamaa joista toinen esiintyy myös villinä Suomen Pohjois-Lapissa. Tomatillot kuuluvat karviaskoisokasveihin. No, alkuvuosi on melko viileä enkä ole vielä pistänyt chilejä ulos ja viime vuoden mosaiikista tarpeeksi saaneena, en aio kiirehtiäkään. Chiliharrastuksissani ja puutarhuroinnissani kuuluu kylläkin todella hyvää on sekä uusia tulokkaita ja vanhoja minun perinteisiäni, niin nuputtavia taimia kuin podittavia isoja chilejä. Aloitetaan tämän vuoden kahdella nuputtajalla, C. annuum 'Chenzo' ja C. annuum 'Lombardo'.

Kuva 1. C. annuum 'Chenzo'
  C. annuum 'Chenzo' on minulle uusi lajike taloudessani. Sen sain Fataliilta liikelahjana ja minähän olen niin tulisten habanerojen sekä Naga Morichin ystävä kuin myöskin erityisesti annuumien ystävä, vaikka baccatumeja kasvaakin aika paljon minulla. Chenzon pitäisi tuottaa perinteikkäitä punaisia podeja, jotka ovat joko A) paksuhkoja mutta kohtuu lyhyitä tai B) pitkulaisia, lyhyitä. Lajiketta kehutaan hyvin tuottavaksi sekä ilmeisesti sen maku on hyvin pidetty - kummastakaan en omaa vielä kokemuksia tämän lajikkeen kanssa. Lajikkeen alkuperämaata en myöskään tiedä. Kasvatettavana se on kuitenkin kiitollinen, kasvaa vaivatta ja melko nopeasti sekä vaikuttaa olevan aikainen nuputtuja - - - tämä ei vielä kerro mitään kasvista, sillä Naga Morich alkoi minulla nuputtamaan 10-15 cm myöskin, samoin kuin monet muutkin Chinenset sekä tätä on tehnyt moni 'myöhäinen' lajike.
 
Kuva 2. C. annuum 'Lombardo'

C. annuum 'Lombardo' on lajike josta pidän suuresti. Eräiden lähteiden mukaan sen alkuperä on Italiasta. Kasvatin sitä viimeksi 2017.  Lombardo on hyvin mieto tulisuudeltaan, tuottaa jopa yli 20 cm pitkiä kohtuullisen paksuhkoja pitkulaisia erittäin käyriä podeja ja maku on maukas kuin mikä. Lombardo on ollut, ainakin omassa kasvatuksessani, todella tuottelias ja helppohoitoinen kasvi, joka viihtyy jopa vähässä valaistuksessa. Se on eriomainen salaatti chili jopa niille, jotka eivät chilistä pidä sekä erinomainen säilöttävä sekä vaikkapa kebabin tai tai leivän väliin melko tulettomaksi vaihtoehdoksi. Alla on vielä arkistokuva Lombardosta tuottamassa podeja - se on melko kompakti, tuuhea ja jaksaa kantaa kerralla tuettuna kymmeniä podeja ja isommassa ruukussa varmastikin satoja podeja.

Kuva 3. C. annuum 'Lombardo' 2017
--------------------------------------------

Hello all! Again an update to this chiliblog. According to some sources it originates from Italy. I have not updated news for a moment, since I have waited for good place. Again, I have some 20-30 pcs varieties growing of which some are new varieties and some are my old classics. In addition to that, I grow also exotic plants and do some gardening of which f. ex. Tomatillos (Physalis philadelphica, syn. Physalis ixocarpa) are new comers and I do grow for beauty few poppies like opium poppy (Papaver somniferum) 'Hungarian Blue' and red poppy (Papaver rhoeas) 'Shirley' also some other of which the another one grows also as a wild in the Finlands Nort-Lapland.  Tomatillos belong to physalises. Well, the beginning of the year has been pretty cool and I haven't yet put the chilis outdoors and as I had enought of the mosaic of last year, I do not intend to hurry. In my chilihobbies and gardening I have only good news and I have button production as well as pod production already. Let's begin with the button producers: , C. annuum 'Chenzo' and C. annuum 'Lombardo'.

