keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Kuulumisia, nuputtajia: Chenzo, Lombardo ja podittajia / News, buttons: Chenzo, Lombardo and pods

Heippa kaikki! Taasen päivitys tähän Chiliblogiini. En olekkaan päivittänyt kuulumisia hetkiseen, sillä olen odottanut hyvää tovia. Lajikkeita on tulossa jälleen 20-30 kpl jossa on uusia lajikkeita sekä vanhoja klassikoitani. Sen lisäksi kasvatan jälleen myös eksoottisia kasveja ja puutarhuroin joista mm. Tomatillot (Physalis philadelphica, syn. Physalis ixocarpa) ovat uusia tulokkaita sekä kasvatan kauneuden vuoksi muutamia unikoita kuten opium unikkioa (Papaver somniferum) 'Hungarian Blue' sekä silkkiunikkoa (Papaver rhoeas) 'Shirley' sekä muutamaa joista toinen esiintyy myös villinä Suomen Pohjois-Lapissa. Tomatillot kuuluvat karviaskoisokasveihin. No, alkuvuosi on melko viileä enkä ole vielä pistänyt chilejä ulos ja viime vuoden mosaiikista tarpeeksi saaneena, en aio kiirehtiäkään. Chiliharrastuksissani ja puutarhuroinnissani kuuluu kylläkin todella hyvää on sekä uusia tulokkaita ja vanhoja minun perinteisiäni, niin nuputtavia taimia kuin podittavia isoja chilejä. Aloitetaan tämän vuoden kahdella nuputtajalla, C. annuum 'Chenzo' ja C. annuum 'Lombardo'.

Kuva 1. C. annuum 'Chenzo'
  C. annuum 'Chenzo' on minulle uusi lajike taloudessani. Sen sain Fataliilta liikelahjana ja minähän olen niin tulisten habanerojen sekä Naga Morichin ystävä kuin myöskin erityisesti annuumien ystävä, vaikka baccatumeja kasvaakin aika paljon minulla. Chenzon pitäisi tuottaa perinteikkäitä punaisia podeja, jotka ovat joko A) paksuhkoja mutta kohtuu lyhyitä tai B) pitkulaisia, lyhyitä. Lajiketta kehutaan hyvin tuottavaksi sekä ilmeisesti sen maku on hyvin pidetty - kummastakaan en omaa vielä kokemuksia tämän lajikkeen kanssa. Lajikkeen alkuperämaata en myöskään tiedä. Kasvatettavana se on kuitenkin kiitollinen, kasvaa vaivatta ja melko nopeasti sekä vaikuttaa olevan aikainen nuputtuja - - - tämä ei vielä kerro mitään kasvista, sillä Naga Morich alkoi minulla nuputtamaan 10-15 cm myöskin, samoin kuin monet muutkin Chinenset sekä tätä on tehnyt moni 'myöhäinen' lajike.
 
Kuva 2. C. annuum 'Lombardo'

C. annuum 'Lombardo' on lajike josta pidän suuresti. Eräiden lähteiden mukaan sen alkuperä on Italiasta. Kasvatin sitä viimeksi 2017.  Lombardo on hyvin mieto tulisuudeltaan, tuottaa jopa yli 20 cm pitkiä kohtuullisen paksuhkoja pitkulaisia erittäin käyriä podeja ja maku on maukas kuin mikä. Lombardo on ollut, ainakin omassa kasvatuksessani, todella tuottelias ja helppohoitoinen kasvi, joka viihtyy jopa vähässä valaistuksessa. Se on eriomainen salaatti chili jopa niille, jotka eivät chilistä pidä sekä erinomainen säilöttävä sekä vaikkapa kebabin tai tai leivän väliin melko tulettomaksi vaihtoehdoksi. Alla on vielä arkistokuva Lombardosta tuottamassa podeja - se on melko kompakti, tuuhea ja jaksaa kantaa kerralla tuettuna kymmeniä podeja ja isommassa ruukussa varmastikin satoja podeja.

Kuva 3. C. annuum 'Lombardo' 2017
--------------------------------------------

Hello all! Again an update to this chiliblog. According to some sources it originates from Italy. I have not updated news for a moment, since I have waited for good place. Again, I have some 20-30 pcs varieties growing of which some are new varieties and some are my old classics. In addition to that, I grow also exotic plants and do some gardening of which f. ex. Tomatillos (Physalis philadelphica, syn. Physalis ixocarpa) are new comers and I do grow for beauty few poppies like opium poppy (Papaver somniferum) 'Hungarian Blue' and red poppy (Papaver rhoeas) 'Shirley' also some other of which the another one grows also as a wild in the Finlands Nort-Lapland.  Tomatillos belong to physalises. Well, the beginning of the year has been pretty cool and I haven't yet put the chilis outdoors and as I had enought of the mosaic of last year, I do not intend to hurry. In my chilihobbies and gardening I have only good news and I have button production as well as pod production already. Let's begin with the button producers: , C. annuum 'Chenzo' and C. annuum 'Lombardo'.

 C. annuum 'Chenzo' is a newcomer in my house. I got it from Fatalii as a business gift and I am as much a lover of habaneros also Naga Morichs friend as well as especially friend of annuums, even though I do have plenty of baccatums growing. Chenzo should produce traditional red pods, which are either A) thick but pretty short or B) short and thin. The variety is mentioned as well productive and apparently its taste is much liked - of both I have not previous experince with this variety. As a growing plant it is pretty thankfull, grows easily and seems to be an early button maker - - - this does not yet tell about anything of the plant, since Naga Morich began button making while was about 10-15 cm as well as many other chinense and this has been done many 'late' variety too.

