maanantai 3. heinäkuuta 2017

C. Annuum "Mirasol" ruukutus / transplanting

C. Annuum "Mirasol" on ottanut kasvaakseen paljon kokoa ja jykevyyttä. Se on tukeva runkoinen ja tummalehtinen, sekä siinä on kauniit ja kohtuullisen isot Anuumeille tyypilliset valkeat kukat. Arvelin, että pian on sen sadontekoaika lähellä ja ajattelin siirtää sen uuteen ruukkuun, sillä se oikastaan olisi jo voinut aloittaa sadottamisen . En hetkeäkään liian myöhään tehnyt siirtoa, ruukkusoran alla pilkotti Mirasolin juuria joten siltä siis oli juuritila lopussa ja se hidasti sadottamista. Kuvassa näkyy kuinka jykevä ja tiheä juurinen se on - sen juuret ovat kuin rautalankaa. Kasvi myös pyrkii voimakkaaseen ylöskasvuun kukkiessaan ja tämä taipumus viittaa usein myöskin siihen, että se kurottaa valoa kohti. Toisaalta, nimi Mirasol on vapaasti käännettyä "Katsoo Aurinkoon" joten eiköhän se liity kasvin tapaan kasvaakin. Mirasol on miltei tuleton laji ja makea. Kasvatettavana se on ollut ongelmaton ja helppohoitoinen. Lisäsin tällekin 1 m tuen, vaikka se tuskin sitä tarvitseekaan runkonsa jykevyyden tähden. Tähän saakka olen pitänyt Mirasolia sisätiloissa, mutta voi hyvin olla että talossa ei riitä valo sille jotta se tekisi satoa. Sen kaltainen tilanne oli C. Annuum "Big Bomb":n kanssa, mutta nyt "Big Bomb":ssa on jo 5-6 podia kasvamassa kokoa, joka on paljon kasvin kokoon nähtynä.

Mirasolin juuret / The roots of Mirasol

C. Annum "Mirasol"
C. Annuum "Mirasol" has taken to grow much size and sturdyness. It is sturdy trunked and dark leaved, also, it is beautiful and has feasibly large, typical to Annuums, white flowers. I thought, that it is soon production time near and thought about transplanting it into new pot, because it could have began production already. Not a moment too soon, because below the pot gravel was Mirasols roots so it had not enough space for roots and that slowed down production. In the image one sees how sturdy rooted it is and dense rooted - its roots were like iron rope. Plant is, also, favoring strong upgrowth while flowering and this habit refers often also to that that it is reaching for light. In the other hand, name Mirasol refers, freely translated, "Wathing Sun" so isn't that quite a description of the plants growing habit. Mirasol is almost without heat and is sweet. It has been easy to grow, without any problems what so ever and easy to care. I added 1 m support for this one too, even though I doubt if it'll need it because it is so sturdy trunked. Thus far, I have kept Mirasol indoors but might well be that there is not enought light for it so that it would produce. The same kind of situation was with C Annuum "Big Bomb" but now it has 5-6 pods growing size which is much for the size of the plant.

sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

C. Annuum "Ancho Grande" aloittaa satokauttaan / is beginning production

C. Annuum "Ancho Grande" on tottunut ulkoilmaan hyvin. Lisäksi, se on alkanut tekemään nuppuja joten voin odottaa satoa siitäkin tälle vuodelle. Ancho Grande oli idätettynä yllättävän vaikea saada pysymään hengissä ja 2x muuta Anchoa menehtyi, vain tämä jäi henkiin. Syystä en ole ihan varma, sillä nuo muut menehtyivät suurin piirtein ensimmäisten lehtien tulon aikaan. Ancho Grande on Anchojen, jotka ovat mietoja paprikoita muistuttavia chilejä, eräs kookas lajike. Se kasvattaa noin 10 x 6 cm kokoisia paprikoita. Paprikat kypsyvät tumman vihreistä punaisiin. Nimitystä Ancho käytetään ymmärtääkseni siinä vaiheessa kun kasvin podi on kypsän punainen ( korjaus huom. poblanoa lähteen mukaan käytetään lajikkeen vihreästä versiosta ).  Anchot ovat Meksikolaisissa ruokalajeissa erityisen paljon käytettyjä erilaisissa muodoissa: kuivattuna, savustettuna, täytettynä, salsoissa ja paprikan tapaan käytettynä. Tämän lisäksi on minulla kylläkin kasvamassa myös Ancho Poblanoa sekä Anaheimia, mutta niistä vasta paljon myöhemmin. No, Ancho Grande on kooltaan sitä luokkaa, että sille on annettava kookas ruukku jotta se sadottaisi hyvin.