 C. annuum 'Chenzo' is a newcomer in my house. I got it from Fatalii as a business gift and I am as much a lover of habaneros also Naga Morichs friend as well as especially friend of annuums, even though I do have plenty of baccatums growing. Chenzo should produce traditional red pods, which are either A) thick but pretty short or B) short and thin. The variety is mentioned as well productive and apparently its taste is much liked - of both I have not previous experince with this variety. As a growing plant it is pretty thankfull, grows easily and seems to be an early button maker - - - this does not yet tell about anything of the plant, since Naga Morich began button making while was about 10-15 cm as well as many other chinense and this has been done many 'late' variety too.

C. annuum 'Lombardo' is a variety that I like much. I grew it previously in 2017. Lombardo is pretty mild by its heat, produces even over 20 cm long feasibly thick long and wrinkled pods and is tasty as ever. Lombardo has been, at least in my own growing, really productive and easy care plant, which is satisfied even in small amounts of light. It is excellent salad chili even to those who do not like chili and is excellent for preserving also f. ex. with kebab or just to sandwich as a pretty non-heat bearing option.Below is an archive photo of Lombardo producing pods - it is pretty compact, thick and manages to carry tenths of pods if supported and in bigger pot even hundreds, surely.



sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Kirvoista ja torjunnasta kokemuksia / Experiences on aphids and pesticides

Heippa Kaikki! Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa lyhyen kertomuksen omista kokemuksistani ja näkemyksistäni kirvan torjuntaan mitä olen viimeaikoina tehnyt. Vertailen nimittäin tehoaineitta vs. kasvinsuojeluaine vs. perinteiset mäntysuopapesut yms. rehellisesti liioittelematta. Kirvat ovat monien ammatti- ja harrastelijakasvattajien ongelmia chilien ja muiden kasvien suhteen. Erityisesti useat annuum-suvun kasvit vaikuttavan valtavan herkille niille. Kirvat voivat aiheuttaa lukemattomia ongelmia aina tartuttamalla mosaiikkiviiruksen kasviin ja niin kävi  miltei 50-60%:lle chileistäni viimevuonna 2019. Osa kasveista tointui mosaiikistä ja osa ei, kärsivällisyys, lannoitus ja hyvä hoito olivat tärkeimmät tekijät aina tuholaisten poistamisesta saakka. Kirvat vaikuttavat hyvin eri tavoin erilaisissa olosuhteissa: kesäauringossa en ole nähnyt kirvojen surmanneen juuri koskaan kasvejani ja niistä on jopa apua pölytyksessä, mutta muitakin ongelmia nousee aina kirvan mesiulosteesta saakka joka näkyy kuivuneena mustana nokimaisena kerroksena lehdillä. Kirvat imevät pääsääntöisesti kasvin nesteitä ja varsinainen hyöty niistä on, mikäli ne kulkevat kukinnoilla eivätkä vahingoita niitä eli auttavat pölyttämisessä. Tänä vuonna tilanne oli Sprutz-It:n käyttämisen jälkeen seuraava (kuva 1):

Kuva 1: C. baccatum 'Omnicolor' Sprutz-It:n jälkeen / after Sprutz-It


Kirvoja kulki sen jälkeenkin juuri nuppuja tekevissä chileissäni. Kuten kuka tahansa kokenut kasvattaja tietääkin, niin tilanne on sellainen jossa on päätettävä mitä tekee ja pian, jos aikoo kannan saada kuriin, kyse on kuitenkin isoista kasveista, vaikkakin syksyllä talveksi leikatuista. Minä päätin ottaa käyttöön Provado Care puikkoja  jotka ovat tarkoitettu koristekasveille ja omaavat 8 viikon tehoajan. Käytin noin 1/4 määrästä mitä suositeltiin, koska sisätiloissani ei ole lähteitä mistä kirvoja voisi tulla lisää eikä chilejä saa ulos ennen 4. kuun keskiväliä, uskoakseni. Kirvat kuolivat, tulos on seuraavassa kuvassa (kuva 2).

Kuva 2: C. baccatum 'Omnicolor' Provado Care:n jälkeen / after Provado Care


Tänä vuonna, kuten edellisestä bloggauksesta käy ilmi, myrkytin kirvoja kasvinsuojeluaineella, joka on tarkoitettu luonnonmukaiseen puutarhaan eli Neurdorff:n Sprutz-It:llä joka sisältää pyretriinejä ja rapsiöljyä.  Se on kokemukseni mukaan todella hyvä käytössä, kun on jo kasvit kookkaampia ja kirvokanta on jonkinlainen. Kaikki lehdet pitäisi sumutella tällä alta ja päältä, jotta teho olisi voimakkain. Se on kuitenkin suojeluaine ja surmaisi varmasti kannan helpommin mikäli kasvi suljettaisiin sumuttelun jälkeen ilmatiiviiseen pussiin, koska Sprutz-it:ssä on pyretriinejä. Kokemukseni on että se on tehokas myös välittömiltä vaikutuksiltaan, mutta tuoksu on kuin Super Raid:a käyttäisi sekä jättää hieman öljyä lehdille. Esimerkiksi, kasvin pesu jälkeen voisi tehostaa suuresti sen vaikutusta. Aine on parempi käytössä, jos on useampi kasvikin on kasvamassa.

Sitten Mäntysuopa. Enkös minä ole se, joka on aina kehunut Mäntysuovan 2% vesiliuosta torjunnassa ? Olen, ja suosittelen edellenkin. Vuonna 2010 tuli muutos, joka ei varsinaisesti kiellä Mäntysuovan käyttämistä tuholaisten torjuntaan mutta ei sallikaan. Jutun voit lukea vaikkapa seuraavasta viitteestä:

Savon Sanomat 8.7.2015: https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Ei-sallittua-vuoden-2010-alusta-alkaen/541437


Mäntysuopa on ymmärtääkseni turvallisin kaikista näistä aineista, mutta sitäkään ei vesistöihin tulisi päästää ilman harkintaa. Mäntysuopa on melko työläs käyttää ja sen teho ei perustu sinänsä välittömään vaikutukseen vaan siihen että se tukehduttaa pitkällä tähtäimellä tuhoeläimet, mutta valitettavasti olen havainnut että Mäntysuopa ja Sprutz-It saattavat vahingoittaa herkimpiä kasveja ja erityisesti kukintoja.   Mäntysuovan käyttö on työlästä siksikin, että ensin kasvi sumutellaan sillä huolellisesti siten että lehdet ja muut osat sumutellaan yltä ja alta ja annetaan sen vaikuttaa esimerkiksi 15-30 minuttia ja sitten pestään pois mikäli sitä haluaa käyttää kasvin kannalta turvallisimmin, muutoin sen annetaan jäädä ja kuivua ja pestään väliajoin pois. 


--------------------------


Hello All! This time I thought to write a short story about my own experiences and views to aphids pesticiding and what I have lately done.  I compare, namely, substances vs. plant protection substances vs. traditional pinesoap washes etc. without exeggerating. Aphids are for many professional and hobbyist growers problem regarding to chilis and other plants. Especially the annuum species seem to be trendemously sensitive to them. Aphids can cause numerous  problems from infecting plant with mosaic viruses and so happened last year 2019 with 50-60% of my chilis last year. Some of the plants recovered and some did not, fertilizing, patience and good care were the most important factoring and removal of the pests. Aphids affect with very different ways in different conditions: in summer heat the aphids rarely have killed any of my plants and they even can help with the pollinating, but other problems arise even from the excrement of aphids that shows as carbon black on the leaves. Aphids drink essentially the plant fluids and their essential benefit is that when they walk at the flowers, if they do not harm them, they might help with pollinating. This year the situation was after Sprutz-It:s usage following (kuva 1).


Aphids walked afterwards in the chilis that are just making buttons. As any experienced grower knows, the situation is just like that you have to decide what to do and soon, if one is bound to manage the aphids populaton, it is regarding big plants, regardless the winter cutting. I decided to take the Provado Care sticks into use, which are meant for ornamental plants and have the efficiensy of 8 weeks. I used about 1/4 of the amount which was recommended since indoors there are no other sources from where the aphids might come more and I can not take chilis out before the mid of 4th month, I believe. The aphids died, result in the following photo(kuva 2). 

This year, like it turns out from my previous blogging, I poisoned the aphids with plant protection substance which is meant to natural garden, Neudorff Sprutz It which contains pyretrines and rapeoil. According to my experience, it is very efficient in use, when the plants are already larger and the aphids population is some kind of. The leaves should be sprayed by from top to under so that it would be most efficient. It is, however, protection substance and might kill the population most surely id the plant could be sealed in plastic air sealed pack after use, since the Sprutz-It contains pyretrines. My experiemce is that it is efficient also by its immediate effects, but the smell is as in Super Raid and it leaves little oil to leaves. For example, the washing of the plant afterwards could enchange greatly its effect. Substance is better in use, if several plants are to be grown.

Then the Pinesoap. Aren't I the fellow who always recommends Pinesoap's 2% water mixture ? I am and recommend still. At the year 2010 came change which do not officially deny the use of Pinesoap as pesticide in Finland but does not allow.

Pinesoap is, for my understanding, the most safe of these substances, but it should not be let to water bodies without reasoning. Pinesoap is pretty laborious to use and its efficiency does not ground to immediate effects but rather suffocating the pests in long range, but unfortunately I have noted that Pinesoap and Sprutz-It might damage most sensitive plants and especially the flowers. The use of Pinesoap is laborous for that reason that first one has to spray the plants leaves under and  top with it with care and other parts likevicely and then let it to effect, F. ex, some 15-30 minutes and then was away if one wishes to use it most safely regarding the plant, othervicely its let to dry and washed away some times.

lauantai 16. helmikuuta 2019

Chilivuosi 2019 / Chile year 2019

Tervehdys kaikki chilien ystävät! Mahtavaa kuulla teistäkin! Oma chilivuoteni on myöhäisaluillaan ja uusien chilien kylvö alkaa tänään ja aloitin työn Vuoropäällikkönä eräässä firmassa, mistä on puhuttu että siirtyisin Toimistopäälliköksi tämän vuoden kuluessa mikäli jatkan siellä töissä. Työ ei ole opiskelualani työtehtäviä, mutta pikemminkin tehtäviä joita olen vain tehnyt. Useat chilit ennättävät vielä mainiosti mukaan satokausille, mutta rocotot eivät niin helposti mikäli kylvän vasta nyt. Tänä vuonna on minulla klassikoita ja koristechilejä enemmänkin tulossa ja joudun kylvämään uudelleen talvella ja syksyllä tuholaisiin menehtyneitä lajikkeita.Vuoteni alkoi C. baccatum 'Blondy' ja C. baccatum 'Aji Omnicolor' lajikkeiden kirvojen myrkyttämisellä luonnonmukaiseen puutarhaan soveltuvalla suojeluaineella ulkotiloissa (kuva 1). 

Kuva 1. Vasemmalla C. baccatum 'Blondy' ja oikealla C. Baccatum 'Aji Omnicolor'

Näiden lisäksi isoja kasveja on minulla vain C. baccatum 'Dedo De Moca' mutta kasvamaan laitan viikonlopun katveessa vielä lisää. Ilokseni Orianani, joka on nyt neljättä vuottaan vanha kypsyttää viimein viimesyksyn myöhäissadon viimeistä 5x hedelmää valmiiksi(kuva 2). 


Kuva 2. Oriana kypsyttää viimeisiä viimevuotisia hedelmiään
 
Lajike on herkullinen sekä ehdottomasti kasvattamisen arvoinen minisitrus.Viime chilivuosi onnistui yliodotusten ja valmistin kuivaamistani chileistä kaksi maustepurkillista hienoa jauhetta (kuva 3), josta on siemenet sihdattu pois (kuva 4). Keltainen jauhe on kokonaan C. baccatum 'Blondy':stä ja C. baccatum 'Criolla Sella':sta valmistettu ja mauksi tuli jotakin, joka on selkeästi yli keskimääräisen pöytämausteen.

Kuva 3. Omia pöytämausteita


Kuva 4. Poissihdataan siemenet

--------------------------------



Hi to all friends of chilis! It is awesome to hear about you! My chiliyear is at late beginning and the planting of new chilis begin today and I began a work as a Shift Chief in one firm, where has been spoken that I would be transferred to Office Manager during this year if I continue working there. Work is not of my own studyfield, but more likely works that I just have done. Several chilis manage still yeat splendidly to the harvest seasons, but rocotos not so easily if I sow them just now. At this year I have classics and ornamental chilis coming and I have to resow some chilis that died during autumn and winter due to pests. My year began with C. baccatum 'Blondy' and C. baccatum 'Aji Omnicolor'varieties poisoning with plant protection substance that is fit for natural garden ( kuva 1).

In addition to these, I have onely C. baccatum 'Dedo De Moca' as a large plant but I am going to plant some more to grow during this weekend. As for my joy,  Oriana ,which is now its fourth year old, is finally maturing its last autumns late harvests last 5x fruits (kuva 2).

Variety is delicious by taste and as sour as citrus and mini citrus definitely is worth of growing. Last chili year succeeded better than expected and I made from the chilis I dehydrated two spice jars of fine powder ( kuva 3) of which have seeds filtered out (kuva 4). The yellow powder is completelly made of C. baccatum 'Blondy' and C. baccatum 'Criolla Sella' and the taste begame something that is definitely over average table spice.

lauantai 22. syyskuuta 2018

C. annuum 'Catarina' vai jokin muu ? / C. annuum 'Catarina' or some else ?

Moikka! Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa kasvista joka tuottaa paraikaa satoa ja jota luulin C. annuum 'Catarina' chilikasviksi alunperin. Se on tumma lehtinen, chili kasvaa kuten puu ja sen lehden omaavat erikoisen sädehdinnän jota monet pitää frutescens genetiikan osuutena (kuva 1). Voi hyvinkin olla, en epäile ollenkaan. Yksi erikoisuus on että chilin varressa on lievästi karvoja, jonka näkee kuvassa 2. 

Kuva 1. Catarina ?
Siis, kasvatin sen siemenistä ja kyllä sen tunnusmerkit muuten täsmäsivät alussa Catarinaan, mutta sen kukinnot ovat melkoisen isot ja podit ovat ovat todella kookkaita sekä pitkulan omaisia, kun taas Catarinalla tulisi olla pienehköjä ja pitkulaisia enemmänkin. Nämä podit ovat taas pitkulaisia, kurttuisia ja ilmeisemmin eivät kuitenkaan kovin paksulihaisia. Kasvin podit kasvavat ilmeisesti hyvin kookkaiksi ja kuvassa 2  pidänkin suurinta tämän hetkisistä podeista kädessäni.
 
Kuva 2. podi / pod

Näistä merkeistä kasvi ei näytä Catarinalta minusta ja olen hankkinut toisen kasvattajan siemenet nähdäkseni että minkälaisen kasvin saan niistä kasvatettua. Voi olla että siemenet ovat menneet kasvattajalla sekaisin tai että kasvi on hybridisoitunut - toisaalta, en välitä sillä kasvi vaikuttaa ainakin hyvin mielenkiintoiselta tuttavuudelta ja minä kuulun ehdottomiin annuum ja chinense chilimiehiin vaikkakin kasvatankin monia muita lajeja ja villichilejä ja kiistämättä tämän kasvin podit saavat veden tämän miehen kielelle. Tämä chili on tuottelias kuten saattaa kuvasta 3 päätelläkin mutta podien maksimikoko rajoittaa määrää, tietenkin.


Kuva 3. hieman satoa / some of the crop


------------------


Hello! This time I meant to write about currently harvest producing and what I originally thought as C. annuum 'Catarina' chiliplant. It is dark leaved, chili grows like a tree and its leaves have special shining property which some think to be due to some frutecens genetics (kuva 1). It might well be that, I do not doubt at all. One specialty is the stem of the chili to have mildly hairs, which is to be seen in photo 2. 

So, I grew it from the seeds and its signs mathed initially to Catarina, but its flowers were pretty large and pods were really large and elongated and curv bearing, when Catarina should have elongated and smaller. These pods remind, perhaps, somewhat Jalopenos, have curves and seem not to be very thick fleshed.  The pods of the plant grow apparently to really large and at photo 2 I hold currently largest pod in my hand.

From these signs the plant doesn't look like Catarina to me and I got another growers seed to see that which kind of plant I get from them to grow. It might be that the seeds have been mixed at the grower or plant is hybridized - in another hand, I do not mind since the plant seems atleast very interesting to get to known with and I belong to the definite annuum and chinense chilimen eventhough  I grow many more species and wild chilies and it is not to be argued that this plants pods get this mans tongue wet. This chili is productive as one might figure out from the photo 3 but the maximum size of the pods, ofcourse, restricts their amount. 

