maanantai 28. elokuuta 2017

C. Annuum var. "Lombardo" sadonkorjuu / C. Annuum var. "Lombardo" harvest

Heippa kaikki! Se on C. Annuum var. "Lombardo" sadonkorjuun aika. Keräsin pensaasta sadon, jonka kasvuaika on ollut noin 11 kuutautta siitä hetkestä, kun asetin siemenet multaan: 29.09.2016 - 28.08.2017. Kasvuaika voi vaikuttaa pitkältä, mutta on otettava huomioon että esikasvatin talven yli ja talvella saatavan valon määrä on heikonlainen. Vielä paremmin on otettava huomioon, että onnettomuuden takia lajikkeen paljon kookkaammat taimet menehtyivät. Joka tapauksessa, onnistunut kasvatus ja onnistunut sadotus - chiliharrastajan onnen aiheita ja ylpeyden aiheita. Kaikkiaan keräsin noin 30 kpl podeja, joista pisin oli noin 20 cm pitkä. Siemeniä keräsin talteen vain joitakin kymmeniä. Laitoin sadon välittömästi pikletiksi, johon se mielestäni on tuoreeltaan syömisen lisäksi parasta. Lombardo on miltei tuleton ja kohtuullisen makea sekä rapsakka chililajike. Se on tyypillinen kebabin välistä tai kaupan "pepperoni" säiliöstä löytyvä chili. Lajikkeen sadotin ulkona, jossa se on ollut koko kesän. Se on melko vaatimaton valon tarpeensa suhteen.

C. Annuum var. "Lombardo" satoa.
C. Annuum var. "Lombardo" harvest.
 
Lombardo Pickletti / Lombardo Picklet

sunnuntai 27. elokuuta 2017

C. Chinense var. "7Pot" sadottaa / C. Chinense var. "7Pot" produces

C. Chinense var. "7Pot" sadottaa. Kasvi olisi varmastikin sadottanut paljon aiemminkin, mutta se kärsi ilmeisesti Mosaiikkikasviviiruksen tai jonkin muun vastaavan sairauden josta se sitten elpyi kesän kuluessa. Se pudotti pois miltei kaikki lehtensä, mutta ryhtyi uusien lehtien kasvatukseen sekä uusien nuppujen kasvatukseen. Nyt se sitten aloitti myöskin sadotuksen, elikkä en jää vaille 7Pot satoakaan tänä vuonna. Eikä vain sadotuksen, vaan sen kukinnoista hyvin suuri osa näyttää hedelmöityneen. 7Pot on yksi halutuimpia lajikkeita voimakkuutensa ja makunsa takia Jos oikein muistan, on lajike peräisin Trinidadilta. Lajikkeen yhden podin on sanottu riittäneen maustamaan 7 miehen annoksen padallisen ja nimi 7Pot eli "7 pataa" on peräisin tästä legendasta. Ei mikään mahdottomuus, sillä 7Pot on ollut kerran maailman voimakkaimman chilin maineessa ja muistaakseni on siitä mitattu ainakin 1 000 000 SHU:n vahvuuksia.

Raakileita näkyvillä. 7Pot on satoisa
Some Raw pods. 7Pot is large producing.

C. Chinense var. "7Pot" sairaudesta toivuttuaan
C. Chinense var. "7Pot" after recovering from the disease
 

C. Chinense var. "Scotch Bonnet Red" sadottaa / C. Chinense var. "Scotch Bonnet Red" is producing

C. Chinense var. "Scotch Bonnet Red" aloitti viimein sadotuksen. Ei yhtään liian aikaisin, sillä nyt on myöhäissatokausi. Lämpötila ulkona alkaa pikkuhiljaa viilentyä, vaikka helteitä vielä riitääkin tai ainakin 20 C asteen päivälämpöjä. Yölämmöt laskevat kuitenkin jo 5-7 C asteeseen täällä Helsingissä parhaimmillaan. On ollut keskustelua siitä, että voiko lajikkeita pitää enää ulkona. Vastaan, että toki voi, mutta hallaharson käyttö on suotavaa. Itse en vielä käytä harsoa ja chilit ovat ulkosalla. Vasta syyskuun lopulla otan chilit sisään loppukypsytystä varten tai, jos kelit menevät aivan surkeiksi niin sitten voin ehkäpä aikaistaa sisällä loppukypsytystä osalle lajikkeista. Scotch Bonnet Red on habaneron sukulainen, erona on oikeastaan pintamuoto joka on hieman kurttuisempi. Makukin voi hieman vaihdella. Yleensä väitetään, että Scotch Bonnet on poltteeltaan hieman maltillisempi. Niinpä on Scotch Bonnet Red eli punainen myöskin. Maku on se tunnettu perus chinensen maku. Lajike on ollut helppokasvatteinen, mutta hyvin hyvin hidas verrattuna muihin lajikkeisiin.

Raakile näkyvissä / One can see Raw pod
 

C. Chinense var. "Scotch Bonnet Red"
 
 

C Chinense var. "Pili-Pili" #2 sadottaa / C. Chinense var. "Pili-Pili" #2 is producing

Ajattelin lisätä kerralla jälleen muutaman päivityksen tähän blogiin, sillä tässä on ollut viikon sisällä monta yllätystä matkassa. Ensimmäisenä aloitan sellaisen lajikkeen #2 pensaan tuotannon alusta, josta olen jo aiemmin jotakin kertonut. Kaikki chilini, joista kerron olen kasvattanut ab initio elikkä alusta siemenestä saakka. Elikkä, C. Chinense var. "Pili-Pili" #2 pensas aloitti vielä habaneron tuotannon. Pili-Pili on peräisin Afrikasta ja se on habanero. Se on hieman miedompi kuin noin yleensä habanero, joka on klassisella asteikolla 10/10. Pili-Pili #1 pensas tuottaa podeja ja se alkaa ulkotiloissa olla tämän satokauden loppupäässä sillä sen podit alkavat pikkuhiljaa punertaa.  Pili-Pili on yleensä noin 9/10 luokkaa oleva tulisuudeltaan. Täytyy muistaa, että tuo klassinen asteikko alkaa 1-10 ja perustuu perustuu perus paprikan vahvuuteen. Klassisella asteikolla esim. Naga Morich olisi kai 10++ tms., osoittaen sen menevän habaneron vahvuuden yli. Habaneron vahvuus olis klassisen asteikon yläpää. Itse käytän sekä SHU eli Scoville Heat Unitia ja asteikkoa 1-10. Kummatkin ovat oikein hyviä mittareita mutta SHU on kyllä hieman vaikeasti käsitettävä, sillä menetelmässä näytettä laimennetaan niin monta kertaa kunnes tulisuus ei enää maistu ja SHU määrätään suhteessa tähän.

Pili-Pili habaneron raakileet
Pili-Pili habanero raw pods
 

C. Chinense var. "Pili-Pili" #2
 

lauantai 19. elokuuta 2017

C. Chinense "Caribbean Red" #2 sadottaa. / #2 is producing.

Lyhyt lisäpäivitys. Lähinnä ilmoituksen omaisesti kuuluminen. Nimittäin, C. Chinense "Caribbean Red" #2 pensas sadottaa. #1:ssä on noin 30-40 habaneroa tulossa ja #2 tuli viimein sadottamaan. Todennäköisesti sekin sadottaa valtavan määrän, aivan kuten #1 pensaskin. Caribbean Red on hyvin tulinen, joidenkin lähteiden mukaan supertulinen. Maultaan Caribbean Red on hyvin mausteinen ja todellakin piristävä kokemus chinensejen makumaailmassa sekä tyystin erilainen kokemus kuin perus habanero.

C. Chinense "Caribbean Red" #2

Raakile / Raw pod

C. Annuum var. "De Cayenne" podeja I / pods I

C. Annuum var. "De Cayenne" on kasvattanut todella runsaasti pitkulaisia, ohuita ja tumman vihreitä podeja jollaisia tulisikin Cayennen podien raakileena ollakin ja suurin piirtein muodoltaan kypsänäkin. Cayenne on tietenkin tuo kaupan maustehyllyltäkin tuttu mauste ja tällä kertaa pääsen maistamaan itsekasvattamaani ja vertaamaan sitä siihen, mitä esimerkiksi Meiran valmistama saa käsiinsä. Nyt, kun olen itsekin perehtynyt hieman enemmän tähän aiheeseen, niin voin sanoa että on niin että usein Cayennena esitellään Cayenne tyyppisiä pippureita ja rouheita, jopa Lombardoa. Lombardo nyt ei kuitenkaan ole Cayenne edes tulisuudeltaan eikä maultaan. Ruukku, jossa kasvatan Cayennea, riittää oikein hyvin kohtuulliseen satoon ja nyt siinä on ainakin 30 -40 raakiletta. En tiedä että tuleeko enempää tänä vuonna ja eiköhän tuokin määrä ole aika hyvin, kun ottaa huomioon kaikki muutkin chilini joissa on samoja määriä. Tarkoitushan ei ole että mausteita kertyisi niin paljon, että vain sitä olisi maustehyllyillä tai jääkaapissa/pakastimessa tai että jäisi käyttämättä. Kun sitä kasvattaa paljonkin chiliä, niin sitä väkisinkin kertyy tosin. Niinpä tänäkin vuonna on käymässä. Pääsen tutustumaan toisaalta lajikkeisiin joita en tunne entuudestaan että toisaalta lajikkeisiin joita kasvatan seuraavanakin vuonna. Sitä on harrastelu minulle, ei sitä että antaa vaan kasvaa kaiken mahdollisen, mieluummin lopulta vain joitakin chilejä joista aidosti nauttii. Tämä ei ole minulle pätemistä, vaikka pätemistä seuraa välttämättä onnistumisesta.

C. Annuum var. "De Cayenne"
 
Raakileita / Raw pods
 

C. Annuum var. "Bolivian Rainbow" podittaa / is producing

C. Annuum var. "Bolivian Rainbow" on siirtynyt tuottamaan podeja. Siinä on nyt muutamia, kohtuullisen kookkaita purppuranpunaisia raakileita ja kymmeniä purppuranpunaisia kukintoja. Pensas on todellakin mahtava näky! Kuvista näkyy tämän hetkinen tilanne. Bolivian Rainbow on nyt noin kolmatta vuottaan vanha. Leikkasin sitä varsin radikaalilla kädellä 2016 syksyllä ja ilmeisesti moinen leikkaus teki sille hyvää sillä nyt se kukoistaa, on kompakti ja niin täynnä kukintoja ja tummia koristeellisia lehtiä kuin voi vain kuvitella. Leikkaaminen ja mullanvaihto ovat tietenkin niitä operaatioita joilla chilejä tai kasveja ylipäätänsäkin puutarhassa pidetään elinvoimaisina ja satoatuottavina. Nyt on edessä ruukun vaihto, sillä huokoinen ruukku vaikuttaa hajoavan osiinsa. Nimi "Sateenkaari" tulee sen podien värien vaihtelusta kypsyessään. Kypsyysasteiden mukaisen värien vaihtelun voi nähdä blogin taustakuvasta vasemmalta oikealle kypsyyden mukaan.