C. annuum 'Lombardo' is a variety that I like much. I grew it previously in 2017. Lombardo is pretty mild by its heat, produces even over 20 cm long feasibly thick long and wrinkled pods and is tasty as ever. Lombardo has been, at least in my own growing, really productive and easy care plant, which is satisfied even in small amounts of light. It is excellent salad chili even to those who do not like chili and is excellent for preserving also f. ex. with kebab or just to sandwich as a pretty non-heat bearing option.Below is an archive photo of Lombardo producing pods - it is pretty compact, thick and manages to carry tenths of pods if supported and in bigger pot even hundreds, surely.



sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Kirvoista ja torjunnasta kokemuksia / Experiences on aphids and pesticides

Heippa Kaikki! Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa lyhyen kertomuksen omista kokemuksistani ja näkemyksistäni kirvan torjuntaan mitä olen viimeaikoina tehnyt. Vertailen nimittäin tehoaineitta vs. kasvinsuojeluaine vs. perinteiset mäntysuopapesut yms. rehellisesti liioittelematta. Kirvat ovat monien ammatti- ja harrastelijakasvattajien ongelmia chilien ja muiden kasvien suhteen. Erityisesti useat annuum-suvun kasvit vaikuttavan valtavan herkille niille. Kirvat voivat aiheuttaa lukemattomia ongelmia aina tartuttamalla mosaiikkiviiruksen kasviin ja niin kävi  miltei 50-60%:lle chileistäni viimevuonna 2019. Osa kasveista tointui mosaiikistä ja osa ei, kärsivällisyys, lannoitus ja hyvä hoito olivat tärkeimmät tekijät aina tuholaisten poistamisesta saakka. Kirvat vaikuttavat hyvin eri tavoin erilaisissa olosuhteissa: kesäauringossa en ole nähnyt kirvojen surmanneen juuri koskaan kasvejani ja niistä on jopa apua pölytyksessä, mutta muitakin ongelmia nousee aina kirvan mesiulosteesta saakka joka näkyy kuivuneena mustana nokimaisena kerroksena lehdillä. Kirvat imevät pääsääntöisesti kasvin nesteitä ja varsinainen hyöty niistä on, mikäli ne kulkevat kukinnoilla eivätkä vahingoita niitä eli auttavat pölyttämisessä. Tänä vuonna tilanne oli Sprutz-It:n käyttämisen jälkeen seuraava (kuva 1):

Kuva 1: C. baccatum 'Omnicolor' Sprutz-It:n jälkeen / after Sprutz-It


Kirvoja kulki sen jälkeenkin juuri nuppuja tekevissä chileissäni. Kuten kuka tahansa kokenut kasvattaja tietääkin, niin tilanne on sellainen jossa on päätettävä mitä tekee ja pian, jos aikoo kannan saada kuriin, kyse on kuitenkin isoista kasveista, vaikkakin syksyllä talveksi leikatuista. Minä päätin ottaa käyttöön Provado Care puikkoja  jotka ovat tarkoitettu koristekasveille ja omaavat 8 viikon tehoajan. Käytin noin 1/4 määrästä mitä suositeltiin, koska sisätiloissani ei ole lähteitä mistä kirvoja voisi tulla lisää eikä chilejä saa ulos ennen 4. kuun keskiväliä, uskoakseni. Kirvat kuolivat, tulos on seuraavassa kuvassa (kuva 2).

Kuva 2: C. baccatum 'Omnicolor' Provado Care:n jälkeen / after Provado Care


Tänä vuonna, kuten edellisestä bloggauksesta käy ilmi, myrkytin kirvoja kasvinsuojeluaineella, joka on tarkoitettu luonnonmukaiseen puutarhaan eli Neurdorff:n Sprutz-It:llä joka sisältää pyretriinejä ja rapsiöljyä.  Se on kokemukseni mukaan todella hyvä käytössä, kun on jo kasvit kookkaampia ja kirvokanta on jonkinlainen. Kaikki lehdet pitäisi sumutella tällä alta ja päältä, jotta teho olisi voimakkain. Se on kuitenkin suojeluaine ja surmaisi varmasti kannan helpommin mikäli kasvi suljettaisiin sumuttelun jälkeen ilmatiiviiseen pussiin, koska Sprutz-it:ssä on pyretriinejä. Kokemukseni on että se on tehokas myös välittömiltä vaikutuksiltaan, mutta tuoksu on kuin Super Raid:a käyttäisi sekä jättää hieman öljyä lehdille. Esimerkiksi, kasvin pesu jälkeen voisi tehostaa suuresti sen vaikutusta. Aine on parempi käytössä, jos on useampi kasvikin on kasvamassa.

Sitten Mäntysuopa. Enkös minä ole se, joka on aina kehunut Mäntysuovan 2% vesiliuosta torjunnassa ? Olen, ja suosittelen edellenkin. Vuonna 2010 tuli muutos, joka ei varsinaisesti kiellä Mäntysuovan käyttämistä tuholaisten torjuntaan mutta ei sallikaan. Jutun voit lukea vaikkapa seuraavasta viitteestä:

Savon Sanomat 8.7.2015: https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Ei-sallittua-vuoden-2010-alusta-alkaen/541437


Mäntysuopa on ymmärtääkseni turvallisin kaikista näistä aineista, mutta sitäkään ei vesistöihin tulisi päästää ilman harkintaa. Mäntysuopa on melko työläs käyttää ja sen teho ei perustu sinänsä välittömään vaikutukseen vaan siihen että se tukehduttaa pitkällä tähtäimellä tuhoeläimet, mutta valitettavasti olen havainnut että Mäntysuopa ja Sprutz-It saattavat vahingoittaa herkimpiä kasveja ja erityisesti kukintoja.   Mäntysuovan käyttö on työlästä siksikin, että ensin kasvi sumutellaan sillä huolellisesti siten että lehdet ja muut osat sumutellaan yltä ja alta ja annetaan sen vaikuttaa esimerkiksi 15-30 minuttia ja sitten pestään pois mikäli sitä haluaa käyttää kasvin kannalta turvallisimmin, muutoin sen annetaan jäädä ja kuivua ja pestään väliajoin pois. 


--------------------------


Hello All! This time I thought to write a short story about my own experiences and views to aphids pesticiding and what I have lately done.  I compare, namely, substances vs. plant protection substances vs. traditional pinesoap washes etc. without exeggerating. Aphids are for many professional and hobbyist growers problem regarding to chilis and other plants. Especially the annuum species seem to be trendemously sensitive to them. Aphids can cause numerous  problems from infecting plant with mosaic viruses and so happened last year 2019 with 50-60% of my chilis last year. Some of the plants recovered and some did not, fertilizing, patience and good care were the most important factoring and removal of the pests. Aphids affect with very different ways in different conditions: in summer heat the aphids rarely have killed any of my plants and they even can help with the pollinating, but other problems arise even from the excrement of aphids that shows as carbon black on the leaves. Aphids drink essentially the plant fluids and their essential benefit is that when they walk at the flowers, if they do not harm them, they might help with pollinating. This year the situation was after Sprutz-It:s usage following (kuva 1).


Aphids walked afterwards in the chilis that are just making buttons. As any experienced grower knows, the situation is just like that you have to decide what to do and soon, if one is bound to manage the aphids populaton, it is regarding big plants, regardless the winter cutting. I decided to take the Provado Care sticks into use, which are meant for ornamental plants and have the efficiensy of 8 weeks. I used about 1/4 of the amount which was recommended since indoors there are no other sources from where the aphids might come more and I can not take chilis out before the mid of 4th month, I believe. The aphids died, result in the following photo(kuva 2). 