C. pubescens 'Locato' satoa / C. pubescens 'Locato' harvest

Hei! Keräsin tänä vuonna ensimmäisen kerran chilifantasiani C. pubescens 'Locato':n (PI-387838) kypsää satoa. Locato on pienikokoinen rocoto johon esimerkiksi Jukka 'Fatalii' Kilpinen viittaa sanomalla että se on 'indoor rocoto' koska on saanut kyseisen rocoton tuottamaan hedelmää sisätiloissa. Se on kooltaan noin Minirocoton kokoa ja ehkä merkittävin ero Minirocotoon nähtynä on  pidentynyt hedenmänmuoto ja mahdollisesti väri. Locato on peräisin Boliviasta ja kuten kunnon kasvattaja kasvatin tämänkin lajikkeen siemestä lähtien alkuun.

Kuva 1. C. pubescens 'Locato'
Alunperin satoa oli tulossa jota kuinkin noin 30-50 rocotoa, mutta sysyiset tuulet koettelivat Locatoa ja se pudotti valtaosan satoa ja sainkin vain noin 20 rocotoa enää kasvista ja kuvassa 2 pidänkin kädessä osaa sen sadosta jonka olen juuri tuoreeltaan kerännytkin.

Kuva 2. Locato satoa / Locato harvest
 Tietää sitten tarkemmin seuraavalle vuodelle että kasvi vaatii hieman enemmän tuentaa, jos aikoo sadon saada siinä pysymään.  Kasvin hedelmät tuottavat rocoton tavoin runsaasti tummia, tässä tapauksessa pikimustia, siemeniä ja hedelmäliha on paksua. 

Kuva 3. Joitakin halkaistuja podeja / Some sliced pods
Pidän lajiketta ehkäpä maukkaimpana rocotona jota olen syönyt tähän mennessä ja lajikkeessa onkin capsaissiinin määrä vs. tulisuus vs. hedelmälihan määrä kohdallaan, sillä isoissa pubescenseissa tapaa olla järkyttävät määrät capsaissiiniä vs. hedelmäliha. Locato maistui jopa hieman erilaiselle kuin esimerkiksi isommat rocotot, joten unelmani osoittautui myös lajikkeeksi jota kasvatan perennialiseksi.
Leikkasin pensaan hetki sitten ja minulle paljastui, että vielä 2x lisää kookasta Locatoa löytyi sen lehvästön alta. Lajike ei vedä tuholaisia puoleensa, kasvaa ja kypsyy isoja lajikkeita nopeammin kypsäksi sekä on tuottava vaatimattomissakin olosuhteissa, joten ehdottomasti suosittelen tätä jopa ensimmäiseksi rocotolajikkeeksi kasvatettavaksi sen helppohoittoisuudenkin takia.

----------------------------

Hi! I collected this year the first time my chilifantacy C. pubescens 'Locato's (PI-387838) ripe harvest. Locato is a small sized rocoto to which, for example, Jukka 'Fatalii' Kilpinen refers by saying 'indoor rocoto' since he has got the rocoto to produce fruits indoors. It is about size of Minirocoto and maybe the most significant difference to Minirocoto is its elongated podshape and possibly the color of ripe pods. Locato originates to Bolivia and as a good grower I grew this from seed to beginning too.

Originally I had some 30-50 size crop of rocotos coming, but the autumnly winds tested  Locato and it dropped most of its harves and I got only about 20 rocotos from the plant and in the photo 2 I hold part of its harvest in my hand that I have just freshly collected.

One knows then to next year that the plant needs little more support, if one is bound to keep the crop in the plant. The fruits of the plant produces common to rocoto dark, in this case pitch black, seeds and the fruitflesh is thick.

I maintain that the variety is, perhaps, the most tasties rocoto that I have eaten thus far and the varietys capsaicine amount vs. heat vs. amoutn of fruitflesh is in place, since in the large rocotos there tends to be devastating amounts of capsaicines vs. fruit flesh. Locato tasted little different than f. ex. largest rocotos, so my dream turned out to be also a variety that I shall grow perennial.

I cut the bush just a moment ago and it was revealed to me that there were still 2x more of sizeable Locatos underneath its leaves. The variety doesn't draw pests, grows and matures faster than the large varieties and also is productibe even in more modest conditions, so I definitely recommend this variety as even the first rocotovariety to grow because even of its easy to care.


Piparmintun sadonkorjuuta (mentha x piperita) / Peppermint harvest (mentha x piperita)

Heippa kaikki! Taasen päivittelen tänne syksyisiä tapahtumia ja ylllätyksekseni huomasin että en ollut päivittänyt mintustani yhtään mitään. Siis, mintunkin olen toki kasvattanut siemenestä saakka itse ja olen nyt kerännyt siitä kuivumaan kaksi hyvää satoa, tässä kerron sadonkorjuusta nro. II ja näyttäisi sille että vielä III:n sato ennättää kasvaa (kuva 1).

Kuva 1. Piparminttu (Mentha x Piperita) / Peppermint (Mentha x Piperita)

  Itse olen aivan minttufani monessakin mielessä ja käytän sitä teenä, mausteena, jälkiruokaan sekä sellaisenaan vain tuoreeltaankin. Terveysvaikutuksia mintulla tiedetään olevan mm. vatsaongelmiin sekä ärtyneen suolen ongelmaan ja asiasta voi lukea vaikkapa maikkarinkin sivulta Piparminttu.  Tämä on siis paljon kahvia juovien ja stressistä sekä flunssista ja tulehduksista kärsiville yksi suuria kotikonstein helpotuksen tuojia, voin suositella lämpimästi. Siskoni ja vanhempani aina ihmettelevät terveyttäni että miksi en koskaan sairastele tai omaa flunssia - viimeksi 2014 joiduin käymään lääkärissä ja käynti oli "Huhhah ja Heijaa! Hyvät Keuhkot!" eli mitään ei  vikaa löytynyt. Sitä ennen kävin lääkärissä joskus 2009 tienoilla. Uskoakseni syitä löytyy kuntoilusta kohtuullisen terveelliseen elämäntapaan sekä juuri esimerkiksi yrteistä joita käytän. Viimevuonna (2017) kasvatin viherminttua ja siihen nähtynä on piparminttu paljon vahvempaa koska voi koostumukseltaan omata monin kertaisesti mentolia vesiminttuun tai viherminttuun nähtynä. Tänä vuonna päätin osoittaa mintulleni sitä kunnioitusta mitä puutarhurin tulee osoittaa kasveillensa: hankin yrttisakset joilla leikkasin minttusatoni (Kuva 2).

Kuva 2. yrttisakset / herb scissors
Lopuksi keräsin ja sidoin yhteen mintut ja laitoin kuivumaan perinteisesti ilmakuivauksella (kuva 3).

Kuva 3. Kuivamassa / Drying.
-----------

Hello All! Here I am updating again some of the autumnly happenings and for my suprise I noticed that I hadn't updated anything about my mint. So, the mint I have grown from the seeds also and now I have collected to dry two good harvests, here I tell about harvest no. II and I it seems that there will be harvest no III (kuva 1).

I am a mint fan myself in many minds and I use it as a tea, spice, desert and as such, fresh. The mint is known to have numerous health effects from f. ex. from stomach problems to irritable bowel syndrome and one can read about it from numerous sites. This is, hence, lots of coffee drinking and of stresses and flus and infections sufferings peoples one of the most greatest of home aids and reliefs, I can recommend warmly. My sister and parents always wonder about my health and why I do not ever get sick or have flus - last time I had to stop at 2014 to doctor and the visitation was "Yieppee and good lungs!" meaning that nothing was found. Before that I was visiting at doctor sometime 2009.

I believe that as a reasons are found from conditioning to reasonably healthy lifehabit and just about from herbs I am using. At last year (2017) I grew greenmint and peppermint is lots stronger comparing to that since it can have many times more menthol than water- or greenmint. This year I decided to show my mints that respect that respect that gardener should give to its plants: I bought herbal scissors that I used to cut my crop (kuva 2).

At the end, I collected and bounf the mints together and put them to dry traditionally with air drying (kuva 3).



7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...