sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Orange Habanero / Sudden Death" aloitti kukinnan / began flowering

Viimein C. Chinense "Orange Habanero" alkoi kukkimaan ja ehtineen sadottamaan myös tänä vuonna. Pensas on noin 1 m korkuinen parhaimmillaan ja olen senkin kasvattanut siemestä asti, kuten yleensä kaikki chilit. Tämä lajike on Havannalla viljelty, joten sen tulisi olla "oikea ja alkuperäinen" siinä mielessä että nimi Habanero tarkoittaa: "Havannalta peräisin". Habanerot kuuluvat luokkaan "Havannan Paprika".  Habanero "Sudden Death" on kai alkujaan saanut lempinimensä johtuen lajikkeen tunnusomaisesta poltteesta. Oranssi Habanero ei ole kaikkein vahvimpia, vaan sen tulisuus on kylläkin 10/10 klassisella asteikolla, mutta SHU yksiköissä vain    100 000 -300 000 luokkaa, kun klassisen maailman tulisimman chili C. Chinense "Naga Morich" on parhaimmillaan 1 000 000 - 1 500 000 SHU luokkaa aina 500 000 SHU:sta ylöspäin, ollen parhaimmillaan jopa 15x vahvempi kuin habanero. Oranssi Habanero on peruslajike, kuten pelkkä punainen ja keltainen lajike, mutta muistaakseni niin päin että oranssista on jalostettu keltainen ja punainen lajike. Nimike Sudden Death saattaa johtua lajikkeen taipumuksesta omata todella polttavat kapsaissiini, jonka polte palaa parhaillaan jopa kolme kertaa ja olo on kuin kuolemaa tekisi mikäli ei omaa vielä kokemusta habaneroista. Ensimmäinen oranssi habanero, jonka itse söin, poltti kuin tuli mutta oli taivaallisen herkullinen maultaan. Habanero Orange maistuu tyypillisen chinensen tavoin hedelmälliseltä ja omaa chinensemäisen maun, mutta yleisesti otettuna on kylläkin tähän astisista habanerokokemuksistani ja mauista ehdottomasti paras. Kun viimein sain aitoa oranssia habaneroa, niin sen maku sai minut huudahtamaan että "Tämä on parasta habaneroa, mitä olen syönyt! Taivaallista!". Teinkin noin 500 g:sta oranssia habaneroa kunnon soossit itselleni ja kuivasin muutamia. Minä teen hyvin pyremäisiä soosseja usein, mutta toki käytän muitakin aineksia kuin vain chiliä soosseissa. Niistä kerron myöhemmin, sopivan paikan tullen. Habanero Orange soossini halusin sisältävän vain "Sitä itseään" lähinnä, joten se on oikealle habaneron ystävälle suunnattu.

C. Chinense "Orange Habanero / Sudden Death" kukkii / flowers

C. Chinense "Orange Habanero / Sudden Death"



The last C. Chinense "Orange Habanero" began flowering and I believe it will produce this year. The bush is about 1 m tall at best and I have grown it from the seed, as I usually grow every chilis I have. This variety is cultivated at Havanna, so it should be the "Original and legitimate" in the mind that the name Habanero means "from/originating Havanna". Habanero belong to the class "Havanna Pepper". Orange Habanero, also known as "Sudden Death" might have had its nickname from the burning of its capsaicines that is very specific for the variety. Orange Habanero is not the most stronges one, but its heat is 10/10 in classical sclae and only 100 000 - 300 000 in SHU, while the classical worlds most heat bearing chile C. Chinense "Naga Morich" has at best some 1 000 000 - 1 500 000 SHU from some 500 000 SHU upwards, meaning that at best it is some 15x stronger than habanero. Orange Habanero is a basic variety, like just the red or yellow variety but, if I remember correctly, the yellow and red have been cultivated from the orange version. Name Sudden Death might come from the habit that the variety has such a burning capsaicines of which burning returns thrice at best and one feels like dying if he has not much experience of habaneros. The first orange habanero I have aten was like a fire but was heabenly good by its taste. Habanero Orange tastes like a typical chinense, fruity and has typical to chinenses taste, but is generally best if my habanero experiences and of the tastes the best. When I finally got some real orange habanero, the taste made me to shout aloud: "This is the best habanero I have aten! Heavenly!". I made of some 500 g of orange habanero into good sauces for myself and dried some. I make very much purelike sauces often, but ofcourse I use other than just chile as ingredients in sauces too. I shall tell about them later, in proper moment. I wanted to my Habanero Orange sauce to contain just "The thing it self" mostly, so it is aimed to only true lover of habaneros.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...