This year, like it turns out from my previous blogging, I poisoned the aphids with plant protection substance which is meant to natural garden, Neudorff Sprutz It which contains pyretrines and rapeoil. According to my experience, it is very efficient in use, when the plants are already larger and the aphids population is some kind of. The leaves should be sprayed by from top to under so that it would be most efficient. It is, however, protection substance and might kill the population most surely id the plant could be sealed in plastic air sealed pack after use, since the Sprutz-It contains pyretrines. My experiemce is that it is efficient also by its immediate effects, but the smell is as in Super Raid and it leaves little oil to leaves. For example, the washing of the plant afterwards could enchange greatly its effect. Substance is better in use, if several plants are to be grown.

Then the Pinesoap. Aren't I the fellow who always recommends Pinesoap's 2% water mixture ? I am and recommend still. At the year 2010 came change which do not officially deny the use of Pinesoap as pesticide in Finland but does not allow.

Pinesoap is, for my understanding, the most safe of these substances, but it should not be let to water bodies without reasoning. Pinesoap is pretty laborious to use and its efficiency does not ground to immediate effects but rather suffocating the pests in long range, but unfortunately I have noted that Pinesoap and Sprutz-It might damage most sensitive plants and especially the flowers. The use of Pinesoap is laborous for that reason that first one has to spray the plants leaves under and  top with it with care and other parts likevicely and then let it to effect, F. ex, some 15-30 minutes and then was away if one wishes to use it most safely regarding the plant, othervicely its let to dry and washed away some times.

lauantai 16. helmikuuta 2019

Chilivuosi 2019 / Chile year 2019

Tervehdys kaikki chilien ystävät! Mahtavaa kuulla teistäkin! Oma chilivuoteni on myöhäisaluillaan ja uusien chilien kylvö alkaa tänään ja aloitin työn Vuoropäällikkönä eräässä firmassa, mistä on puhuttu että siirtyisin Toimistopäälliköksi tämän vuoden kuluessa mikäli jatkan siellä töissä. Työ ei ole opiskelualani työtehtäviä, mutta pikemminkin tehtäviä joita olen vain tehnyt. Useat chilit ennättävät vielä mainiosti mukaan satokausille, mutta rocotot eivät niin helposti mikäli kylvän vasta nyt. Tänä vuonna on minulla klassikoita ja koristechilejä enemmänkin tulossa ja joudun kylvämään uudelleen talvella ja syksyllä tuholaisiin menehtyneitä lajikkeita.Vuoteni alkoi C. baccatum 'Blondy' ja C. baccatum 'Aji Omnicolor' lajikkeiden kirvojen myrkyttämisellä luonnonmukaiseen puutarhaan soveltuvalla suojeluaineella ulkotiloissa (kuva 1). 

Kuva 1. Vasemmalla C. baccatum 'Blondy' ja oikealla C. Baccatum 'Aji Omnicolor'

Näiden lisäksi isoja kasveja on minulla vain C. baccatum 'Dedo De Moca' mutta kasvamaan laitan viikonlopun katveessa vielä lisää. Ilokseni Orianani, joka on nyt neljättä vuottaan vanha kypsyttää viimein viimesyksyn myöhäissadon viimeistä 5x hedelmää valmiiksi(kuva 2). 


Kuva 2. Oriana kypsyttää viimeisiä viimevuotisia hedelmiään
 
Lajike on herkullinen sekä ehdottomasti kasvattamisen arvoinen minisitrus.Viime chilivuosi onnistui yliodotusten ja valmistin kuivaamistani chileistä kaksi maustepurkillista hienoa jauhetta (kuva 3), josta on siemenet sihdattu pois (kuva 4). Keltainen jauhe on kokonaan C. baccatum 'Blondy':stä ja C. baccatum 'Criolla Sella':sta valmistettu ja mauksi tuli jotakin, joka on selkeästi yli keskimääräisen pöytämausteen.

Kuva 3. Omia pöytämausteita


Kuva 4. Poissihdataan siemenet

--------------------------------



Hi to all friends of chilis! It is awesome to hear about you! My chiliyear is at late beginning and the planting of new chilis begin today and I began a work as a Shift Chief in one firm, where has been spoken that I would be transferred to Office Manager during this year if I continue working there. Work is not of my own studyfield, but more likely works that I just have done. Several chilis manage still yeat splendidly to the harvest seasons, but rocotos not so easily if I sow them just now. At this year I have classics and ornamental chilis coming and I have to resow some chilis that died during autumn and winter due to pests. My year began with C. baccatum 'Blondy' and C. baccatum 'Aji Omnicolor'varieties poisoning with plant protection substance that is fit for natural garden ( kuva 1).

In addition to these, I have onely C. baccatum 'Dedo De Moca' as a large plant but I am going to plant some more to grow during this weekend. As for my joy,  Oriana ,which is now its fourth year old, is finally maturing its last autumns late harvests last 5x fruits (kuva 2).

Variety is delicious by taste and as sour as citrus and mini citrus definitely is worth of growing. Last chili year succeeded better than expected and I made from the chilis I dehydrated two spice jars of fine powder ( kuva 3) of which have seeds filtered out (kuva 4). The yellow powder is completelly made of C. baccatum 'Blondy' and C. baccatum 'Criolla Sella' and the taste begame something that is definitely over average table spice.

lauantai 22. syyskuuta 2018

C. annuum 'Catarina' vai jokin muu ? / C. annuum 'Catarina' or some else ?

Moikka! Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa kasvista joka tuottaa paraikaa satoa ja jota luulin C. annuum 'Catarina' chilikasviksi alunperin. Se on tumma lehtinen, chili kasvaa kuten puu ja sen lehden omaavat erikoisen sädehdinnän jota monet pitää frutescens genetiikan osuutena (kuva 1). Voi hyvinkin olla, en epäile ollenkaan. Yksi erikoisuus on että chilin varressa on lievästi karvoja, jonka näkee kuvassa 2. 

Kuva 1. Catarina ?
Siis, kasvatin sen siemenistä ja kyllä sen tunnusmerkit muuten täsmäsivät alussa Catarinaan, mutta sen kukinnot ovat melkoisen isot ja podit ovat ovat todella kookkaita sekä pitkulan omaisia, kun taas Catarinalla tulisi olla pienehköjä ja pitkulaisia enemmänkin. Nämä podit ovat taas pitkulaisia, kurttuisia ja ilmeisemmin eivät kuitenkaan kovin paksulihaisia. Kasvin podit kasvavat ilmeisesti hyvin kookkaiksi ja kuvassa 2  pidänkin suurinta tämän hetkisistä podeista kädessäni.
 
Kuva 2. podi / pod

Näistä merkeistä kasvi ei näytä Catarinalta minusta ja olen hankkinut toisen kasvattajan siemenet nähdäkseni että minkälaisen kasvin saan niistä kasvatettua. Voi olla että siemenet ovat menneet kasvattajalla sekaisin tai että kasvi on hybridisoitunut - toisaalta, en välitä sillä kasvi vaikuttaa ainakin hyvin mielenkiintoiselta tuttavuudelta ja minä kuulun ehdottomiin annuum ja chinense chilimiehiin vaikkakin kasvatankin monia muita lajeja ja villichilejä ja kiistämättä tämän kasvin podit saavat veden tämän miehen kielelle. Tämä chili on tuottelias kuten saattaa kuvasta 3 päätelläkin mutta podien maksimikoko rajoittaa määrää, tietenkin.


Kuva 3. hieman satoa / some of the crop


------------------


Hello! This time I meant to write about currently harvest producing and what I originally thought as C. annuum 'Catarina' chiliplant. It is dark leaved, chili grows like a tree and its leaves have special shining property which some think to be due to some frutecens genetics (kuva 1). It might well be that, I do not doubt at all. One specialty is the stem of the chili to have mildly hairs, which is to be seen in photo 2. 

So, I grew it from the seeds and its signs mathed initially to Catarina, but its flowers were pretty large and pods were really large and elongated and curv bearing, when Catarina should have elongated and smaller. These pods remind, perhaps, somewhat Jalopenos, have curves and seem not to be very thick fleshed.  The pods of the plant grow apparently to really large and at photo 2 I hold currently largest pod in my hand.

From these signs the plant doesn't look like Catarina to me and I got another growers seed to see that which kind of plant I get from them to grow. It might be that the seeds have been mixed at the grower or plant is hybridized - in another hand, I do not mind since the plant seems atleast very interesting to get to known with and I belong to the definite annuum and chinense chilimen eventhough  I grow many more species and wild chilies and it is not to be argued that this plants pods get this mans tongue wet. This chili is productive as one might figure out from the photo 3 but the maximum size of the pods, ofcourse, restricts their amount. 

C. pubescens 'Locato' satoa / C. pubescens 'Locato' harvest

Hei! Keräsin tänä vuonna ensimmäisen kerran chilifantasiani C. pubescens 'Locato':n (PI-387838) kypsää satoa. Locato on pienikokoinen rocoto johon esimerkiksi Jukka 'Fatalii' Kilpinen viittaa sanomalla että se on 'indoor rocoto' koska on saanut kyseisen rocoton tuottamaan hedelmää sisätiloissa. Se on kooltaan noin Minirocoton kokoa ja ehkä merkittävin ero Minirocotoon nähtynä on  pidentynyt hedenmänmuoto ja mahdollisesti väri. Locato on peräisin Boliviasta ja kuten kunnon kasvattaja kasvatin tämänkin lajikkeen siemestä lähtien alkuun.

Kuva 1. C. pubescens 'Locato'
Alunperin satoa oli tulossa jota kuinkin noin 30-50 rocotoa, mutta sysyiset tuulet koettelivat Locatoa ja se pudotti valtaosan satoa ja sainkin vain noin 20 rocotoa enää kasvista ja kuvassa 2 pidänkin kädessä osaa sen sadosta jonka olen juuri tuoreeltaan kerännytkin.

Kuva 2. Locato satoa / Locato harvest
 Tietää sitten tarkemmin seuraavalle vuodelle että kasvi vaatii hieman enemmän tuentaa, jos aikoo sadon saada siinä pysymään.  Kasvin hedelmät tuottavat rocoton tavoin runsaasti tummia, tässä tapauksessa pikimustia, siemeniä ja hedelmäliha on paksua. 

Kuva 3. Joitakin halkaistuja podeja / Some sliced pods
Pidän lajiketta ehkäpä maukkaimpana rocotona jota olen syönyt tähän mennessä ja lajikkeessa onkin capsaissiinin määrä vs. tulisuus vs. hedelmälihan määrä kohdallaan, sillä isoissa pubescenseissa tapaa olla järkyttävät määrät capsaissiiniä vs. hedelmäliha. Locato maistui jopa hieman erilaiselle kuin esimerkiksi isommat rocotot, joten unelmani osoittautui myös lajikkeeksi jota kasvatan perennialiseksi.
Leikkasin pensaan hetki sitten ja minulle paljastui, että vielä 2x lisää kookasta Locatoa löytyi sen lehvästön alta. Lajike ei vedä tuholaisia puoleensa, kasvaa ja kypsyy isoja lajikkeita nopeammin kypsäksi sekä on tuottava vaatimattomissakin olosuhteissa, joten ehdottomasti suosittelen tätä jopa ensimmäiseksi rocotolajikkeeksi kasvatettavaksi sen helppohoittoisuudenkin takia.

----------------------------

Hi! I collected this year the first time my chilifantacy C. pubescens 'Locato's (PI-387838) ripe harvest. Locato is a small sized rocoto to which, for example, Jukka 'Fatalii' Kilpinen refers by saying 'indoor rocoto' since he has got the rocoto to produce fruits indoors. It is about size of Minirocoto and maybe the most significant difference to Minirocoto is its elongated podshape and possibly the color of ripe pods. Locato originates to Bolivia and as a good grower I grew this from seed to beginning too.

Originally I had some 30-50 size crop of rocotos coming, but the autumnly winds tested  Locato and it dropped most of its harves and I got only about 20 rocotos from the plant and in the photo 2 I hold part of its harvest in my hand that I have just freshly collected.

One knows then to next year that the plant needs little more support, if one is bound to keep the crop in the plant. The fruits of the plant produces common to rocoto dark, in this case pitch black, seeds and the fruitflesh is thick.

I maintain that the variety is, perhaps, the most tasties rocoto that I have eaten thus far and the varietys capsaicine amount vs. heat vs. amoutn of fruitflesh is in place, since in the large rocotos there tends to be devastating amounts of capsaicines vs. fruit flesh. Locato tasted little different than f. ex. largest rocotos, so my dream turned out to be also a variety that I shall grow perennial.

I cut the bush just a moment ago and it was revealed to me that there were still 2x more of sizeable Locatos underneath its leaves. The variety doesn't draw pests, grows and matures faster than the large varieties and also is productibe even in more modest conditions, so I definitely recommend this variety as even the first rocotovariety to grow because even of its easy to care.