C. Annuum var. "Bolivian Rainbow"

Raakile ja sen ensimmäinen väri
 Raw pod and its first color

perjantai 18. elokuuta 2017

C. Baccatum var. "Lemon Drop" sadonkorjuu I / Harvest I

Viimein on aika C. Baccatum var. "Lemon Drop":n sadonkorjuulle. Tosin, pensaassa on nyt vain 10 kpl kypsää chiliä ja noin 40 kpl raakaa chiliä. Päätin, että kuivaan Lemon Drop:n perinteiseen tapaan ristana eli ilmakuivaamalla lankaan punottuna ja roikuttamalla. Suurin kuivattavaista podeista on tällä hetkellä, kuten kuvista näkee, noin 70 mm eli 7 cm:n luokkaa. Koko on aika hyvää, kun ottaa huomioon että keskimäärin koon arvellaan vaihtelevan väliltä 30-80 mm. Kaikki näistä podeista ovat suurin piirtein vähintään tuon 50 mm eli enemmän kuin noin keskimääräinen odotettu podin pituus. Lemon Drop on siis Perulainen ja paikallisella kielellä nimeltään "Kellu Uchu". Se on sitruschili, jonka kukinnot tuoksuvat sitruunalle ja sen podeista voi selkeästi maistaa sitruksen. Baccatumeista monet ovat yllättäviä kukinnoiltaan, sillä esimerkiksi Narangan kukinto tuoksuu Limetille! Sadon tuotanto on vähintään se mitä odotin. Vielä on katsastamatta pensas #2, mutta se on vielä pieni verrattuna Lemon Drop #1:een. Lemon Drop on ollut kohtuu helppo kasvatti, mutta hyvin paljon tilaa vaativa sellainen ja se on vaatinut tilavan ruukun sekä runsaasti vettä. Runsas veden vaade onkin, mielestäni, baccatumeita luonnehtiva tekijä sadotuksen aikana. Muuten Baccatum on vaatimaton: se viihtyy kunhan on valoa ja lämpöä riittävästi. Tässä tapauksessa ikkunalaudalla sisätiloissa. Voin suositella lämpimästi jokaiselle kasvatettavaksi.

Podeja. / Pods.

Ristra

torstai 17. elokuuta 2017

C. Chinense "Naga Morich" podit kypsyvät / pods mature

C. Chinense "Naga Morich" podit kypsyvät vihdoin ja viimein. Tämä lajike on kypsytellyt podejaan varmaankin vähintään yli kuukauden, jollei toista kuukautta. Podit ovat kuin raudan punaisen hehkuisia hiilihankoja tällä hetkellä. Naga Morichin podin tulisuutta on verrattu, että se on melkein kuin "käärmeen myrkky". Tosin, hetkonen, eipä liian nopeasti tätä sanota! Nimittäin, nyt kaksi kappaletta podia omaa väriä. Hyvä niinkin, sillä Naga ei pidä paljoa Suomen kesästä ja se onkin saanut syksyn värejä lehtiinsä. Jos olisin kasvattanut Strain I tai Strain II:sta Naga Morichista, niin ne olisivat kookkaita ja punaisia podeja jo nyt, sillä Strainit ovat vaalean vihreitä podeiltaan verrattuna Naga Morichin tummaan, miltei mustaan, ja paljon aikaa ja valoa vaativaan podiin verrattuna. Tosin, Strain I ja Strain II ei ole Naga Morich, vaan korkeintaan sen hybridi ja jaloste. Podeista on tulossa, näemmä, sellaisia 20-40 mm kokoluokkaa maksimissaan ja maksimissaan noin 30 mm paksuisia. Ei huono kasvatus tulos ollenkaan, kun ottaa olosuhteet huomioon. Aito Naga Morich on paitsi ylpeyden aihe kasvattajalle, niin myös todella työläs prosessi ja siksi ansaitseekin erikoisaseman chilien joukossa mitä en mielelläni vaihda paremmin tuottaviin Straineihin.. Naga täyttää pian 1 vuoden, en tiedä että kestääkö se Suomen syksyä ja jos ei, niin mielelläni kasvatan uuden aidon Nagan ja paljon mieluummin kuin Strainin. Nagassa on jopa 50-60 podia, en ole laskenut lopullista määrää.