C, Annuum "Ancho Grande"

Nuppuja / Buttons
 

lauantai 1. heinäkuuta 2017

C. Baccatum "Lemon Drop" podittaa / produces

C. Baccatum "Lemon Drop" tekee podeja. Tämä lajike on eräs unelmistani chilien suhteen ja sain tämän lajin siemenet vaihdossa chili-tutun kanssa. Lemon Drop on ymmärtääkseni peräisin Perusta ja tunnettu paikalliskielellä "Kellu Uchu":na ja se kuuluu sitruschileihin. Se kypsyy keltaisen väriseksi ja podit vaihtelevat kooltaan aina 10 cm saakka, vaikka yleisemmin podin koko lienee 3- 8 cm:n väliltä täysikasvuisena. Lemon Droppeja päätin jättää 2x itselleni ja yhden heitin pois. Lemon Drop on valtavan tuottelias ja satoisa lajike ja sen viljelyssä onnistuu myös huonommissakin valaistusolosuhteissa ja viileydessä sillä se kasvattaa tuuhean vadelmapensaikonkaltaisen kasvuston ja rönsyilin, kuten usein Baccatumit tekevät, saaden näin paljon lehtipinta-alaa. Omissa oloissani juuri sadottamaan alkanut Lemon Drop on valtavan tuottelias. Varmistuneita podeja on noin 10 mutta sen päälle noin 10 vaikuttaa sille että olisi tulossa lisää. Lemon Drop tuottanee satoa täällä pääkaupunkiseudulla aina vuoden viimekuukausille. Parhaimmillaan kolmen kukan kiinnikkeessä kasvaa hedelmöityneenä kaksi podia rinnan kuten kuvista näkyy. Lemon Drop kuuluu niihin lajikkeisiin, joille on hyvä olla tilava ruukku, jollei sitten kasvata suoraan maassa. Tämän kasvua katsoessa saattaa vaan odottaa, että viimein pääsee sitruschilillä höystämään hauki- ja lohifileen, ripauksella sitruunaa, persiljaa, suolaa, valkopippuria ja parilla kunnon voipalalla sekä kermalla. Sopisikohan tämä laji äyriäisten kanssa ? Se lienee kokeilun arvoinen asia.

Suurin podi / largest pod

Kaksi podia rinnan / Two pods paraller
 

perjantai 30. kesäkuuta 2017

C. Baccatum "Narranga" A ja B / A and B

C. Baccatum "Naranga" on uusi lajike kasvatettavaksi minulla ja tämä on ensimmäinen vuosi kun kasvatan sitä, siemenistä lähtien tietenkin. Kasvattaminen on mennyt mutkitta, mitä nyt ensimmäisenä ulkonaolopäivänään se kärventyi hieman auringossa mutta toipui. En käyttänyt harsoja. Narangoita minulla on kuitenkin kaksi, joita tässä blogissa kutsun A:ksi ja B:ksi. A on isompi ja nyt podeja tekevä chili ja B on juuri kukintansa aloittava ja epäilemättä podittava.. Naranga on osoittautunut herkäksi lajikkeeksi ja se kärsii helposti olosuhteiden vaihteluista. Samoin, Narangalla on hyvin erikoinen tapa käpristellä lehtiään vaikkei olosuhteissa olisi vikaakaan. Edellisen ominaisuuden tarkistin kokeneemmilta ja heillä kaikilla on Narangoiden suhteen ollut sama juttu - eli oma arveluni lajikohtaisuudesta lienee osunut oikeaan. Yhden asian, kuitenkin, olen huomannut siihen liittyen: Naranga käpristelee lehtiään aina kukinnan lähellä ja podituksen yhteydessä. Laitan kuvan Naranga B:stä ja kuvia kypsyvistä Naranga A:n podeista. Narangalle on hyvä olla tukikeppi ja lisäsinkin 1 m tuen. Podit ovat ison kirsikan kokoisia tällä hetkellä, mutta eivät vielä kypsiä. Kypsyessään Narangan podit vaihtuvat vaaleanvihreästä keltaiseen ja sitten punertavan oranssiin. Mausta en vielä tiedä, että mihin Naranga kelpaa, mutta kerron kyllä, kunhan aika näyttää. Perus Baccatum on todella aromikas, jos ei omaa muuta kokemusta kuin yleisimmät annuumit, joten eiköhän se ainakin kuivattuna toimi hyvin. Joka tapauksessa, Naranga on kyllä kasvattamisen arvoinen lajike ja on kotioloissakin kasvatettuna valtavan satoisa lajike kuten kuvasta saattaa päätellä. Naranga kasvaa noin 1 m korkuiseksi ja rönsyilee Baccatumeiden tapaan runsaasti.

