C. Chinense "Black Naga" on sitten viimein siirtymässä kukkimaan ja ehkäpä satokaudelle. Hyvä niin, sillä Chinenseillä ja erityisesti tulisilla chinenseillä on tuo podin kehkeytyminen ulkotiloissa tuskallisen hidas prosessi, mikäli eivät ole aivan keskeisemmällä paikalla auringossa, joten tämän lajikkeen sadottamisen kanssa ei välttämättä tule mikään kauhea kiire vaan saan sen sadotettua ja kypsytettyä ulkotiloissa. Tämän lajikkeen siemenet sain chilikaverilta, jonka kanssa vaihdoin siemeniä ja siis tämäkin lajike on ab initio kasvattini. Black Nagan uskotaan olevan senkin, kuten muiden perinteisten Nagojen ja Jolokioiden, peräisin Intian pohjoisosien Bangladeshista. Black Nagaa pidetään epästabiilina "King Naga":n suklaa varianttina eli podit saavat kypsänä ruskean värin ja "King Naga" omaa, nimensä mukaisesti, kookkaat podit yleisesti. Siten saattaa ollakin että tumman ruskeiden tai jopa mustan puhuvien Naga-podien sijasta saankin punaisia ja tuiki tavallisia kookkaita "King Naga" podeja. Tehdäänhän tässä joitakin termejä selväksi liittyeen rakkaaseemme Nagaan. Siis, Naga Morich on tuo perinteinen Naga Kasvi, joka tuottaa noin 4-5 cm pitkiä punaisia tulisia podeja. King Naga on jälleen yksi variantti ja sïtä on viljelty myös Intian Bangladeshissa. King Nagan ero on lähinnä siinä, että nimensä mukaan sen podit ovat valtavan kookkaita. Sen niminen lajike kuin "Monster Naga" on samaa sorttia elikkä tuotta valtavia podeja, mutta sitä en tiedä onko Monster Naga alkuunkaan 'alkuperäisistä olosuhteista' vai vain jokin hybridi. Itse en suuresti arvosta hybrideitä, mutta esim. värimuunnelmat eri lajikkeiden kesken kyllä sytyttävät. Black Naga on ollut puolestaan samankaltainen kuin Naga Morich kasvamaan: se vaatii todella paljon aikaa, lämpöä ja valoa kasvaakseen milliäkään mihinkään suuntaan. Black Nagan tulisuus on tuntuvasti keskimääräisiä habaneroja vahvempi ja keskimäärin Naga Morich luokkaa, mutta SHU asteikolla (Scoville Heat Unit) väitetään lajikkeen omanneen keskimäärin vain noin 700 000 - 800 000 SHU:a, kun keskimäärin Habanero saa 100 000 - 300 000 SHU:ta.
C. Chinense "Black Naga" |
C. Chinense "Black Naga" nuppuja / buttons |
C. Chinense "Black Naga" is finally transfering into flowering stage and maybe to producing stage. Good so, since Chinenses and especially the hot chinenses pods producing is a painfully slow process at outdoors if they are not at the most central sunny place, so I believe that no awfull hurry won't be coming with the producing of this one but I can manage to make it produce and ripe at the outdoors. I got this varietys seeds from a chilifriend with whom I exchanged some seeds and, hence, this variety is ab initio my grown. Black Naga is believed to come, like other Nagas and Jolokias, from North Indias Bangdalesh. Black Naga is generally held an unstable "King Naga"s chocolate version ,meaning that pods have brown color when ripe, and "King Naga" has according to its name generally larger pods than tradtitional Naga. So, it might well be that instead of large black-brown pods one gets just large red "King Naga" pods. Lets make some terms clear here regarding our dear Naga. So, Naga Morich is that traditional Naga plant that produces some 4-5 cm long red hot pods. King Naga is again one variant and it has been cultivated also at Bangladesh of India. The difference of King Naga is mainly there that, according to its name, its pods are huge. Variety with a name "Monster Naga" is same kind of sort meaning that it produces huge pods but I do not know if the Monster Naga is from the "same kind of original conditions" or just somekind of hybrid. I do not value much of hybrids but, for example, color variants between different varieties lighten me up. Black Naga has been much like Naga Morich in growing: it demands lots of time, warmth and light to grow even a millimeter into any direction. Black Naga's heat is lots more than average habanero and it is on average same as Naga Morich, but in SHU scale (Scoville Heat Scale) it is claimed that the variety has had just about 700 000 - 800 000 SHU, when an average habanero gets some 100 000 - 300 000 SHU.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti