maanantai 31. heinäkuuta 2017

Luonnon Omat Tuholaistorjujat II / Natures own Exterminators II

Tänään päätin viimein yrittää saada kiinni chilitarhani muita eläjiä, joita ovat mm. erilaiset petopunkit. Petopunkit ovat pieniä hämähäkkimäisiä eliöitä, jotka eivät ole haitaksi ihmiselle mutta saalistavat ja tappavat pienempiä hyönteisiä sekä niiden toukkia ja munia. Tässä on varmasti yksi syy jälleen siihen, minkä takia esimerkiksi kirvat pysyvät poissa. Kuvassa on C. Annuum "Bolivian Rainbow" jonka kukinnoissa ja jossa juoksee runsaasti petopunkkeja, tosin nämä ovat tykästyneet yleisemminkin annuumeihin erityisesti. Eli, jos näet näitä tarhassasi olet myös melkoisen onnekas: olet saanut asujaksi luonnon oman hyönteisen torjujan. Valitettavasti en ole hyönteisen tarkasta määrittämisestä varma, vaan lisään sen kunhan saan asiaan perehtyneemmiltä tähän vastauksen.

Punainen Petopunkki / Red Predatory mite

Punainen Petopunkki / Red Predatory mite

lauantai 29. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Ojos De Pescados" podittaa / is producing

C. Chinense "Ojos De Pescados", kuten arvelinkin aiemminkin, saapui viimein tuotantokaudelleen sillä löysin 3 ensimmäistä raakiletta pensaasta. Koska toistaiseksi en ole menettänyt yhtään kukintoa tai nuppua on tuotantosuhde 100%. Jos suhde pysyy samanlaisena, niin sato tulee olemaan valtava kuten kuvista saatatte päätelläkin sillä lajike on täynnä kukintoja ja nuppuja. Hyvä niinkin, sillä lajikkeen podit ovat todella pieniä. Vain osa sormenpäästä tai korkeintaan sormenpään kokoinen, pyöreä, kalansilmää tai papillooma viiruksen aikaansaamaa rakkulaa muistuttava punertava podi. Lajike on ollut melko helppo hoitoinen, mutta yksi kasvi miltei kuoli auringon aiheuttamiin palamiin kolmesta, jotka minulla on. Lajikkeen olen kasvattanut siemenistä. Voin suositella sitä jokaiselle parvekkeelle tai puutarhaan ruukussa.

Raakile keskellä / Raw pod at middle
 

C. Chinense "Ojos De Pescados"


C. Annuum "Ancho Grande" podittaa / is producing

Epäilemättä arveluni C. Annuum "Ancho Grande":n suhteen osui oikeaan. Nimittäin se oletus, että se ehtisi sadottaa tänä vuonna 2017. Niinpä tänään puutarhuroituani havaitsin, että totta tosiaan, on kukinnot hedelmöityneet ja alkaneet kehittää pieniä raakileita. Pieni on oikea sana sillä mikäli lajikkeen nimeen on uskomista ja muiden kasvattajien kokemukseen on uskomista, niin täysikasvuisena tämän tulisi olla yksi suurimpia Anchoja joita on. Saahan nähdä, että onnistunko kasvattamaan sen vielä kookkaaksi ja riittääkö tämä loppuvuosi siihen vai joudunko kypsyttämään sisätiloissa valmiiksi. Ancho Grande on eräs intohimoistani. Se on hyvin mieto, miltei tuleton ja makeahko sekä isokokoinen paprikakasvi kypsänä. Se sopii mainiosti savustettavaksi, täytettäväksi, salaatteihin sekä salsoihin. Näin Suomalaiseen makuun tuo se piristystä salaattiin tai leivän päälle.

Raakile alussa / Beginning of Raw Pod



C. Annuum "Ancho Grande"

perjantai 28. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Safi" habanero podittaa / is producing

Heippa vaan kaikki! Ajattelin laittaa lyhyen päivityksen, sillä C. Chinense "Safi" joka on myös Afrikkalainen Scotch Bonnet tulisimmasta päästä jopa 450 000 SHU tulisuudella, kun keskimäärin habanero on 100 000 - 300 000 SHU:ta. Eikä Safi vain podita, vaan se lisäksi tekee noin 100% suhteella avautuneista kukista, kuten kuvista voitte päätellä. Tämä ei ole ensimmäinen Safini, mutta kylläkin ensimmäinen itse kasvattamani Safi. Viime vuonna, kuten sanoinkin, tulin hankkineeksi emäkasvin ja sen kautta siemenet mutta se menehtyi kirvoihin. Tämä Safi on taasen itse emäkasvin siemenistä kasvattamani. Kasvatuksellani se jäi melko lyhyeksi, mutta sitäkin tanakammaksi. Lisäksi, se on kokoonsa nähtynä todella täynnä nuppuja ja kukintoja, mikä tietenkin tarkoittaa minulle runsasta satoa koska sadotuksessa taasen olen onnistunut. Se vinkin voin antaa, että habanerot nauttivat paljosta tilasta sadotuksen aikana. Siis, Safi on Länsi - Afrikasta, aavikon reunoilta peräisin oleva Scotch Bonnet haarauman lajike. Tämän lisäksi minulla kasvaa muutamia muitakin Afrikasta peräisin olevia chilejä, mutta "habaneroista" mm. Pili-Pili joka sadottaa nyt ovat Safi:n ohella varmastikin tunnetuimmat. Tätä habaneroa voin suositella jokaiselle parveke- ja ikkunalautakasvattajalle, joskin sadottaminen sisätiloissa ilman lisävaloa voi olla haastavaa.

100% podittaminen. / 100% pod making.

C. Chinense "Safi"

keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Yellow Habanero" sadottaa / Is producing

C. Chinense "Yellow Habanero" siirtyi viimein sadottamaan. Havaitsin tänään ensimmäisen täysin varman tapauksen pensaassani elikkä habaneron raakileen. Epävarmoja tapauksia on kyseisessä pensaassa toki ollutkin monia jo pidempään ja odotan niiden siirtyvän suuntaan tai toiseen. Tämä Yellow Habanero on siis keltainen habanero. Se on ollut hidas sadottamaan, sillä se on kukkinut kesän alusta saakka mutta ei ole pudottanut kukintojaan juurikaan. Itse lajikkeeseen olen törmännyt lähinnä tuoreeltaan ja sen kypsät podit ovat olleet noin tavallisen habaneron luokkaa, kirkkaan keltaisia ja kohtuullisen tulisia, joissa on tyypillistä hieman mausteisempi chinensen hedelmäinen maku. Ostin näitä taannoin noin 0,5 kg ja käytin niitä tunnettun ja pelottavan tulisen "Purgatory Fire" soossisarjan valmistamiseen. Soossisarjahan pyrkii todella korkeaan, jopa pyremäiseen, habaneron osuuteen soossissa jättämättä kuitenkaan pois tyypillisiä muita osasia joista herkullinen tulinen soossi koostuu. Monesti soossejani kokeilleet ja vahvoihin chileihin tottumattomat vieraani ovatkin varoitelleet toisiaan, että: "Älä ota sitä! Se on liian tulista sinulle!". Niin tai näin, kehtaan väittää että todelliselle habaneron ystävälle sellainen soossi on herkkua myös leivän päällä juuston kera esimerkiksi tai vain leivän ainoana höysteenäkin - eikä suinkaan vain muiden ruokien maustajana. Joka tapauksessa, kasvi on ollut hidas sadottamaan vaikkakin se on ollut tanakimmasta ja voimakkaimmasta päästä habanerojani. Syy voi olla mitä moninaisin. Niin ja vielä - tälle päivälle on toinenkin yllätys minulla teille rakkaat lukijani ja chilin ystävät! Tosin, siitä kerron vasta illansuussa.