Piparmintun sadonkorjuuta (mentha x piperita) / Peppermint harvest (mentha x piperita)

Heippa kaikki! Taasen päivittelen tänne syksyisiä tapahtumia ja ylllätyksekseni huomasin että en ollut päivittänyt mintustani yhtään mitään. Siis, mintunkin olen toki kasvattanut siemenestä saakka itse ja olen nyt kerännyt siitä kuivumaan kaksi hyvää satoa, tässä kerron sadonkorjuusta nro. II ja näyttäisi sille että vielä III:n sato ennättää kasvaa (kuva 1).

Kuva 1. Piparminttu (Mentha x Piperita) / Peppermint (Mentha x Piperita)

  Itse olen aivan minttufani monessakin mielessä ja käytän sitä teenä, mausteena, jälkiruokaan sekä sellaisenaan vain tuoreeltaankin. Terveysvaikutuksia mintulla tiedetään olevan mm. vatsaongelmiin sekä ärtyneen suolen ongelmaan ja asiasta voi lukea vaikkapa maikkarinkin sivulta Piparminttu.  Tämä on siis paljon kahvia juovien ja stressistä sekä flunssista ja tulehduksista kärsiville yksi suuria kotikonstein helpotuksen tuojia, voin suositella lämpimästi. Siskoni ja vanhempani aina ihmettelevät terveyttäni että miksi en koskaan sairastele tai omaa flunssia - viimeksi 2014 joiduin käymään lääkärissä ja käynti oli "Huhhah ja Heijaa! Hyvät Keuhkot!" eli mitään ei  vikaa löytynyt. Sitä ennen kävin lääkärissä joskus 2009 tienoilla. Uskoakseni syitä löytyy kuntoilusta kohtuullisen terveelliseen elämäntapaan sekä juuri esimerkiksi yrteistä joita käytän. Viimevuonna (2017) kasvatin viherminttua ja siihen nähtynä on piparminttu paljon vahvempaa koska voi koostumukseltaan omata monin kertaisesti mentolia vesiminttuun tai viherminttuun nähtynä. Tänä vuonna päätin osoittaa mintulleni sitä kunnioitusta mitä puutarhurin tulee osoittaa kasveillensa: hankin yrttisakset joilla leikkasin minttusatoni (Kuva 2).

Kuva 2. yrttisakset / herb scissors
Lopuksi keräsin ja sidoin yhteen mintut ja laitoin kuivumaan perinteisesti ilmakuivauksella (kuva 3).

Kuva 3. Kuivamassa / Drying.
-----------

Hello All! Here I am updating again some of the autumnly happenings and for my suprise I noticed that I hadn't updated anything about my mint. So, the mint I have grown from the seeds also and now I have collected to dry two good harvests, here I tell about harvest no. II and I it seems that there will be harvest no III (kuva 1).

I am a mint fan myself in many minds and I use it as a tea, spice, desert and as such, fresh. The mint is known to have numerous health effects from f. ex. from stomach problems to irritable bowel syndrome and one can read about it from numerous sites. This is, hence, lots of coffee drinking and of stresses and flus and infections sufferings peoples one of the most greatest of home aids and reliefs, I can recommend warmly. My sister and parents always wonder about my health and why I do not ever get sick or have flus - last time I had to stop at 2014 to doctor and the visitation was "Yieppee and good lungs!" meaning that nothing was found. Before that I was visiting at doctor sometime 2009.

I believe that as a reasons are found from conditioning to reasonably healthy lifehabit and just about from herbs I am using. At last year (2017) I grew greenmint and peppermint is lots stronger comparing to that since it can have many times more menthol than water- or greenmint. This year I decided to show my mints that respect that respect that gardener should give to its plants: I bought herbal scissors that I used to cut my crop (kuva 2).

At the end, I collected and bounf the mints together and put them to dry traditionally with air drying (kuva 3).



keskiviikko 22. elokuuta 2018

C. baccatum 'Criolla Sella' sadottaa / C. baccatum 'Criolla Sella' is producing

Heippa vaan! Kyllähän tähän väliin sopii kertoilla chilitarhansa tapahtumia hieman lisää. Tänä vuonna otin kokeiluun C. baccatum 'Criolla Sella':n (kuva 1). Lajikkeen väitetään olevat baccatumeista lähelle C. annuu, 'De Cayennea' joten ajattelin että tämä mausteiden klassikko tulisikin laittaa kokeiluun. Sitä väitetään aikaiseksi lajikkeeksi, mutta totta puhuen ei ensimmäisen vuoden kasvi ole lähellekään aikainen vaan sadottaa ainakin minun oloissani vasta loppukesää kohden.
Kuva 1. C. baccatum 'Criolla Sella'
Syy myöhäiseen vaiheeseen voi olla kirvat, joita tänä vuonna on ollut enemmän kuin paljon ja joiden täysi torjunta luonnonmukaisin keinoin on osoittautunut täysin mahdottomaksi tehtäväksi. Ei väliä, sillä kirvoista on se hyöty että ne viettävät aikansa kukinnoissa samalla pölyttäen niitä (kuva 2),  
Kuva 2. Kirvoja kukinnossa / Aphids in the flower
mutta ainakaan näkyviä tuhoja ne eivät vaikuta kasvin tässä vaiheessa enää tekevän. Tulos on hyvä: kymmeniä ja kymmeniä podeja roikkuu lehvästön alla ( kuva 3 ja 4).

Kuva 3. pods
Nyt sitten vain odottelemaan podien kypsymistä ja sadonkorjuun aikaa joka on aikaisintaan seuraavan kuun alkutaipaleilla eikä varmaankaan tässäkään lajikkeessa kaikki podit kypsy kerralla. Ehkäpä otan Criolla Sellan talvehtimaan jos siihen tykästyn niin paljon.

Kuva 4. Pods
 *****

Hello all! I think it is proper to tell more chiligarden happenings at this place. I took into test C. baccatum 'Criolla Sella' (kuva 1). The variety is said to be of baccatums close to C. annuum 'De Cayenne' so I thought that this classic of spices should take for a test. It is claimed as early variety, but being truthful this first year plant is not even close to early but at least in my conditions produces only near end of the summer.
Reason for such a late stage might be aphids, that I've had this year more than much and of whose complete extermination with natural means has proved to be completelly impossible task. No matter, because aphids are beneficial at this stage that they spend their time mostly in flowers and same timely pollinating them ( kuva 2), but
at least they seem not to cause any visible harm to the plant at this stage. Result is good: tens and tens of pods are hanging below the leave plain ( kuva 3 and 4).
Now only to wait the ripening of the pods and harvest time which is not until earliestly at the beginning of next month and I do not believe that the varietys pods will ripe at once. Maybe I take Criolla Sella overwinter if I will like it that much.


C. baccatum 'Blondy' sadokorjuu / Harvesting C. baccatum 'Blondy'

Heippa vaan mieheen! Tässä on nyt viimein kerätty C. baccatum 'Blondy':n kypsää satoa (kuva 1) ja ei jäänyt koviksi puheiksi tuo suurehko "40-60 podia kerralla" uhkaus jonka olen tehnyt. Eipä pitäisikään, ammattimaisesti tässä pyritään menemään taikka ainakin kohtuudella, eikä suurempia vahinkoja päässyt sattumaan.
 
Kuva 1: C. baccatum 'Blondy'
Keräsin kerrallalla 45 podia. Blondy on kypsänä valkea tai kerman valkea (kuva 2) ja raakana se on vaalean vihertävä ja osan podeista keräsin ehkä hieman raakuutta omaavina, mutta kyllä kauniin kerman valkoisia podeja suurimmaksi osaksi sato oli. Kysyjille vastaan, että Blondy muistuttaa maultaan paljolti valkoista suippopaprikaa eli on melko mitään sanomaton mutta tulinen. Itse-asiassa viiltävän tulinen, kuten usein taitaa valkeat ja ruskeat lajikkeet ollakin stereotyyppisesti.
 
Kuva 2: C. baccatum 'Blondy'

Että mitäkö sitten sitten näillä voi tehdä. No, melko neutraali maku joka muituttaa valkeaa suippopaprikaa ja tulisuus on viiltävän 100 000 SHU:n tienoilla. Ensiksikin, koska pensaassa on vieläkin noin 20-30 raakiletta kypsymässä niin päätin että pistän nämä melko kookkaat, raskaat ja kohtuullisen paksuulihaiset baccatum-podit ristaan kuivumaan (kuva 3).


Kuva 3. Rista

On mahdollista, että loppukuivatan podit uunissa koska Blondyn lihan paksuus yllätti minut sekä podin raskaus ja nyt kuitenkin ovat ilmat syyssateisen kosteat.

*****

Hello to everyone! Here I have collected C. baccatum 'Blondy':s mature crop ( kuva 1) and it did not stay as tough talk that largish "40-60 pods at once" threath I have made. It should not either, I am trying to go professionally here or atleast with reasonablity and no larger accidents happened.
I collected 45 pods at once.
Blondy is white or cream white when ripe ( kuva 2) and as a raw it is pale greenish and part of the pods I collected maybe bearing some rawness but beautifully white pods was largely the crop. To those ask I answer that Blondy reminds lots of white long pepper by taste hence being pretty much non-aromical but pungent. As a matter of fact, slashingly pungent, like most of the white or brown species stereotypically are.
 
Of what one do these. Well, the pretty neutral taste that reminds long white pepper and of which pungency is slashing 100 000 SHU around. Firstly, because there are some 20-30 maturing still in the bush I decided that I will put these pretty large and reasonably thick fleshed baccatums to rista to dry ( kuva 3).
 
It is possible that I will end dry them in oven since the thickness of Blondys flesh suprised me and the heaviness of the pod and now are the weathers autumn rainy moist.


torstai 16. elokuuta 2018

C. baccatum 'Blondy' satoa / C. baccatum 'Blondy' harvest

Heippa vain taas! On kirjoitelman paikka, sillä se alkaa olla pian paikka ja hetki pikkuhiljaa kerätä talteen ensimmäiset kypsät C. baccatum 'Blondy':n podit. Blondy on niitä pullollaan (kuva 1), itse-asiassa voin rehellisesti sanoa että Blondy on suurin piirtein 1:1 sadottaja eli podi per kukka ihan vain parvekekasvina, mikäli kaikki menee pulkkaan ja oma kasvini on, kuten näkyy, kantokykynsä äärirajoilla.
 
Kuva 1: C. baccatum 'Blondy'

Blondyllä on baccatumeille varsin tavanomainen kukinto: valkoiset terälehdet joissa on keltaiset/vihreät kuvioinnit (kuva 2). Erityisesti omassa Blondyssäni on luotissa violettiä väriä 
Kuva 2. Blondyn kukinto / Flower of Blondy
 ja sitä en tiedä että onko se tavallista baccatumeille tai 100%:sti Blondy:n ominaisuus, kuten teille selvinnee arvon lukijat. Blondy saa nimensä erityisesti siitä, että lajikkeen podit ovat oleet chilimaailman harvinaisuuksia eli ne ovat kypsinä valkoisia tai kerman valkoisia ja toisinaan niitä verrataan norsunluuhun värinsä ja olemuksensa perusteella (Kuva 3). Tänä päivänähän valkoisia risteytyksiä löytyy miltei lajista kuin lajista. Lajikkeen pitäisi olla tulinen: 100 000 SHU:ta jopa eli noin miedon habaneron tulisuuden saavuttava useiden lähteiden mukaan. Omissa oloissani kasvavan kasvin suhteen epäilen suuresti tätä tulisuutta ja minusta tuntuukin, että näissä olosuhteissa ei se aivan täyttä
Kuva 3. C. baccatum 'Blondy' kypsä podi / C. baccatum 'Blondy' ripe pod.
 tulisuutta kehitä. Luotissa oleva violetti sävy epäilytti minua hieman, sillä usein tuo on baccatumeille hieman harvinaisempaa ja saattaa olla merkki risteymästä. Se, että näin saattaa olla demonstroituu osasta kypsiä podeja sillä kuten näkyy ( kuva 4) on joissakin kypsissä podeissa hentoja violetteja raitoja jotka eivät kuuluu Blondy:n väreihin. Pitäisikö silloin C. baccatum 'Blondy' x '?' kutsua, kuten yleiseksi tavaksi on muodostunut,  C. baccatum 'Blondy & Pink' hieman ironisoiden asiaa ? Minusta
Kuva 4. C. baccatum 'Blondy' possible hybrid / mahdollienn hybridi
ei missään nimessä tulisi näin tehdä. Se johtuu siitä, että kasveilla on toisinaan tapana vaihdella hieman podiensa ja satonsa olemusta ilman sen kummoisempaa syytä ja tästä esitänkin useampivuotisen ja rakastamani C. annuum 'Bolivian Rainbow' lajikkeen oudon muodonmuutoksen viime vuodelta (kuva 5), jolloin se matki habaneroja loppuvuodesta.
Kuva 5. C. annuum 'Bolivian Rainbow'
Lajike tuotti mallikkaasti podeja sekä kukintoja koko kesän, kuten arvon lukija voi arvostella kuvasta 6 sekä oli täysin terve eikä sairastanut ainakaan mitään näkyvää kasvisairautta.

Kuva 6. C. annuum 'Bolivian Rainbow'
Bolivian Rainbow:n kohtalo oli leikkuu maan tasalle. Bolivian Rainbow on lajike jota arvostan todella paljon. BR on itseasiassa ensimmäisiä lajikkeita joita minulla on koskaan ollut.  

Vielä lyhyesti Blondystä; siis makunsa ja tulisuutensa puolesta voisin sanoa että Blondy on kylläkin hyvän makuinen ja satoisa se on. Siis, varmastikin lajike joka vähäiselläkin hoidolla tuottaa valtavia satoja. Voin suositella lajiketta rehellisesti aloittelijasta osaajaan. Se on huomattava, että Blondy on todellinen valosyöppö ja sen voi asetella vasten sen sinertäviä tumman vihreitä lehtiä kohden. Esikasvatus siemenestä sopivan kokoiseksi taimeksi vaati valotehoja enemmän kuin monet muut lajikkeet. Voisin väittää, että edes C. baccatum 'Aji Amarillo' ei näin paljoa valotehoja syö. Tosin, vaatimaton, koska itse käytin Nelson Garden 30 W ES kasvivaloa joka on useimpien kasvattajien käyttämiin valaisimiin verrattuna todella, todella vähän valotehoja. Toisin sanoen, pienellä panostuksella saa kasvin tuottamaan maksimaalisesti.

-----


Hello again! It is time for a short essay, because it is slowly starting to be the time and place for harvesting first ripe C. baccatum 'Blondy's pods. Blondy is full of them (kuva 1), as a matter of fact I can honestly say that the Blondy is about 1:1 producer meaning that pod per flower just as a balcony plant if everything goes well and my own plant is, as one sees, at the outerlimits of its own carriage ability.

Blondy has pretty typical flower to baccatums: white petals that have yellow/green patterns ( kuva 2). Especially my own Blondy has little purple color on the stigma and  that I do not know if it is 100% peculiar to baccatums or a property of Blondy as will be made clear later, good readers. Blondy has its name especially from that its pods have been rarities of chiliworld in coloring having white or cream white pods when mature and sometimes they are compared to ivory by their color and form (kuva 3). Today the white hybrids are found almost in every species. Variety should be hot: 100 000 SHU meaning reaching about mild habanero heat by many sources. Regarding plant growing in my conditions I doubt much of this heat level and I somewhat feel that in these conditions the plant will not develope full heat.

The purple color in the stigma made me doubt a little, since often that is little more rare for baccatums and might be a sign of crossbreading. That, it just might be so is demonstrated by some of the ripe pods since as one can see (kuva 4) some of the ripe pods have gentle purple streaks that do not belong to Blondy's colors. Should then C. baccatum 'Blondy' x '?' be called, as has formed the general habit, C. baccatum 'Blondy & Pink' ironizing little the case ? I think that not in any case this should be done. It is due to fact that the plants have sometimes habit to change little their pods and harvest overall being without more special reason and I will present about this case a perennial and my loved C. annuum 'Bolivian Rainbow' varietys strange shapeshift from last year (kuva 5) when it mimiced habaneros at end of the year.

Variety produced model fashionly pods and flowers whole summer, like most dear reader can judge from the photo 6 (kuva 6) also it was in complete health and did not have any sickness that I could catch. Bolivian Rainbows fate was cutting to the ground. Bolivian Rainbow is a variety that I valuate very much. BR was as a matter of fact my first varieties that I have ever had.

Little more about Blondy; by its taste and heat I could say that Blondy is good tasting and it is well producing. Surely a variety that with even only little care will produce enourmous harvest. I can recommend the variety honestly from beginner to sound professional. It has to be take noted that Blondy is a real light eater. Growing it from seed to suitable seedling takes lightpower more than many other varieties and this can be contrasted to its bluish green leaves. I could claim that even C. baccatum 'Aji Amarillo' does not eat this much light power. Althought, modest, since I used Nelson Garden 30W ES Plantlight that is a very, very little power when compared to most other growers used light. Saying it othervicely, with a little care the plant can be made to produce maximally.






fefdfdfd

keskiviikko 15. elokuuta 2018

Härkäpapu 'Threefold White' / Horsebean 'Threefold White'

Heippa! Elikkä, kokeeni härkäpavun kasvattamisesta ruukussa eteni vähintäänkin kohtuudella ja tuli sadonkorjuu vastaan. Se, mitä papujen määristä paloissa sanotaan täyttyi ja satoa sain jonkin verran vaikka jos tuholaiset eivät olisi olleet näin aktiivisia tänävuonna, niin olisin saanut helposti enemmän.
Lajike härkäpavuista (vicia faba) mitä kasvatin oli 'Threefold White' kertoen jotakin pavun kerroksellisuuden väreitä: vaaleaa,vaaleaa ja vaaleaa.  Threefold White kasvaa kauniiksi ja tukevarunkoiseksi yksihaaraiseksi kasviksi ( kuva 1).  Se kukkii lukemattomilla kukinnoilla, jotka tuoksuvat pitkänkin matkan päähän imelälle ja houkuttelevalle. Ideaaliolosuhteissa se tuottaa kymmenen tai enemmän papua per yksi varsi.
Kuva 1: Vicia faba 'Threefold White'
 Omassa puutarhassani oli tuholaissota käynnissä mm. Papukirvojen (Aphis fabae) kanssa. Kirvat suosivat ja erikoistuvat usein tiettyihin kasvilajeihin ja Papukirvat erottaa vastaavasti kirsikkakirvoista (Myzus cerasi) tai koivukirvoista (Euceraphis betulae) tai koisokirvoista (Aulacorthum solani ) ulkonäön ( väritys, kuviointi mm. ) ja puhtaasti muodon erilaisuuden perusteella. Papukirvat viihtyvät papumaisissa kasvissa, ovat melko kookkaita mustia kilveltään. 
Tästä huolimatta sain talteen kaksi kourallista papuja ruokailtavaksi (kuva 2) ja keitinkin nämä välittömästi 30 min ajan vedessä.
Kuva 2: Vicia faba 'Threefold White'
Threefold White on hyvin miedon makuinen papu ja helposti muussiintuva, joten mielestäni tätä lajiketta voisi käyttää papurokassa paljon helpommin kuin esimerkiksi padoissa kuten Chili Con Carne. Tosin, miedon arominsa takia se sopii paremmin ehkäpä muidenkin mausteiden tai lajikkeiden kanssa yhdessä käytettäväksi.