C. Chinense "Naga Morich" podi kypsyy
C. Chinense "Naga Morich" pod is maturing

C. Chinense "Naga Morich"

C. Chinense var. "Trinidad Scorpion Red" podit kasvavat / pods grow

C. Chinense var. "Trinidad Scorpion Red" on eräs, mielestäni, parhaista maustekastikkeiden habaneroista mitä voi käyttää mutta se on samalla myöskin kirkuvan tulinen. Ei niin tulinen kuin "Butch T" tai "Moruga" lajike Trinidad Scorpion Red:stä, mutta kurkkua viiltävän tulinen. Nimi tuleekin siitä, että se on kuin olisi saanut Skorpionin hännän piston. Sen podit ovat raakana vaalean vihreät ja kasvavat joutuisasti verrattuna useimpiin tumman vihreisiin sukulaisiinsa, mutta on silti selkeästi hitaampi kuin paljon miedommat habanerot. Sen podit ovat pelottavan kurttuisia sekä lajike on melkoisen satoisa ja pensas on melkoisen kookas. Tämä on #1 pensas, minulla on toinen sen vieressä mutta joka ei ole vielä kokonsa puolesta valmis podittamaan. Näillä näkymin saan kohtuudella myös habaneroakin.

C. Chinense "Trinidad Scropion Red" raakileita
C. Chinense "Trinidad Scropion Red" raw pods.
 

C. Chinense "Trinidad Scropion Red"

C. Chinense "Pili-Pili" podit kasvavat / pods grow

Mainitsin aiemmin Yellow Habaneron yhteydessä  muutamia muita lajikkeita verrokiksi ja nyt laitan lyhyesti kuvailun niistä. C. Chinense "Pili-Pili":n podit kasvavat. Tämä lajike on afrikkalainen ja hieman miedompi kuin perinteinen habanero. Toisaalta, kompensoimaan sitä, on minulla myöskin C. Chinense "Safi", joka on Scotch Bonnet haarauma ja voi saavuttaa melkoisen voimakkaan tulet vs. tavallinen "habaneron" sukulainen tai Chinense. Habanerot ovat Pili-Pilillä vaalean vihreitä ja kauniin muotoisia sekä kasvavat kohtuullista vauhtia. Pensas on nyt kokoluokkaa 140-150 cm korkeutta ja suurimmat habanerot noin kahden sormen mittaisia.

C. Chinense "Pili-Pili" habanero

C. Chinense "Pili-Pili"

C. Chinense "Yellow Habanero" podittaa / is producing

C. Chinense "Yellow Habanero" podittaa. Tämä Yellow Habanero - lajike on vaalealihainen ja melkoisen nopeasti kasvava. Se on kylläkin hidas siirtymään satokaudelle, mutta kuvassa näkyvä kolmen habaneron rypäs on kasvanut käytännössä 1-2 viikossa tuon kokoisiksi joten voin hyvällä omatunnolla sanoa sen olevan todellakin nopeimpia lajikkeita habaneroista, joita minulla on, kasvamaan kokoa.. Lajike on hyvin perusmaun ja perusmausteisuuden omaava, tulinen ja tukeva varsinen komea pensas, mutta ei kasva kovinkaan tuuheaksi. Sanoisin, että habaneroistani on tämä lajike C. Chinense "Pili-Pili":n kanssa varmastikin nopeimpia kasvamaan. Voin suositella lämpimästi jokaiselle kasvattajalle, sillä kasvi on ollut melko vaivaton kasvatettava eikä myöskään ole pahemmin vetänyt tuholaisia puoleensa, vaikkakin paljon enemmän saalistajia kuten petopunkkeja.

C. Chinense "Yellow Habanero"
 

C. Chinense "Yellow Habanero" raakileita
C. Chinense "Yellow Habanero" raw pods

C. Chinense var. "Orange Habanero/Sudden Death" podittaa / is producing

C. Chinense var. "Orange Habanero / Sudden Death" on podittanut jo hyvän aikaa. Sen habanerot kasvavat kokoa hitaasti, mutta varmasti. En kuitenkaan tiedä, että kuinka kookkaiksi ne kasvavat, sillä minun oloissani ei edes ulkona välttämättä riitä valo niiden koon kasvamiseen kookkaiksi. Mistäkö tiedän sen ? No, Orange Habanero on melko tulinen ja tumman vihreät podit omaava kasvaessaan. Yleensä siitä voi tehdä sen johtopäätelmän, että ilman kohtuullista kuumuutta ja auringonvaloa ei habanero kasva kummoiseksi. Sama tilanne on nyt minulla C. Chinense "Naga Morich":lla joka on ilmeisesti lopettanut koon kasvun osittain ja on alkanut muuttamaan punaisiksi noin 30- 40 mm podejaan tumman vihreistä, jotka ovat kasvaneet pienen ikuisuuden. Hyvänä verrokkina esim. C. Chinense "Caribbean Red" joka on vaalealihainen mutta tulinen tai C. Chinense "Trinidad Scorpion" joka on vaalea lihainen ja melko nopeasti kookkaaksi kasvava jopa minun olosuhteissani kuten myöskin "Yellow Habanero". Orange Habanero on eräiden väitteiden mukaan se "alkuperäinen" habanero ja oranssi väriltään sekä aito sudden death. Joka tapauksessa, ohessa kuvia, päätelkää itse.

C. Chinense var. "Orange Habanero / Sudden Death" raakileita
C. Chinense var. "Orange Habanero / Sudden Death" raw pods
 
C. Chinense var. "Orange Habanero / Sudden Death"
 

C. Baccatum var. "Aji Benito" podittaa / is producing

C. Baccatum var. "Aji Benito" on alkanut podittamaan. Siinä on muutama raakile ja ilmeisesti useampi raakileeksi muuttunut hedelmöitynyt kukinto. Aji Benitoa kehutaan sen maun takia ja sopivaksi kasvatiksi jopa kokemattomalle. Niin tai näin, Aji Benito on minulle uusi lajike ja laitoin senkin kasvamaan tämän vuoden 2017 keväällä. Se on isolehtinen ja melko tukeva runkoinen baccatum lajike ja sen valko-keltaiset kukinnot ovat poikkeuksellisen kookkaat. Se on ollut kohtuullisen helppo kasvatti: esikasvatusvaiheen jälkeen multasin sen uuteen ruukkuun ja pistin ulos kasvamaan. Sen jälkeen ainoastaan säännöllinen kastelu on ollut tarvittava toimenpide eivätkä myrskyt ole, kiitos tukikepin, riepotelleet sitä mitenkään. Kuviin olenkin laittanut kuvan kasvista sekä lähikuvan raakileesta.

C. Baccatum var. "Aji Benito"
 
C. Baccatum var. "Aji Benito" raakile.
C. Baccatum var. "Aji Benito" raw pod.
 

C. Pubescens "Orange Canario" rocoto kukkii / rocoto flowers

Lisää matkan aikana tapahtunutta ja mitä huomasin saapuessani kotiin, nimittäin C. Pubescens "Orange Canario" rocoto on alkanut kukkia. Tämä järjestys on hyvä, sillä ensin Pubescenset ja sitten muut kuulumiset :)  Sillä on kauniit ja hyvin eriänävät Rocoton kukinnot. Tämän lajikkeen siemenistä kiitoksia Noona Rädylle. Lajikkeen kukinnot eroavat esim. Manzano Red rocoton kukinnoista keltaisista kuultavista täplistä kukinnon pohjalla. Canario on eräiden lähteiden mukaan vaikeasti kasvatettavan maineessa, mutta mielestäni Manzano Red, joka siis nyt podittaa, on ollut paljon haasteellisempi ja ehdottomasti Turbo Pube on varsinkin taimivaiheessa vaikeampi. Orange Locoto puolestaan on hitaampi kuin Canario ja Turbo Pube.  Ohessa kuvia Orange Canariostani tällä hetkellä.

C. Pubescens "Orange Canario" rocoton kukkia
C. Pubescens "Orange Canario" rocotos flowers

C. Pubescens "Orange Canario" rocoto

C. Pubescens var. "Manzano Red" podittaa / is producing.

Heippa! Palasin juuri noin viikon matkalta maalle, joten en ole voinut päivittää tätä blogia. Nyt on runsaasti kirjoitelmia kirjoitettavaksi. Oli sadonkorjuu aika, mutta olipa sato myöhässä, lähinnä raakileita ja aika meni raivatessa ryteiköksi muuttunutta pensaistoa ja sahatessa puukäsisahalla miehen käden paksuisia puita niiden seasta. Sitten alkaa yliopistokausi jälleen. Pitäisi valmistua, omaan miltei 500 op ja pitkän sivuaineen 122 op kemia lisäksi useamman muunkin, merkintöjä on yhteensä 4:stä aineesta yliopistolla ja kaikki luonnontieteitä. Motivaatio on vähissä, eikä syyttä - Suomen tilanne töiden suhteen ja tosiasia, että valtaosa korkeakoulutetuista päätyy hanttihommiin - VIVA PROFESSORES, BON VIVANT!. C. Pubescens var. "Manzano Red" on sitten viimein satokaudella. Siinä on ehkäpä jopa 10 raakiletta parhaimmillaan, jollaisia olen laittanut kuvaan, ja ehkäpä 30-40 kukkaa. Tämä tarkoittaa, että "chilien korkeakoulu on käyty".  Lajikkeeseen tutustuin alun perin ostamalla kaupasta muutaman kypsän ison rocoton. Se oli ensimmäinen kosketukseni tähän unelmieni lajikkeeseen, josta olin voinut vain lukea aiemmin ja lopulta Jukka Fataliin kirjan kuvaukset saivat minut hankkimaan pussillisen tuoreita podeja, jotka suurin piirtein söin välittömästi. Podeista sitten keräsin mustanpuhuvat siemenet ja laitoin 2016 vuoden lopulla tulemaan. Rocoto kasvoi aluksi hitaasti ja otti kuin ottikin kasvupyrähdyksiä vasta kevään 2017 lopulla. Se on ollut helppo kasvatti ja toisin kuin chilit usein, se nauttii varjoisasta paikasta kasvamisessa ja viileydestä. Tuholaisia se ei ole kerännyt, mutta vettä se juo kuin kameli. Siis, tämä oli tulosta myrskyistä jotka riehuivat stadissa sillä välin kun olin matkalla Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajamailla noin 450 km päässä Helsingistä.

C. Pubescens var. "Manzano Red" rocoto on lumoava näky.
C. Pubescens var. "Manzano Red" rocoto is enrupturing sight.
 
C. Pubescens "Manzano Red" raakile.
C. Pubescens "Manzano Red" raw pod.

keskiviikko 2. elokuuta 2017

C. Baccatum "Lemon Drop" kypsyviä podeja / C. Baccatum "Lemon Drop" maturig pods

C. Baccatum "Lemon Drop":n ensimmäinen podi kypsyy viimein. Lajikkeen podien tulisi kypsyä kirkkaan keltaisiksi josta myös nimi "Lemon Drop" osittain kaiketi tulee eikä vain chilin kukinnon tuoksusta ja joidenkin väitteiden mukaan podin lihasta. Lemon Drop kuuluu sitrus-chileihin. Se on keskitulinen ja herkullinen Baccatum lajike ja varmastikin harrastajien keskuudessa yksi eniten mainetta niittänyt lajike. Lajikkeen nimi on perulaisittain "Kellu Uchu". Pensaassa on nyt väliltä 40 - 50 podia, joten voisin väittää sen olevan tuottelias, siihen vielä tulee lisää tämän syksyn aikana, näin uumoilen. Lemon Dropeja on minulla kaksi, mutta toinen niistä on paljon pienempi. Tuo toinen Lemon Drop sadottanee tällä kaudella myös melkoisen hyvin, se on haarautuneempi kuin kuin tämä mistä nyt puhun. Valitsin jälleen kaksi kuvaa kypsyvästä podista, jossa toisessa on käteni verrokkina. Podista tuli melkoisen kookas, vaikka ei se ole kaikkein kookkain pensaassa. Kokoa on vaikea esittää käden avulla koska en saa sitä täysin siihen, mutta sen kooksi sain mitattaessa 65 x 20 mm, joten yleiseen kokoon 30-80 mm sijoittuen helposti yli keskimääräisen podin pituuden.


Kypsyvä podi / Maturing pod

Podi Kädessä / Pod in hand

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...