C. Baccatum "Naranga" B

C. Baccatum "Naranga" A

C. Annuum "Big Bomb" podit ja uusi ruukku / Pods and new pot

C. Annuum "Big Bomb", kuten aiemmin kirjoitinkin, saattaa tuottaa joitakin todella isoja podeja, jotka muistuttavat paljolti rocotoja tai jopa tomaatteja ulkonäöltään. Minulle ensimmäinen Big Bomb oli kyllä kokemus: iso ja paksulihainen podi täynnä capsaissiinejä. Paksulihaisen ja ison chilin syöminen on aivan erilainen kokemusmaailmaltaan kuin pienen ja tulisen. Polte on erilainen ja aromin saa koettua aivan erimielessä, varsinkin kun mehuisa liha on täynnä nestettä joka on capsaissiinin kyllästämää. Big Bomb oli minusta niin herkullinen, että tein siitä etikkasäilykkeitä ja käytin viimeiset Big Bomb säilykkeeni viime syksynä pizzassa johon Big Bomb sopii todella hyvin. Nyt omani, jonka kasvatin siemenistä myöskin, alkaa tosiaan sadottamaan ja vaihdoin sen sopivaan ruukkuun ja annoin 1 m tukikepin. Lannoitteena olen kokenut "Puutarhan Kesä":n erinomaisena peruslannoiteena, samoin kuin Nelson Gardenin "Chiliravinne" tuotteen. Puutarhan Kesässä on NPK arvo 13:7:20 tai oikeammin 2:1:3 ja siinä on tärkeimmät hivenaineet kuparia, rautaa, molybdeeniä ym. myöten ja sopii muuten tosiaan aivan peruspuutarhaan: viinimarjoille, karviaisille, tomaateille, kurkuile, mansikoille, vadelmille, raparpereille... näin ainakin oman kokemukseni mukaan. Nelson Gardenin tuotteesta en tiedä hivenainepitoisuuksia, mutta NPK arvo on hyvä.  Big Bomb tekee podeja, mihin se ei sisätiloissa minulla pystynyt, tosin en antanutkaan sille lisävaloa. Äkkiseltään bongasin noin viisi (5) pientä podia ja kukkia pensaalla on jokunen. Kuvassa uudessa ruukussa ja vielä podin alusta kuva. Vielä huomautus: vaikka kasvi olisi jykevärunkoinen, niin tukikeppi ulkonapitäessä tekee kasvista vahvemman sadottajan: myrsky tekee vähemmän vahinkoa, näin ainakin oma kokemukseni osoittaa.


Uusi ruukku ja 1 m tuki / new poit and 1 m support

Podin alku / Beginning of Pod

torstai 29. kesäkuuta 2017

C. Annuum "Tapas" podittaa / makes pods

No, minun täytyy tunnustaa että pidän todella paljon Annuumeiden mausta ja kukapa chili harrastelija tai ammattilainen, joka ajattelee makua ja terveellistä poltetta, ei pitäisi. Minulle Tapas on vain yksi herkullinen lisäys menuun ja se aloitti satokautensa kahdella ensimmäisellä podillaan. Tapas on keskivahva ja nimensä mukaan sitä käytetään paljon Tapas-tyyppisissä aterioissa ja salsoissa. Yksi käyttötapa on täyttää niitä. Minä olen ajatellut sekä salsaa, että täytettyinä Jalopenojen tavoin tai friteerattuna. Friteeraus on helppo tehdä: tavallinen vehnätaikina, kauli keskiohueksi levyksi ja kiedo Jalopeno sen sisään sekä upota hetkeksi kuumaan öljyyn että hieman saa väriä. Jalopenon täytteeksi sopii hyvin extra vahva eli vanha Cheddar juusto ja katkaravut, esimerkiksi. Noh, siis kyse oli Tapas:sta, mutta samaan tapaan on minulla mielessäni herkutella näillä. Tapas on myöskin jokseenkin hieman vaativampi kasvatti kuin ihan tuiki tavallinen annuum, nimittäin se kärsii helposti auringon palamista joita se sai alkukesästä mutta toipui kuitenkin. Noh, tuloksen näette itsekin, podit alkavat olla jonkinlaisia pikkuhiljaa ja kukkia löytyy. Tämä on todellista Chiliharrastajan Taivasta.
C. Annuum "Tapas"

C. Annuum "Tapas" podi

Caribbean Red Habanero... Pirates Ohoy!