C. Chinense "Habanero Yellow" seinällä / on the wall
 
 
Raakile. / A Raw pod.
 

maanantai 24. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Scotch Bonnet Red" nuputtaa / is making buttons

C. Chinense "Scotch Bonnet Red" elikkä tuo Scotch Bonnet punainen versio habanerosta on alkanut tuottamaan nuppuja, joten se ennättää hyvin tämän vuoden satokaudelle. Tämänkin olen, kuten yleensäkin, kasvattanut siemenistä. Siemenet ovat peräisin Fataliilta. Täällä etelässä, Helsingissä, satokausi on tietenkin varsin pitkä ja jatkuu hyvin 10 tai jopa 11 kuulle, joten varsin vaivattomasti myöskin. Tämä "habanero" on yksi odotetuimpia tälle kesälle. Haluaisin sanoa että odotetuimpia habaneroja, mutta siitä että onko Scotch Bonnet habanero vai ei on aina kinaa jossakin päin maailmaa. Scotch Bonnet on ainakin tietynlainen pintamuoto, mutta ei kai se tee habanerosta "Ei-Habaneroa". Toisaalta Scotch Bonnetteja pidetään usein miedompina kuin tavallista vastaavaa habaneroa. Scotch Bonnet Red on ollut hyvin, hyvin hidaskasvuinen. Itse-asiassa, jopa tulisempana pidetty "Scotch Bonnet Chocolate" on ollut nopeampi kasvuinen. Muuten Scotch Bonnet on ollut vaatimaton kasvi valon, ravinnon ja veden suhteen verrattuna muihin Chinenseihin mitä minulla on ollut. Jopa kasvin taimet olivat helposti kasvavia. Scotch Bonnet Red on chili, joka sopii kenen vain habaneron ystävän ruokapöytään ja ehkäpä jopa niidenkin ruokapöytään jotka haluavat nauttia Habaneron mausta, mutta eivät niin polttavan suuresta tulisuudesta kuin mikä yleensä liittyy niihin.
Aiheesta, että onko Scotch Bonnet habanero:

 Peppers: The Domesticated Capsicums, New Edition, 1995, by Jean Andrews, sivu 131:

"In 1983 when this book first went to press, the general consensus was that Scotch Bonnet was just another name for Habanero... A trip to Antigua to visit with Dr. Brian Cooper, chief agronomist with Caribbean Agricultural and Development Institute (CARDI) was well worth the effort, for he convinced me that they are two distinct cultivars."

C. Chinense "Scotch Bonnet Red"
 

Nuput. / Buttons,

lauantai 22. heinäkuuta 2017

Chilocorinae: Luonnon omat tuholaistorjujat / Chilocorinae: Natures own exterminators

Chilitarhani sai lisää asukkaita. Entuudestaan, osa syy siihen että miksi sato on näin hyvä, on tarhassani ollut paljon erilaisia pölyttäjiä. Tänään näin valtavan kokoisia kärpäsiä sekä mehiläisen ja olen nähnyt myös kimalaisesta ampiaiseen lentävän täällä. On taas se aika vuodesta, että muut harrastajat ovat alkaneet puhumaan jälleen kirvoista. Toisille kirvoja tulee, toisille ei ja ne eivät ole edes joka vuotinen vaiva. Itselläni on kokemusta kyllä niistä ja lisäänkin omalta osaltani kuvan vuodelta 2014 jolloin kirvot tuhosivat minulta yhden annuum - suvun kasvin, ehkäpä Serranon. Kirvoja vastaan on erilaisia suojautumismenetelmiä mutta paras on sellainen tilanne, kun luonto itse hoitaa ne. Minulla kävi juuri sellainen tuuri sillä omaan puutarhaani muutti juuri asukkaaksi Chilocorinae tai pari. Kyse on Leppäkerttujen alajaotteluun kuuluvasta hyönteisestä, joka rakastaa mm. kirvoja ja pieniä hyönteisiä menultaan. Tältä osin onkin kunnossa biologinen torjunta, nimittäin luonnon oma tuholaistorjuja on paikalla. Muuten puutarhaani on muuttanut hämähäkkejä sekä erilaisia pölyttäjiä. Näin luonto äiti ja Jumala hoitaa maailman melskeessä sadon sadonkorjaajalle.


Chilocorinae ( Leppäkerttu / Lady Bird)
Kirvoja 2014 / Aphids 2014

C. Annuum "Cascabella" aloittaa satokauden / is beginning harvest season

C. Annuum "Cascabella" saavutti viimein maturiteetin sadottamiseen tälle vuodelle, koska on alkanut tekemään nuppuja. Tämä tarkoittaneen, että lajike aloittaa kukinnan ja sadottamisen seuraavan kuun tienoilla. Lajike on yksi myöhempiä lajikkeita, joita olen idättänyt tänä vuonna mutta yksi erityisesti itseäni kiehtovista annuumeista.  Minun piti alun perin kasvattaa Cascabel:ia, mutta ajatuksissani hankin ja laitoin tulemaan Cascabellaa, mutta tämä ei minun menoani hidastanut sillä lajike kuuluu niihin joita olin aikeissa kasvattaa ja valmistaa säilöttäväksi. Cascabella kypsyy punaiseksi ja on keskitulinen tai jopa miltei tuleton. Maultaan sen tulisi olla sopiva etikoitavaksi, salsoihin ja salaatteihin sekä kuivattavaksi riiputtamalla sillä se on ohutseinäinen chili. Cascabella kuuluu, ymmärtääkseni,  tyyppisiin "vaha" chileihin, joten silloin sen maku on tyypillinen niille elikkä oikein maukas ihana punainen ateria! 
 
C. Annuum "Cascabella"
 
Nuput. / Buttons.
 

C. Chinense "West Indian Yellow" satokaudelle / Of to harvest season

Eräs hyvin hitaasti kasvavista lajikkeista, joita olen omannut ja omaan, on ehdottomasti C. Chinense "West Indian Yellow" habanero. Odotan innolla sen sadottamiseen saamista, mutta nyt näyttää sille että sekin on edessä seuraavan kuun alkutaipaleilla sillä se on alkanut tuottamaan nuppuja. West Indian Yellow on nimensä mukaan keltainen habanero ja ilmeisesti se on kotoisin sieltä mistä nimikin sanoo. Se on keskitulinen ja kaiketi maultaan aika tavalla tyypillinen habanero, vaikkakaan en ole aiemmin syönyt tätä lajiketta vaan kasvatin sen uutena rakkaudestani habaneroihin. Lajike on kylläkin hyvin kehuttu maultaan. Jälleen, olen tämänkin kasvattanut siemenestä 10/2016 saakka eikä se juuri tämän enempää kokoa ole saanut.  Se ei kuitenkaan sen sadottamista haittaa, sillä runko on tukeva ja lehdet ovat kookkaat, kuten kuvassa näkyy. Lyhyesti, voisin väittää että juuri tätä hitaampia kasvajia ei minulla ole ollut. Nyt, C. Chinense "Scotch Bonnet Burkina Yellow" tai C. Chinense "Jigsaw" ovat vähintään yhtä hitaita, mutta eivät paljon. Habanero on selkeästi hyvin paljon valoa ja lämpöä vaativa lajike ja se on ollut minulla koko kesän parvekkeella. Kasvi on tuuhea ja komea pensas sekä sen lehdet ovat keskivaalean vihreät, mutta esimerkiksi Pili-Pili habaneron lehdet ovat paljon vaalemmat sekä West Indian Yellow:n lehdet ovat noin keskikokoa habanerolle.
 
C. Chinense "West Indian Yellow"

Nuput. / Buttons.

torstai 20. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Trinidad Scorpion Red" sadottaa / is producing

Yksi erityisesti hankkimistani ja vaalimistani lajikkeista C. Chinense "Naga Morich":n jälkeen on C. Chinense "Trinidad Scorpion Red". Se on aloittanut raakileiden teon. Kasvin olen kasvattanut siemenestä ja näitä minulla on kaksi. Kasvi on noin 120 cm korkea ja hyvin tanakkarunkoinen kasvi.  Sen hedelmien tulisi kasvaa nimensä mukaisesti "skorpionin hännän" omaaviksi.  On ehkäpä hieman liikaakin yleistystä sanoa, että Scorpionit ovat kuin Trinidadin eli "rapakon takaisen" maailman vastine Intian Bangladeshin Naga maan maailman kuuluille kultivaareille. Ehkäpä olisi ollut parempi jättää näin väittämättä, mutta arvon lukija: Se olen minä joka tätä kirjoitan, et sinä. Tällä tarkoitan, että nämä ovat intohimojani ja kirjailijan tavoin on minulla oikeus höystää kuvauksilla näitä kasveja kuvaavia tarinoita välittääkseni voimakkaan tunteeni ja kuriositeettini lajikkeita kohtaan. Scorpion - chilit ovat tulleet kuuluisaksi paitsi vakavina kilpailijoina Naga- ja Bhut chileille, niin lisäksi myös vähintäänkin yhtä suosituiksi soosseina ja kuivattuina jauheina. Tietääkseni Scropionit eivät kuitenkaan ole tulleet niin suosituiksi syöntikilpailuissa. Itselleni Scorpion tuli alun perin tunnetuksi HotHeadz:n "Trinidad Scorpion" soossin kautta. Lajike saa, kuulemma, nimeään sen Scorpionin hännän piston kaltaisen pistävän poltteen mukaan. En epäile yhtään, ensimmäinen kosketus Scorpion soossiinkin oli juuri tälläinen: tuntui kuin kurkku olisi kärsinyt äkillisen kurkkupaiseen tai voimakkaan tulehduksen, se oli uskomattoman kipeä mutta mausteen maku oli taivaallinen. Sen jälkeen rakastuin mausteen makuun ja ajattelinkin kokeilla itse chilin kasvattamista  Scorpion perhe on kotoisiin Karibealta, Trinidad & Tobaccolta. Ei siis ole väärin pitää tätä todellisena "Merirosvo" chilinä, johkaan se ei ehkä niin vanha ole. Joka tapauksessa, jos haluaa tutkia Karibean voimakkaimpia maustemakuelämyksiä, niin tämä on varmasti tärkeimpiä lajikkeita moisen makumaailman tutkimiseen.

C. Chinense "Trinidad Scorpion Red"

Podin raakile / Raw pod.
 

keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

C. Annuum "De Cayenne" satokaudelle / produces

C. Annuum "De Cayenne" chilipensaani siirtyi viimein satokaudelle. Siinä on useita raakileita, mutta määrästä en vielä uskalla sanoa mitään. Pensas sopii hyvin kuvaukseksi tälle kohtuullisen tummalehtiselle kasville. Tämän pensaan olen kasvattanut alun perin Sperlin - siemenistä. Pensas ei ole niinkään kasvanut korkeutta kuin tuuheutta ja leveyttä kuten kuvat saattavat paljastaa. Sen kukinnot ovat annuumeille tyypilliset kauniin kirkkaan valkoiset. Tämä on juuri se kasvi, jonka podeista tehtyä maustetta tavallisimmin kuluttaja ostaa maustehyllyynsä jauheena. Itse-asiassa, olen lukenut väitteen että kaupan De Cayenne mauste tai vaan Cayenne mauste olisi milloin mitäkin eikä kovinkaan korkealaatuista. Edellisen väitteen tosiperäisyydestä en tiedä yhtään mitään, mutta pianhan pääsen testaamaan itsekin oman sadon makua mausteena ja vertaamaan kaupan mausteeseen. Itse olen ollut tyytyväinen tavallisiin ruokakaupan Cayenneen, vaikka välillä muistan tulleen vastaan maustetta joka vaikutti jotenkin oudolta Cayenneksi. Cayennen arvellaan tulevan alun perin Meksikosta, mutta se se on saanut nimensä Ranskan siirtomaan Guinan pääkaupungin Cayennen mukaan ja sitä viljellään pitkälti Etelä-Amerikassa. Toisaalta, nykyään chilit kasvavat vähintäänkin kohtuudella Suomen oloissa ja esimerkiksi manner Euroopassa on ollut jo pitkään, vuosisatoja, erilaisten paprikoiden ja chilien viljelyä. Näin näyttää olevan, että chilin kaltainen kasvi ei enää ole tuo mystinen "lämpimienmaiden", Meksikon, Perun, Kuuban tai minkään muunkan yksinoikeus vaan se on harrastajien myötä levinnyt myös pohjoisille alueille. Luin hetki sitten erään Lappalaisen chilikasvattajan blogia. Kyllä sielläkin Habanerot kasvavat. Se kertonee meille jotakin.

C. Annuum "De Cayenne"


Kasvava raakile / Growing raw pod.

tiistai 18. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Pili-Pili" sadottaa / is producing

C. Chinense "Pili-Pili" habanero siirtyi sadottamaan. Tarkasteltuani pensasta, jonka senkin olen kasvattanut siemenestä saakka, havaitsin ilokseni että se on alkanut tuottamaan habaneron raakileita. Pili-Pili kasvaa melko korkeaksi, minulla noin 120-150 cm korkeaksi ja jykeväksi, vaalealehtiseksi, pensaaksi. Sen kukinnot ovat melko pienet ja lehdet vain keskiluokkaa kooltaan verrattuna habaneroihin yleensä. Pili-Pili on ymmärtääkseni Swahilia ja tarkoittaa "paprika" tai "pippuri" eli suurin piirtein samaa kuin "chili" tässä yhteydessä. Ettei sekaannuksia tapahtuisi, niin lisättäköön että on olemassa myös "Piri-Piri" jolla usein tarkoitetaan Afrikkalaista Linnunsilmächiliä. Minulla kasvaakin yksi Afrikkalainen Linnunsilmächili, mutta eritoten C. Frutescens "Zimbabwe Birds Eye (Piri-Piri)" eli tämä linnunsilmä on Zimbabwesta kotoisin, mutta palaamme siihen myöhemmin sen sadottaessa. Kyllä, linnunsilmistä minulla toki kasvaa myös maineikas C. Annuum "Malawi Birds Eye" joka sekin on ymmärtääkseni afrikkalaista perua ja kotoisin nimensä mukaan Malawista. Näihin lajikkeisiin palaamme myöhemmin. Siis, Pili-Pili termin käytöstä tiedustelin entiseltä HOAS ( Helsingin Opiskelijoiden AsuntoSäätiö ) kämppikseltäni Durosinmiltä termin käyttötarkoitusta varmistaakseni, että mainitsemani käyttötarkoitus on oikeanlainen. Durosinmi on kotoisin Nigeriasta, joten luotin hänen kotimaan tuntemukseensa mielellään mausteiden suhteen. Tulin tiedustelleekseni, johko hän tietäisi muita käyttötarkoituksia termille eikä hän tiennyt. Afrikkalaisista habaneroista minulla kasvaa tämän lisäksi muitakin, mutta näihin palataan myöhemmin. Pili-Pili on ollut kasvattina melko vaivaton, kunhan vain on saanut valoa ja lämpöä tarpeeksi. Eritoten esikasvatin sitä suoraan ikkunalaudan valoisammassa päässä, ennen kuin toin sen kesän alussa muiden habanerojen kanssa ulos. Nyt rakkauteni siihen palkitaan: saan satoa.

C. Chinense "Pili-Pili" 120-150 cm
 

Pili-Pili:n podin raakile. / A raw pod.

 
 

maanantai 17. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Ojos De Pescados" satokauden alussa / at the beginning of harvest season

C. Chinense "Ojos De Pescados" on lähestymässä satokauden alkua. Tämän lajikkeen olen viljellyt Fataliin siemenistä. Ainakin nuputtaminen ja sikäli kukittaminen on näemmä edennyt odotetusti. Minulla on Ojos De Pescadoksia kolme kappaletta Tuo nimi on hieman mielenkiintoinen ja tarkoittaa "kalansilmä". Erityisesti tulkittuna sen kliinisessä mielessä tarkoitetaan tautia, joka saa aikaan jalkoihin paiseiden syntyä ja joka on  papilloma viruksen aikaansaama. Tulkittuna taas chilimaailmaan, se tarkoittaa chilin podin muotoa joka on "kalansilmän" oloinen eli sen muotoinen. Tätä lajiketta en ole viljellyt aiemmin, enkä myöskään päässyt maistamaan, joten en tiedä vielä sen mausta mitään. Joka tapauksessa, lajike on ollut melko ongelmaton kasvatettava ja kuvista voikin nähdä tuloksen. Sisätiloissa Ojos De Pescados kasvaa kokoa melko vaivattomasti, mutta ei välttämättä jaksa sadottaa. Tästä en tiedä, sillä olen suosinut ulkonakasvattamista, kuten muidenkin chinenseiden suhteen johtuen siitä että ulkosalla on valoa riittämiin vaikka lämpöä ei olekaan yhtä paljon kuin sisällä. No, lämpötilat ulkona eivät ole tuottaneet ongelmia, vaan sadottaminen on ollut hurjaa, vaikkakin lämpötiloista johtuen voikin olla hidaskasvuista.

C. Chinense "Ojos De Pescados" ulkosalla
 
C. Chinense "Ojos De Pescados" nuputtaa / is making buttons
 

sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Narangaa maistelemassa / Tasting Naranga

C. Baccatum "Naranga":n (PI 446900) podit alkavat olla kypsiä. Kypsyyden värejä ovat nuo oranssit ja oranssin punaiset podit. Poimin siis pensaastani kaksi kappaletta ja söin molemmat. Tämän lajikkeen siemenet sain Fataliilta ja päätin kasvattaa sitä testiksi. Fataliilta saadun Narangan podit kypsyivät oranssiksi tai oranssin punaiseksi. Markkinoilla löytyy mm. Narangaa joka muistuttaa läheisesti Aji Benitoa, Aji Cristalia tai Jamy:ä mutta tämä ei ole mikään niistä.  Nyt minulla on Narangaa kaksi pensasta jo pelkästään tieteellisen tutkimuksenkin takia: sisätiloissa yksi ja ulkotiloissa toinen. Koe on hieman samanlainen kuin talvella kehittämäni kasvattamismetodi, jonka huomasin huomattavan tehokkaasti. Se on eräänlainen kasvihuone, jonka kehitin, mutta sellainen  joka mahtuu pienempäänkin asuntoon ja sen saa edullisesti rakennettua. Asiaan. Siis, poimin kaksi podia ja päätin leikata varovasti toisen puoliskoiksi ja toisen syödä sellaisenaan, kuvia jälleen on liitteenä. Leikatessa Narangan siemenet olivat keskittyneet paprikan tavoin yläosaan. Narangan hedelmäliha oli myös halkaistaessa paprikan kaltaista. Keräsin toki siemeniä talteen noin 20 kpl, tarpeeksi siemeniä loppuiäkseni.  Mikä minut yllätti täysin oli Narangan kapsaissiini: se poltti keskituliseksi pitkään ja levisi mm. kurkussa ylöspäin nenäonteloon saakka ja poltti erikoisesti. Minusta ensimmäinen Narangani poltti jopa 5-10 minuuttiin miedosti ja kapsaissiinit levisivät elimistössä erikoisesti. Maku ei ole todellakaan huono: se muistutti paljolti paprikaa, en ole varma kohtasinko ensimmäisessä podissa Baccatumeille tavanomaista marjamaista makua mutta toisessa podissa havaitsin selkeästi enemmän marjamaisia vivahteita. Maku ei myöskään mielestäni ollut erityisen aromikas, mutta podi kylläkin teki minuun vaikutuksen maultaan ja poltteensa erinomaisuudeltaan. Jollei muuten, niin Naranga on jotakin, jonka siivuaa mielellään pizzan ja leivän päälle renkaiksi tai sitten napostelee ihan sellaisenaan. ( Lisäys: Jukka Fataliin mukaan tämän pitäisi vielä kypsyä punertavammaksi. Annan seuraavien podien siis vielä odottaa )

C. Baacatum "Naranga" podit / pods

C. Baccatum "Naranga" halkaistuna / cut to half
 

lauantai 15. heinäkuuta 2017

Maistelemassa Lombardoa / Tasting Lombardo

C. Annuum "Lombardo" on lempilajejani. Se on aivan mahtava, aikas maukas ja makeaa paprikaa maultaan muistuttava lajike. Se on ohutseinäinen ja sen hedelmäliha omaa todella paljon  nestettä. Lisäksi, se rouskuu mahtavasti suussa. Lombardoa olen kasvattanut muutamia vuosia säännöllisesti. Tämä pensas on uudesta siemensarjasta, sillä edellinen kuoli noin 3:n vuoden iässä ja epäilin että sen siemenet saattaisivat olla hybridisoituneet. Hybridisoitumista  ei voi estää ilman eristystiloja mutta chilit eivät luonnossakaan ihan niin vain hybridisoidu vaikka ne olisivatkin vierekkäin. Sato ja podit olivat tuntuvasti pienenpiä kuin alussa, mutta muistutan siitä että näin käy monille satokasveille kuten myös monille kukille. Toisaalta, Annuum on usein vuosittain uudelleen viljeltävä. Ensimmäinen podi kypsyi viimein ja se oli myös ensimmäinen podi, joka oli syntynyt ja myös pienin niistä kaikista. Nyt pensaassa on noin 10 ja niitä näyttää tulevan lisää. Olen joutunut tukisitomaan tätäkin pensasta sillä sen podit ovat kyllä aika kookkaita pensaan omaan kokoon nähtynä. Ensimmäinen podi oli vain noin 10-12 cm pitkä. Maku oli se tuttu Lombardon maku, johon ei vaan kyllästy. Se on sellainen perusmaku, joka on käytössä kuten peruspaprikatkin: maku ei omaa erityisiä sävyjä, jotta se ei sopisi kaikkeen. Se on myös todella mieto lajike, miltei tuleton. Tätä lajia voi käyttää kaikkialla, mutta käytännössä tätä luulisi useiten löytävän kebabeista ja salaateista tai etikoituna.

16.07.2017 Ensimmäinen kypsä Lombardon podi.
 First ripe pod 16.07.2017

Muita podeja, jotka ovat kookkaampia.
 Other pods that are more larger

perjantai 14. heinäkuuta 2017

C. Chinense "7Pot" selvisi nupuille / survived to buttons

Otsikkoni vaatii tällä erää hieman selvennystä. C. Chinense "7Pot" osoittautui kaikista lajikkeista herkimmäksi, kun siirsin ulos alkukesästä. Itse-asiassa, mikä lie oli syynä mutta 7Pot alkoi yhtä-äkkiä pudottamaan lehtiä. En löytänyt merkkejä siitä, että mikä olisi ollut vinossa, mutta päätin antaa 7Pot:n kuitenkin kasvaa, vaikka se vaikutti kuolemaa tekevältä. Tein oikean päätöksen. 7Pot on pikkuhiljaa selvinnyt komplikaatioista ja vaikka se onkin melko harvalehtinen - se tekee koko ajan uusia kuitenkin - niin se on alkanut tekemään nuppuja ja paljon. Tämä kertoo sen, että 7Pot sadottaneen tänä vuonna tai ainakin on hyvät mahdollisuudet siihen, mutta saattaa olla että minun täytyy tuoda se sisälle myöhemmin sitä varten. Sen saa nähdä lähempänä tuota ajankohtaa.  7Pot kuuluu jälleen niihin lajikkeisiin, joita pidetään klassisen maailman tulisimpina lajikkeina. Lajikkeen yleinen chililegenda, jonka jokaisen harrastajan tulisi tietää, on se että klassisesti 1 podi on riittänyt 7 padan mausteeksi. Kapsaissiinejä on erilaisia ja lajikkeittain niillä on ilmeisesti valtavasti eroa.  7Pot on eräs käytetyinpiä mausteina, erityisesti jauheena keittoihin ja liharuokiin sekä kastikkeisiin. Ei mikään ihmekään, sillä se on todellakin hyvän makuinen ja tulinen habaneron ystävälle. Lajikkeen tulisuus on SHU asteikolla ollut aina 700 000 - 1 200 000 SHU elikkä tulisuudessaan se on yltänyt hyvinkin Naga Morich:n tulisuuteenkin. Lajike on alun perin kotoisin Trinidadilta.

7Pot nuppuja / buttons

torstai 13. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Black Naga" kukinta-aika / Flowering time

C. Chinense "Black Naga" on sitten viimein siirtymässä kukkimaan ja ehkäpä satokaudelle. Hyvä niin, sillä Chinenseillä ja erityisesti tulisilla chinenseillä on tuo podin kehkeytyminen ulkotiloissa tuskallisen hidas prosessi, mikäli eivät ole aivan keskeisemmällä paikalla auringossa, joten tämän lajikkeen sadottamisen kanssa ei välttämättä tule mikään kauhea kiire vaan saan sen sadotettua ja kypsytettyä ulkotiloissa. Tämän lajikkeen siemenet sain chilikaverilta, jonka kanssa vaihdoin siemeniä ja siis tämäkin lajike on ab initio kasvattini. Black Nagan uskotaan olevan senkin, kuten muiden perinteisten Nagojen ja Jolokioiden,  peräisin Intian pohjoisosien Bangladeshista. Black Nagaa pidetään epästabiilina "King Naga":n suklaa varianttina eli podit saavat kypsänä ruskean värin ja "King Naga" omaa, nimensä mukaisesti, kookkaat podit yleisesti.  Siten saattaa ollakin että tumman ruskeiden tai jopa mustan puhuvien  Naga-podien sijasta saankin punaisia ja tuiki tavallisia kookkaita "King Naga" podeja. Tehdäänhän tässä joitakin termejä selväksi liittyeen rakkaaseemme Nagaan. Siis, Naga Morich on tuo perinteinen Naga Kasvi, joka tuottaa noin 4-5 cm pitkiä punaisia tulisia podeja. King Naga on jälleen yksi variantti ja sïtä on viljelty myös Intian Bangladeshissa. King Nagan ero on lähinnä siinä, että nimensä mukaan sen podit ovat valtavan kookkaita. Sen niminen lajike kuin "Monster Naga" on samaa sorttia elikkä tuotta valtavia podeja, mutta sitä en tiedä onko Monster Naga alkuunkaan 'alkuperäisistä olosuhteista' vai vain jokin hybridi. Itse en suuresti arvosta hybrideitä, mutta esim. värimuunnelmat eri lajikkeiden kesken kyllä sytyttävät. Black Naga on ollut puolestaan samankaltainen kuin Naga Morich kasvamaan: se vaatii todella paljon aikaa, lämpöä ja valoa kasvaakseen milliäkään mihinkään suuntaan.  Black Nagan tulisuus on tuntuvasti keskimääräisiä habaneroja vahvempi ja keskimäärin Naga Morich luokkaa, mutta SHU asteikolla (Scoville Heat Unit)  väitetään lajikkeen omanneen keskimäärin vain noin 700 000 -  800 000 SHU:a, kun keskimäärin Habanero saa 100 000 - 300 000 SHU:ta.
 
C. Chinense "Black Naga"
 
 
C. Chinense "Black Naga" nuppuja / buttons

tiistai 11. heinäkuuta 2017

C. Annuum "Mirasol" podittaa / makes pods

C. Annuum "Mirasol" on sitten siirtynyt virallisestikin satokaudelle. Uuden ruukun saatuaan ja saatuaan siirron ulos se aloitti sadottamisen hetken päästä. Sisätilojen valomäärä ei riittänyt. Nyt näyttäisi, että tässä vaiheessa ainakin muutamia raakileita on tulossa. Kuvassa on niistä kookkain. Mirasol tekee kukkansa terttumaisesti lähekkäin ja siitä olen ottanut kuvan myös. Kukinto on varsin tyypillinen Annuumeillen, iso, valkea ja kaunis. Ei kuitenkaan mitenkään mitään sanomaton. Podin kasvutapa kertoo paljon, sillä jo chililajikkeen nimi on Mirasol eli vapaasti käännettynä "Katsoo Aurinkoa". Nimi siis viittaa chilin tapaan kasvattaa podinsa ylöspäin, ei roikkuen kuten monella muulla lajikkeella. Nähtäväksi jää, että laskeeko chili podit alas niiden kypsyessä, sillä esim. monet lajikkeet kasvattavat podinsa ensin pystyssä mutta laskevat ne sitten roikkumaan alaspäin. Mirasolin podit ovat maultaan makeita, marjamaisia ja miltei tulettomia. Perulaiset paikalliset käyttävät sitä Mole-kasteikkeissaan kuivattuna jolloin Mirasol tunnetaan Guajillona. Mirasol kasvattaa isot podit, jotka voivat olla parhaimmillaan 12 cm x 5 cm kooltaan, mutta useimmiten ilman kasvihuoneen antamaa suojaa jääneen koko pienemmäksi. Mirasol on yksi intohimolajikkeita. Guajilloiksi luokiteltavissa olevia chilejä on minulla muutamia kappaleita, siis erityisesti miltei tulettomia, makeita ja marjan makuisia.

C. Annuum "Mirasol" raakile / raw pod

C. Annuum "Mirasol"

maanantai 10. heinäkuuta 2017

Koristeellisesti: C. Annuum "Bolivian Rainbow" / Ornamentally

Chileistä, varsinkin aloittelijoilla, ensimmäinen on yleensä jokin koristechili kuten C. Annuum "Bolivian Rainbow". Koristechililllä ei tarkoiteta, että chili ei olisi syömäkelpoinen, vaan sitä että se on yleensä varsin pienilehtinen ja sen kukinnot ja podit ovat koristeelliset elikkä tyypillistä ikkunalautatavaraa koristeeksi. Bolivian Rainbow on juuri sellainen, mutta kyseistä chiliä ei pidä aliarvioida missään suhteessa. Bolivian Rainbow tuottaa nimensä mukaisesti podeja, jotka kypsyessään käyvät läpi miltei sateenkaaren värit. Osuvasti tämän Blogin taustakuva on juuri Bolivian Rainbow:n podit järjestettynä kypsyysasteen mukaan: violetti, valkoinen, keltainen, oranssi ja  punainen. Laitan siitä vieläpä kuvan liitteeksi. Oma Bolivian Rainbow on toiminut jo noin vuodesta 2012 emäkasvina, tai siis sain ensimmäisen chilini ja se oli Bolivian Rainbow ja sittemmin sen sadosta olen kasvattanut uusia kasveja ja tämä Bolivian Rainbow onkin nyt kolmisen vuotta vanha. Bolivian Rainbow on useavuotinen ja hyvin satoisa chili. Leikkasin lyhyeksi omani, koska se oli käynyt valtavaksi puskaksi ja samalla vaihdoin mullat viime vuoden syksyllä, josta sillä on mennyt aikaa toipua. Mullan vaihto on hyvä tehdä ja niin ei usein lannoitteita ruukkukasveille ole tarvetta pistää tai sitten on syytä vaihtaa multa kun entinen alkaa esim. happamoitua. Yksi merkki mullan happamoitumisesta on mm. varren muuttumisessa puun vartta muistuttavaksi, tosin se voi olla kasvin luontainen taipumuskin. Bolivian Rainbow:n marja on hyvinkin polttavan tulinen ja arviot sen marjan tulisuudesta vaihtelevat aina 5-7 rajamailla perinteisellä asteikolla 10 ollessa maksimi asteikolla. Sen kukinto on kauniin violetti, joka on poikkeus annuumin tyypilliseen valkoiseen kukkaan. Marja ei ole mitenkään erityisen aromikas ja sitä voi käyttää kaikissa sen kypsyysasteissa, jolloin se maistuu hieman erilaiselle. Mielestäni, kuitenkin, chili on melkoisen maukas ja vähintäänkin kaunis katseltava kotona ja siihen kiintyy eikä osaa päästää irti.

C. Annuum "Bolivian Rainbow"

C. Annuum "Bolivian Rainbow" oikealta vasemmalle kypsyyden
kypsyyden mukaan. / From right to left according to the
stage of maturation.

sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Orange Habanero / Sudden Death" aloitti kukinnan / began flowering

Viimein C. Chinense "Orange Habanero" alkoi kukkimaan ja ehtineen sadottamaan myös tänä vuonna. Pensas on noin 1 m korkuinen parhaimmillaan ja olen senkin kasvattanut siemestä asti, kuten yleensä kaikki chilit. Tämä lajike on Havannalla viljelty, joten sen tulisi olla "oikea ja alkuperäinen" siinä mielessä että nimi Habanero tarkoittaa: "Havannalta peräisin". Habanerot kuuluvat luokkaan "Havannan Paprika".  Habanero "Sudden Death" on kai alkujaan saanut lempinimensä johtuen lajikkeen tunnusomaisesta poltteesta. Oranssi Habanero ei ole kaikkein vahvimpia, vaan sen tulisuus on kylläkin 10/10 klassisella asteikolla, mutta SHU yksiköissä vain    100 000 -300 000 luokkaa, kun klassisen maailman tulisimman chili C. Chinense "Naga Morich" on parhaimmillaan 1 000 000 - 1 500 000 SHU luokkaa aina 500 000 SHU:sta ylöspäin, ollen parhaimmillaan jopa 15x vahvempi kuin habanero. Oranssi Habanero on peruslajike, kuten pelkkä punainen ja keltainen lajike, mutta muistaakseni niin päin että oranssista on jalostettu keltainen ja punainen lajike. Nimike Sudden Death saattaa johtua lajikkeen taipumuksesta omata todella polttavat kapsaissiini, jonka polte palaa parhaillaan jopa kolme kertaa ja olo on kuin kuolemaa tekisi mikäli ei omaa vielä kokemusta habaneroista. Ensimmäinen oranssi habanero, jonka itse söin, poltti kuin tuli mutta oli taivaallisen herkullinen maultaan. Habanero Orange maistuu tyypillisen chinensen tavoin hedelmälliseltä ja omaa chinensemäisen maun, mutta yleisesti otettuna on kylläkin tähän astisista habanerokokemuksistani ja mauista ehdottomasti paras. Kun viimein sain aitoa oranssia habaneroa, niin sen maku sai minut huudahtamaan että "Tämä on parasta habaneroa, mitä olen syönyt! Taivaallista!". Teinkin noin 500 g:sta oranssia habaneroa kunnon soossit itselleni ja kuivasin muutamia. Minä teen hyvin pyremäisiä soosseja usein, mutta toki käytän muitakin aineksia kuin vain chiliä soosseissa. Niistä kerron myöhemmin, sopivan paikan tullen. Habanero Orange soossini halusin sisältävän vain "Sitä itseään" lähinnä, joten se on oikealle habaneron ystävälle suunnattu.