-----

Hello! So, my experiment about growing horsebean in pot got ahead at minimum feasibly and then     was time for harvest. That, what is said about the amount of beans in pods got fulfilled and I got         some harvest eventhough if there would have been less pests this  year then I would have certainly more.  The variety which I grew from horsebeans (vicia faba) was 'Threefold white' telling something about the colors of the layers of the bean: pale, pale and pale. Threefold White grows beautiful and sturdy trunked one branched plant ( kuva 1). It flowers with numerous flowers of which scent spreads even long distances sweetly and luring. In ideal conditions it produces ten or more pods per trunk.

In my own garden was pest war going on with f. ex. Bean aphids (Aphis fabae). Aphids tend to favor and specialize into certain plant species and bean aphids one can identify from f. ex. cherry aphids ( Myzus cerasi) or birch aphids (Aulacorthum solani) by their looks ( coloring, patterning etc. ) and solely because of different forms. The bean aphids enjoy beanlike plants, are pretty large and black by their shield. Regardless of this, I got two handfull of beans to eat ( kuva 2) and I boiled these immediately for 30 min. in water.

Threefold White is pretty mild tasting bean and easily getting mashed so I think that this variety could be used in bean mash more easily than f. ex. in pots like Chili Con Carne. Although, because of mild aroma it suits more better maybe with other spices or varieties of horsebeans.

Avomaankurkku 'Rhensk Druv' / Cucumber 'Rhensk Druv'

Heippa vaan kaikille puutarhureille ja botanisteille! Kirjoitan tässä päivitystä avomaankurkusta (cucumis sativus) lajikkeeltaan 'Rhensk Druv' mitä olen tänä kesänä tarhannut (kuva 1) sekä sen sadottamisesta. Voin kertoa että löysin kertaheitolla lajikkeen mitä saatan viljellä tulevina vuosinakin. Siis, lajikkeen kurkut kasvavat tyypillisesti 5-15 cm jolloin ne poimitaan.
Kuva 1. Cucumis sativus 'Rhensk Druv'

Lajike on myös valtavan kaunista katseltavaa sillä se kiipeää ja rönsyilee liaanin tavoin jos sillä on vain tilaa kasvaa ja avaa lukemattomia suurehkoja keltaisia hyvän  tuoksuisia kukintoja, jotka vetävät puoleensa erityisesti mehiläisiä ja kimalaisia (kuva 2) sekä tuholaisista jonkin verran ilmeisesti 
Kuva 2. Pölyttäjiä avomaankurkussa / Pollinators in cucumber

gammayökkösiä, ylipäätänsä siis yökkösiä, joidenka tuottama haitta on silloin tällöin syömäjälkiä omaavat lehdet. No, itse en moisesta paljoa kaunaa pidä, itse satohan ei tästä vahingoitu ja itse rakastan ja harrastan hyönteisten valokuvaamista. Tietenkin, jos tuholaisia ja niiden toukkia olisi enemmän niin tuho olisi tietenkin paljon laajempaa ja siihen olisi puututtava. Ensimmäinen 'kypsä' kurkku on valokuvattuna kuvassa 3. Kuten näkyy se on todella kookas ja oli myöskin hyvin painava kappale, mallikkaan näköinen ja maku ihastutti minut täysin. Nyt pensaassa on noin 10 kasvavaa kurkkua lisää.
Kuva 3. Kypsä 'Rhensk Druv' / Ripe 'Rhensk druv'
 En käyttänyt lajiketta suolakurkuiksi enkä myöskään maustekurkuksi pikletöinyt (etikoinut), vaan otin suoraan käyttöön tuokapöytään. Kurkun piikit tai karvat saa pois kevyesti harjaamalla pehmeällä harjalla tai kädellä. Pensaassa on tulossa vieläkin useita kurkkuja. Syy siihen miksi sanon 'kypsä' asiayhteydessä on se että kurkkua voi useimmiten käyttää melko alkuvaiheista saakka, kunhan on saanut vähän kokoa ja jos olisin odottanut vielä hetken niin koko olisi varmaankin vielä hieman kasvanut. Lajike on nopeakasvuinen, kaunis ja helppohoitoinen joten voin suositella sitä vasta-alkajillekin ja niille jotka haluavat hyvän ja satoisan kurkun. Lajike kasvaa minulla ruukussa parvekkeelle Helsingin ydinkeskustassa, kasvatin sen siemenestä ja taimet joita olen muille antanut ovat tuottaneet hyvää satoa talojen pihoillakin joten voisin sanoa että lajike on varsin vaatimaton kasvuolosuhteiden suhteen.


-----



Hello to every gardener and botanist there! I write this update about cucumber (cucumis sativus) variety 'Rhensk Druv' which I have this summer grown ( kuva 1) and about making it produce. I can tell that I found at once the variety which I might be cultivating at the years to come. So, the varietys cucumbers grow to typically 5-15 cm  and this is when they are picked.
Variety is also enourmously beautiful to watch since it climbs and branches like a liana if only it has enought space to grow and opens numerous large yellow good scenting flowers that draw especially bees and bumblebees ( kuva 2) towards and from the pests somewhat, it seems, Silver Y or generally owletmoths of whose caused
damage is just now and then caused eating tracks in leaves. Well, I do not hold much of grudge since the harvest itself doesn't get damage from that and I love photoshooting insects. Of course, if there would be more of the pests and their larvae then the damage would be more large and one would have interfere. The first 'ripe' cucumber is photographed in kuva 3. As you see, it was really large and was also heavy piece, model looking and taste enruptured me completelly. Now there is about 10 more cucumbers growing in the bush.

I did not use the variety as a salten cucumber ( which is prepared throught lactatic acid brewing ) or as a pickle ( throught vinegar) but took it directly to the foodtable. The spikes or hairs of cucumber one can remove easily by combing gently with soft brush or with hand. The bush has several cucumbers growing. The reason why I say 'ripe' in connection to the topic is due to the fact that cucumbers can be used from early maturity stages and if I would have waited for a moment still the cucumber would surely have grown still more. Variety is fast growing, beautiful and easy to care so I can recommend it from beginnger to those just want a good and productive cucumber. Variety grows, in my case, in a pot at balcony of nuclear centrum of Helsinki, I grew it from seed and the seedlings that I have given to others have produced good harvest at the lands of houses so I could say that the variety is pretty modest about its growing conditions.




7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...