C. Chinense "Caribbean Red" habaneroni aloitti viimein podittamisen. Tämä on ensimmäinen kerta kun kasvatan kyseistä lajiketta. Minulla on kyseistä kolme kappaletta, joista yksi on vielä liian pieni sadottaakseen, mutta loppusyksystä uskoisi senkin sadottavan. Kolmas sai alkukesästä vakavia palovammoja, sillä se oli ollut suhteellisen varjoisassa paikassa ja minä jätin harson käytön, koska uskoin sen ennen muuta tottuvan aurinkoon nopeasti. No, olin väärässä. Joka tapauksessa, Caribbean Red on ensimmäinen Chinenseistäni tekemään satoa tänä vuonna. Lisäksi, olen pitänyt sitä lähinnä ikkunalaudalla antaen sille korkeintaan hieman kasvivaloa. Kuvassa se on keskimmäinen ja toisessa kuvassa näkyykin pieni Caribbean Red habaneron alku. Omana analyysinäni voin todeta, että se sopii melkoisen hyvin kasvatettavaksi myös ikkunalaudalla, jos vain valoa ja lämpöä riittää eikä se ole missään nimessä vaikea kasvatti sisätiloissa. Ulkoilmaan lajike saattaa tarvita paljonkin totuttamista.

C. Chinense "Caribbean Red" habanero

Keskimmäinen / At the middle

Lombardon isot podit / Lombardos big pods

C. Annuum "Lombardo" kuuluu niihin 'perusannuumeihin' - jos sellaista onkaan - jotka tuottavat paljon, runsaasti ja kookkaita podeja. Nimi Annuum viittaa kasvin tuotteliaisuuteen samalla satokasvina. Lombardo on sellainen peruschili jota löytää kebabin välistä, pizzasta tai yhtälailla salaatista: se on mieto ja kohtuullisen maistuva. Kaiketi se usein kerätäänkin vihreänä eikä punaisena, jolloin se punaisena saattaa olla lievästi tulisempi. Tämä Lombardo, joka nyt kasvaa on varsin erikoinen tapaus. Käytin kasvatukseen Nelson Gardenin siemeniä ja olisi väärin sanoa että se vaikuttaa itävyyteen, sillä osa lajeista on sellaisia että ne itävät luonnostaan paremmin kuin toiset ja toiset eivät sitten millään ilveellä, vaan joutuu odottamaan. Tämän hetken kasveista pisin idätysaika on ollut miltei 2-3 kk ja lyhyin 2-4 päivää. Lombardo itää helposti ja kasvaa kohtuullisen nopeasti. Erikoisuus, josta mainitsin, on se että minulla oli tätä kasvia useampi taimi, mutta onnettomuuden seurauksena jäi jäljelle vain tämän taimi ja se oli kaikista lajikkeen taimista heikoin.

C. Annuum "Lombardo" tällä hetkellä / Currently

C. Annuum "Lombardo":n podi on kookas / Pod is large
Heikoin taimi jäi henkiin jota en uskonut tapahtuvan. Se oli kellertävä eikä kasvanut pitkään aikaan. Päätin kuitenkin antaa sille lisää kasvivaloa ja lämpöä. Sitten tapahtui kuin Raamatullinen tarina puutarhurista ja tuottamattomasta puusta- se räjähti kasvuun, kun sai vain aikaa ja huolenpitoa riittävästi. Nyt se onkin kaunis ja tuuhea pensas, jossa kasvaa useampi kookas podi, kuten kuvista saattaa hahmottaa. Lombardo on eräs intohimolajejani. Itse rakastan sen makua.
 

keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Big Bomb kotikasvattina / Big Bomb as homegrow

Ei ole mikään yllätys, että osa Chililajikkeista ei esimerkiksi viihdy kovinkaan hyvin sisätiloissa. Ei ainakaan minulla ilman lisävaloa. C. Annuum "Big Bomb" lajike on sellainen joten siirsin sen ulos viikko kaksi takaperin. Maistoin tätä lajiketa vuosi kaksi sitten ja ihastuin sen makuun. Sen podit ovat hieman tomaattia muistuttavia kooltaan ja väriltään, mutta erityisesti sen hedelmän voisi helposti sotkea Rocotoihin ja niinhän minullekin meinasi käydä ennen kuin söin sellaisen ja annumin maku sekä siementen ulkonäkö tuli esille. Alkaa olla chilin aika saada uusi isompi ruukku, sillä sen podit ovat parhaimmillaan isoja ja raskaita eikä tämä lajike jaksa kunnolla podittaa pienemmässä ruukussa. Tällä hetkellä kasvissa on useita hedelmöityneitä podinalkuja, joidenka varret ovat paksuuntuneet eli korkea aika on kyseessä. Big Bomb on minulla jatkuvasti ulkotiloissa ja siirron jälkeen se on ottanut kasvaakseen kokoa paljon, joten se viihtyy näinkin kylmänä kesänä ulkona oikein mainiosti.
C. Annuum "Big Bomb" podinalku / Beginning of the pod

C. Annuum "Big Bomb" keskimmäisenä / At the middle


 
It is not any suprise, that part of chilivarieties do not, f. ex., produce well in indoor conditions. Not at least at my place without an extra light. C. Annuum "Big Bomb" variety is such so I transferred it outside week or two ago. I tasted this variety a year or two ago and fell for the taste. Its pods resemple little of tomato by its shape and color but especially one could mix it up easily to Rocotos and so it was about to happen to me, before I ate one and then the taste of annuums and colors of seeds came about. It is about time to give a new larger pot for the chili since its pods are pretty heavy at best and this variety does not have the strenght to make pods in smaller container. At the moment the plant has several fertilized pod beginnings whose stems have got thicker, so it is the ultimate moment. Big Bomb has been continously at outside and after the transferrance to outside it has grown size a lot, so it enjoys even at this cold summer at outside.

tiistai 27. kesäkuuta 2017

Uusi Blogi ja Lemon Drop / A New Blog and Lemon Drop

Päätin aloittaa uuden blogin liittyen Chiliharrastukseeni, jotta se keskittyisi sellaiseen yhteisöön joka on sille oikea paikka. Tämä blogi on kaksikielinen ja ilmestyy Suomeksi ja Englanniksi. Tässä blogissa on tarkoituksenani keskustella lähinnä chileistä, ei juurikaan muusta, joten perustan muille itseäni koskeville aiheille omia muita blogeja. Chilejä kasvatan tällä hetkellä hieman yli 100 kasvia joista eri lajikkeita on joitakin kymmeniä. Useimmat ylimääräiset taimet annan pois. Kaikki kasvit ovat siemenestä saakka kasvattamiani ja tämä blogi siis keskustelee tästä harrastuksesta ja saattaa toisinaan pursuta yli-innostunutta blogittamistakin siitä aiheesta.
 
 Päivän chili on C. Baccatum "Lemon Drop" (PI 315024), , joka juuri siirtyi kukkimismoodilta podien tekoon.


 
C. Baccatum "Lemon Drop" näyttää nyt omaavan 6-10 hedelmöitynyttä kukkaa, jotka ovat muuttuneet podien aluiksi. Lemon Drop tunnetaan myös nimellä Hot Lemon ja sen Perunkielinen nimi on Kellu Uchu. Tässä kasvuvaiheessaan se on nyt reilusti yli metrin kokoinen ja runsaasti haaroittunut sekä pusikkomainen. Se muistuttaa jokseenkin muodoltaan kotimaista vadelmapensasta rönsyilemisessään. En aio tätä nimenomaista chiliä laittaa ulos vaan pidän sen ikkunalaudalla. Odotan innolla niiden sadottamista. Sen podit ovat maukkaita ja toiset aistivat siinä sitruunan aromeita. Lemon Drop kuuluukin ns. Sitruschileihin. Minä odotan suurella innolla sen satoa, sillä sen podeja käytetään usein kalaruokiin ja ajattelinkin kuivata sitä sekä jauhaa sitä mausteeksi. Itse olen kalaruokien ja erityisesti hauen ystävä. Luulen, että perinteiseen uunihaukeen Lemon Drop kyllä tekee hyvän säväyksen.

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...