C. Chinense "Orange Habanero / Sudden Death" kukkii / flowers

C. Chinense "Orange Habanero / Sudden Death"

perjantai 7. heinäkuuta 2017

C. Annuum "Ancho Poblano" itää / Is germinating

Edelleen, yksi annuum jonka tahdoin laittaa tälle vuodelle on siis "Ancho Poblano" ja itävyys jälleen 100% eli 3/3 siemenestä itää. Tällä lajikkeella on Ancho Granden ongelmat: itävistä siemenistä ei välttämättä kasva kaikki täysikasvuisiksi kasveiksi. Tästä ei voi syyttää valmistajaa, eikä kasvattajaa, vaan se on toisien kasvien ominaisuus luonnossa aivan kuten ei mistään elävästä kaikki selviä loppumetreille. Lajike on eräänlainen paprika, joka on miedosti tulinen. Minusta lajike ei kuulu mulattoihin, joka tarkoittaa että sen podit kypyisivät tumman ruskeaksi tai jopa mustaksi punaisen värin jälkeen, mutta kokeillaanhan. Voi olla, että olen väärässä ja tämä tosiaan onkin tumman ruskeaksi kasvava lajike. Ancho Poblano on eräs virstapylväitä omassa harrastuksessani. "Ancho Mulatto / Ancho Poblano" on seuraavia virstanpylväitä, mutta ne menevät sitten esikasvatuksella seuraavalle vuodelle. Joka tapauksessa, lajike tuottaa kookkaita mietoja paprikoita ja on Meksikolaisen keittiön perusmausteita. Itse tutustuin kuivattuun Ancho Poblaanoon jauheena muutamia vuosia sitten, kun tulin ostaneeksi sitä 50 g maustepaketin ja ihastuneeni siihen. Se oli lähes tuletonta, mutta savustetun Anchon maku vei kielen mukanaan. No, nyt teen jälleen yhtä chilifantasiaa todeksi: Ancho Poblanoa kasvatan ja tämän jälkeen - jos tämä ei ole - Ancho Mulatto Poblano lajiketta.


C. Annuum "Ancho Poblano"

torstai 6. heinäkuuta 2017

C. Baccatum "Hot Inca" itää / is germinating.

C. Baccatum "Hot Inca" on jälleen yksi lajike, jonka päätin idättää ja kasvattaa vielä tälle vuodelle. Jälleen 100% itävyys eli 3/3 siemenestä on itänyt. Tämän lajikkeen tulisi olla satoisa ja sen podien kypsyä keltaiseksi keskituliseksi chiliksi. Lajike muistuttaa jokseenkin Lemon Drop:a ja Aji Cito:a Baccatumeista. Kolme kasvia. Näillä voin  tehdä kokeen siitä, mikä kasvaa nopeiten: parvekkeella ulkona vai sisätiloissa. Luulen, että ainakin viherkasvuston suhteen lämpöisellä ikkunalla kasvu voi olla tehokkaampaa kuin ulkosalla jossa on viileämpi, mutta valoa on sadottamisen kannalta ulkona enemmän sekä pölyttäjiä. Vaikka chilit ovatkin pääsääntöisesti itsepölytteisiä, niin kyllä niiden sato tuntuvasti paranee pölyttäjien ja pienen tuulen käynnin myötä.

C. Baccatum "Hot Inca" itää / is germinating

keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Naga Morich" tekee satoa / produces

Vain nopea lisähuomautus, sivumennen. Vaikka vähän tiuhaan tahtiin näitä tuleekin, niin eipä haittane. Siis, tämä innosti aiheena minua, koska tulin toteuttaneeksi yhden unelmani: C. Chinense "Naga Morich", jonka laitoin kasvamaan viimevuoden syksyllä 2016 7. tai 8. kuukausi vahvistui sadottajaksi 05.07.2017 nyt noin 20-30 podinalullaan ja massiivisella 2 m koollaan! Laitan muutamia kuvia Nagan podeista. Naga Morichin kasvatin alun perin itse siemenestä, kuten yleensä kaikki lajikkeeni. Nämä ovat kokemukseni: Naga itää helposti, mutta taimia on vaikea saada pysymään hengissä ensimmäisen 2 viikkoaan. Jos siinä onnistuu, niin kasvi jäänee henkiin. Seuraava vaikeus Nagan kanssa on sen kasvaminen: Naga kasvaa hyvin hitaasti, sille on oltava todella paljon lisävaloa. Minä kasvatin sitä mm. AIRAM 14W E27 kasvivalolla, joka on siis energiansäästölamppu. Monet väittivät sitä tehottomaksi, mutta kyseinen valo laukaisee Chileillä kukintafunktioita ja hedelmän tekoa. AIRAM:n valo on violetti/vaaleanpunainen ja silmiin se käy toisilla mutta se on tarkoitettu sisätiloihin, toimistolle jne. Tehoton se ei ole, kasvit kasvoivat ja tuottavat nyt sitten satoa - mikä olisi parempi tour de force valon toimivuudesta ? Lisäksi, se riitti talven pimeillä hetkillä pitämään taimet hengissä. Naga on saanut runsaasti sitä valoa ja lähes koko kevään on ollut ikkunalaudalla ja lähes koko kesän ulkona. Sisätiloissa ei ollut riittävästi valoa sen sadottamiseen, mutta ulkona riittää valoa vaikka en omaakaan etelään sojottavaa parveketta. Ravinteina olen käyttänyt Nelson Garden "Chiliravinne" tuotetta sekä tuiki tavallista "Puutarhan Kesä" kasteluravinnetta.

Naga Morich pods beginning

Naga Morich pods beginning

C. Baccatum "Aji Benito"

Eräs myöhään siemenestä idättämiäni lajikkeita tälle vuodelle on C. Baccatum "Aji Benito". Sen nimi viittaa ymmärtääkseni siihen, että lajike on jotenkin erityisen "hyvä" maultaan tai helppo kasvamaan. Niin tai näin, Aji Benito on tunnetusti herkullinen ja satoisa Baccatum. Minulla kasvaa sitä vain yksi kasvi. Enempää Benitoa en laittanut vaikka olisi ehkä kannattanutkin. Chiliharrastus on hieman sitä minulle, että sitä mieluiten etsii lajeja joista oikeasti pitää ja joita oikeasti syökin, eikä vain sellaisia että kasvaahan tuolla pensaikkoa. Itse mieluiten etsin aina muutaman hyvän lajin, jota sitten kasvatan taas jokusen vuoden kunnes taas päätän etsiä muutaman uuden niiden lisäksi. Siis, joitakin peruschilejä joihin en kyllästy ovat mm. koristeellinen C. Annuum "Bolivian Rainbow" jota sitä kasvaa nytkin useampivuotinen kappale kotonani ikkunalla ja sitten C. Annuum "Apache" ja erilaiset linnunsilmächilit joita minulla kasvaa myös useampi erilainen. Apache on F1 ja sen viljeleminen sen omista podeista on tuottanut minulla esim. hyvin tulisen version Apachesta. Apache on muuten keskitulinen ja muistaakseni se on jonkin linnunsilmächilin ja jonkin toisen F1 risteytys. C. Baccatum "Aji Benito" on taasen toista luokkaa - sillä on Baccatumeille tyypillinen maku ja muotokin, eikä se erityisen tulinenkaan ole. Tämä sadottaneen loppukuusta tai sitten seuraavan kuun puolella. Joka tapauksessa, sillä on jo nupun alku joka tuoneen lisää varmuutta asiaan.

C. Baccatum "Aji Benito"
 

Aji Benito kaksi kuuta takaperin. /
 Aji Benito two months back.

tiistai 4. heinäkuuta 2017

C. Annuum "Hungarian Hot Wax" itää / is germinating

C. Annuum "Hungarian Hot Wax" itää. Ajattelin, että uusia lajikkeita jotka ehtivät täällä etelässä tuottaa satoa voi vielä laittaa, ennen kuin tulee syksy vastaan ja on päätettävä että mitkä lajikkeet jäävät seuraavaan vuoteen ja mitkä hävitän sekä annan pois että mitä uusia lajeja laitain tulevalle vuodelle tulemaan. Talvella teen lähinnä esikasvatusta. Hot Wax on kookas, rapeahko, kiiltäväpintainen ja ohuehkot podin seinämät omaava chili. Kuvaus kertonee sen, mistä nimikin saattaa olla peräisin. Se on noin keskitulinen ja mielestäni oikein hyvä chili kasvattaa. Tätä lajia en ole syönyt aiemmin, mutta tiedän sen maun muistuttavan C. Annuum "Hot Banana" lajiketta hyvinkin paljon. Hungarian Hot Wax kypsyy vihreästä punaiseen ja sitä on saatavilla myös keltaisena lajikkeena. Tämä on eräs kiinnostavia Annuumeita monestakin syystä ja se on oikein käyttökelpoinen chili myös etikoituna. Tämän siemeniä minulle on kertynyt, olen niitä avokätisesti lahjoitellut poiskin, ja ajattelin laittaa itämään 2x siementä joista kummatkin iti ja ovat nyt hyvällä idulla. Tästä lähdetään. Idätysmenetelmä on omani, mutta käytännössä se perinteinen jolla yleensä onnistuminen kasvin kasvatuksessa on satavarmaa. Siemenet itivät noin 3-4 päivässä. Tästä lähtee sen kasvutarina.

C. Annuum "Hungarian Hot Wax" seedling
 

C. Frutescens "Tabasco" kukinnan alku / Flowering beginning

C. Frutescens "Tabasco" pensaani aloittaa kukintansa. Se on muutamassa päivässä kasvattanut suuret ja tukevan näköiset nuput. Se on ollut koko kesän varjoisassa parvekkeen nurkkauksessa, tai siis 2x nyt yli 2 m Tabascoa on ollut. Jouduin käyttämään porrastuoleja, jotta sain kuvan. Tabasco ei ole mikään pieni kasvatti ja se on hankala idätettävä. Alussa se vaatii paljon valoa ja sen lehdet ovat todella, todella isot. Voin suositella sitä kenelle vain, jolla on tilaa ja valoa riittämiin. Sen varsi on paksu ja kasvina se on komea. Tabasco on - tai pitäisi olla - juuri sitä mitä käytetään perus Tabasco-kastikkeessa kuten McIlhenny Companyn. Minun täytyy tunnustaa, että itse en ole koskaan lakannut nauttimasta McIlhenny Companyn Tabasco - soosseista, vaan kernaasti käytän niitä pastan ja pizzan kanssa edelleen tulisuuden ja maun lisääjänä sekä kastikkeissa. Se on sopivan mieto, että jos ei tarkoituksella halua vahingoittaa pysyvästi kipuhermojaan ( minkä kapsaissiinit voivat aikaansaada toisin kuin väitetään - ainakin kliinisten tutkimusten mukaan ), niin sen käyttäminen ei sitä ainkaan tee aivan niin helposti. Samoin, Tabasco on herkille ihmisillekin lienee helpompi vaihtoehto kuin esimerkiksi habanero-soossit tai habanerot. Itsehän teen usein hyvin puhdasta Habanero-soossia ja omaan useita eri nimikkeitä niille. Oma soossini on lähelle pyrettä. Palaten Tabascoon, se on tuoreeltaan noin 30 000 - 50 000 SHU vahva elikkä noin keskivahvasta mietoon. Sen podi kypsyy punaiseksi ja ylöspäinkasvavaksi.¨
 
C. Frutescens "Tabasco" 2x porrastuolin edessä. / 2x ahead the stairs.


Tabascon nuput. / Buttons of Tabasco
 

maanantai 3. heinäkuuta 2017

C. Chinense "Naga Morich" kuulumisia / news from.

C. Chinense "Naga Morich":n kuulumisia ovat monet kyselleet. Vakio kysymyksiä on ollut, että onko satoa tulossa. Tuohon joudun vastaamaan rehellisesti että en ole varma, mutta siltä näyttää. Tämän kasvattaminen ja idättäminen siemenestä lähtien ei ole ollut ihan mutkitonta. Naga vaatii paljon aikaa, lämpöä ja valoa kasvaakseen, erityisesti ollessaan vain muutama lehtinen. Puhumattakaan taimen hengissäpysymisestä itäessään. Jos vain ilmat riittävät. Laitan muutaman valokuvan noin 2 m korkeasta Naga:stani ja podista joita on noin yli toistakymmentä. Naga Morich ja Naga Jolokia, Bhut Jolokia jne. kuuluvat maailman tulisimpiin lajikkeisiin, jonka edustajia Chinenset useimmiten ovat. Naga Morich kasvaa Intian Pohjoisosassa, nimittäin Bangladeshin Naga alueelta. Naga Morich on siellä viljelty ja sitä on käytetty lukemattomiin tarkoituksiin aina mausteista ilmeisemmin jonkinlaisena "miehuuskokeena" myöskin. Ainakin sillä on lähes uskonnollinen merkitys paikalliselle Naga-heimolle ja sen Naga-sotureille.  Jollei muuten, niin tämä herkullinen, mutta polttavan tulike lajike on vähintään eräänlainen "Chilipäiden" miehisyyskoe ja sen syöntimääristä kilpaillaan mm. Chilifestareilla ja maailman mestari, joka on sattumoisin suomalainen, pystyi syömään sitä hieman yli 100 g tuoreeltaan. Itse en lähtisi moiseen, sillä kuka vain vahvoja lajikkeita käyttänyt tietää, että nämä ovat kaukana terveellisistä tuotteista siinä määrin käytettynä. Joka tapauksessa, Naga on herkullinen lajike. Itselleni Naga neitsyyden menetys oli suuri asia ja kiitos tuoreiden habanerojen kärventävän vaikutuksen ei neitsyyden menetys tuntunut pahalta vaan hyvältä kokemukselta. Neuvoni on: Kun tutustut tähän erikoiseen herkkuun, niin kyllä maitoa tai jugurttia kannattaa olla lähellä.

C. Chinense "Naga Morich"

Naga Morich:n mahollinen podinalku / Possible Pods beginning
 

7Pot, Turbo Pube ja De Cayenne / 7Pot, Turbo Pube and De Cayenne

Heippa taas. Tänä vuonna voisi sanoa, että minulla on varsin mielenkiintoinen chilivuosi menossa. Kesällä, 2.7.2020 valmistuin Filosofian Ma...