torstai 20. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Trinidad Scorpion Red" sadottaa / is producing

Yksi erityisesti hankkimistani ja vaalimistani lajikkeista C. Chinense "Naga Morich":n jälkeen on C. Chinense "Trinidad Scorpion Red". Se on aloittanut raakileiden teon. Kasvin olen kasvattanut siemenestä ja näitä minulla on kaksi. Kasvi on noin 120 cm korkea ja hyvin tanakkarunkoinen kasvi.  Sen hedelmien tulisi kasvaa nimensä mukaisesti "skorpionin hännän" omaaviksi.  On ehkäpä hieman liikaakin yleistystä sanoa, että Scorpionit ovat kuin Trinidadin eli "rapakon takaisen" maailman vastine Intian Bangladeshin Naga maan maailman kuuluille kultivaareille. Ehkäpä olisi ollut parempi jättää näin väittämättä, mutta arvon lukija: Se olen minä joka tätä kirjoitan, et sinä. Tällä tarkoitan, että nämä ovat intohimojani ja kirjailijan tavoin on minulla oikeus höystää kuvauksilla näitä kasveja kuvaavia tarinoita välittääkseni voimakkaan tunteeni ja kuriositeettini lajikkeita kohtaan. Scorpion - chilit ovat tulleet kuuluisaksi paitsi vakavina kilpailijoina Naga- ja Bhut chileille, niin lisäksi myös vähintäänkin yhtä suosituiksi soosseina ja kuivattuina jauheina. Tietääkseni Scropionit eivät kuitenkaan ole tulleet niin suosituiksi syöntikilpailuissa. Itselleni Scorpion tuli alun perin tunnetuksi HotHeadz:n "Trinidad Scorpion" soossin kautta. Lajike saa, kuulemma, nimeään sen Scorpionin hännän piston kaltaisen pistävän poltteen mukaan. En epäile yhtään, ensimmäinen kosketus Scorpion soossiinkin oli juuri tälläinen: tuntui kuin kurkku olisi kärsinyt äkillisen kurkkupaiseen tai voimakkaan tulehduksen, se oli uskomattoman kipeä mutta mausteen maku oli taivaallinen. Sen jälkeen rakastuin mausteen makuun ja ajattelinkin kokeilla itse chilin kasvattamista  Scorpion perhe on kotoisiin Karibealta, Trinidad & Tobaccolta. Ei siis ole väärin pitää tätä todellisena "Merirosvo" chilinä, johkaan se ei ehkä niin vanha ole. Joka tapauksessa, jos haluaa tutkia Karibean voimakkaimpia maustemakuelämyksiä, niin tämä on varmasti tärkeimpiä lajikkeita moisen makumaailman tutkimiseen.

C. Chinense "Trinidad Scorpion Red"

Podin raakile / Raw pod.
 


One of the varieties I have managed to get into my hold and cared after C. Chinense "Naga Morich" is C. Chinense "Trinidad Scorpion Red". It has began producing. I have grown it from the seed and I have two of these. The plant is some 120 cm tall and very sturdy trunked plant. Its fruits should grow according to its name to bear a "scorpion tail". It might be too much generalizing to say, that Scorpions are like Trinidad, also, the "back of the Bond" worlds answer to India's Bangladesh Naga lands world famous cultivars. Maybe it would have been better not have claimed that, but most honorable reader: It is me who write this, not you. By this I mean, that these are my passions and like a writer I have the right to season with description these stories about these plants to pass on my strong emotional states and curiosities towards these varieties. Scorpion chilis have become not only at least as famous rivals to Naga- and Bhut chilies but, also, at least as favored as sauces and dried powders. According to my knowledge Scopions have not become so popular in the eating competitions. To me, first contact to the Scorpion was throught HotHeadz's "Trinidad Scorpion" sauce. Variety gets, I have heard, its name according to its sting of athe Scorpions tail like stinging heat. I do not doubt this at all, my first contact to the Scorpion sauce was just like this: it felt like the throat would have suffered sundden quinsy or strong inflamation, it was incredible painful but the taste of the spice was heavenly. Afterwards, I fell to the taste of the spice and thought to try out growing the chili. The Scorpion family originates from Caribbea, Trinidad & Tobacco. In is not wrong, hence, to call this a true "Pirate" chili, if its not that old at all as variety. In anycase, if one wants to study Caribbean strongest taste experiences, then this has to be the most important varieties to  study that kind of taste world.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...