C. Annuum "De Cayenne" chilipensaani siirtyi viimein satokaudelle. Siinä on useita raakileita, mutta määrästä en vielä uskalla sanoa mitään. Pensas sopii hyvin kuvaukseksi tälle kohtuullisen tummalehtiselle kasville. Tämän pensaan olen kasvattanut alun perin Sperlin - siemenistä. Pensas ei ole niinkään kasvanut korkeutta kuin tuuheutta ja leveyttä kuten kuvat saattavat paljastaa. Sen kukinnot ovat annuumeille tyypilliset kauniin kirkkaan valkoiset. Tämä on juuri se kasvi, jonka podeista tehtyä maustetta tavallisimmin kuluttaja ostaa maustehyllyynsä jauheena. Itse-asiassa, olen lukenut väitteen että kaupan De Cayenne mauste tai vaan Cayenne mauste olisi milloin mitäkin eikä kovinkaan korkealaatuista. Edellisen väitteen tosiperäisyydestä en tiedä yhtään mitään, mutta pianhan pääsen testaamaan itsekin oman sadon makua mausteena ja vertaamaan kaupan mausteeseen. Itse olen ollut tyytyväinen tavallisiin ruokakaupan Cayenneen, vaikka välillä muistan tulleen vastaan maustetta joka vaikutti jotenkin oudolta Cayenneksi. Cayennen arvellaan tulevan alun perin Meksikosta, mutta se se on saanut nimensä Ranskan siirtomaan Guinan pääkaupungin Cayennen mukaan ja sitä viljellään pitkälti Etelä-Amerikassa. Toisaalta, nykyään chilit kasvavat vähintäänkin kohtuudella Suomen oloissa ja esimerkiksi manner Euroopassa on ollut jo pitkään, vuosisatoja, erilaisten paprikoiden ja chilien viljelyä. Näin näyttää olevan, että chilin kaltainen kasvi ei enää ole tuo mystinen "lämpimienmaiden", Meksikon, Perun, Kuuban tai minkään muunkan yksinoikeus vaan se on harrastajien myötä levinnyt myös pohjoisille alueille. Luin hetki sitten erään Lappalaisen chilikasvattajan blogia. Kyllä sielläkin Habanerot kasvavat. Se kertonee meille jotakin.
C. Annuum "De Cayenne" |
Kasvava raakile / Growing raw pod. |
My C. Annuum "De Cayenne" chilibush transfered at last into producing season. It has several raw pods, but I still am not couraged enough to estimate the count. Bush suits well as a description to this dark leaves bearing plant. I have grown this plant originally from Sperli's seeds. Bush is not so much grown tall than it has grown thick and wideness as the photos might reveal. Its flowers are typical of annuums and bright white. This is just that plant from which pods made spice the consumer most often wants to buy into his spice shelf as powder. As a matter of fact, I have read a claim that the stores De Cayenne would not be of high quality or would happen to be this and that. I do not know anything of that if the claim is true, but soon enough I can test my own Cayennes taste and compare that to the commercial. I have always been pleased with the Cyenne from common store, although sometimes one gets spice that gives funny impression to be Cayenne. It is believed that Cayenne originates from Mexico, but it has got its name from the French Guina's capital city Cayenne and it is largely cultivated in South-America. In the other hand, nowadays the chilis grow atleast feasibly at the hlatitude of Finland and, for example, at the continental Europe has been a long time, centuries, different kinds of peppers and chilipeppers cultivated. It seems to be that plant like chili is no more that mystical "warmcountries" liek Mexico, Peru, Kuba or any others privilege but it has spreaded with the hobbyist into even northern latitudes. I just happened to read one Laplandian growers blog. The habaneros grow there too. It tells us something.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti